Yeşilçam filmlerinden online seçki

Yeşilçam filmlerinden online seçki
Yeşilçam döneminin unutulmayan filmleri de koronavirüsü salgını nedeniyle evde kalan sinemaseverlerle yeniden buluşuyor.

Koronavirüsü salgını nedeniyle Yeşilçam döneminin unutulmayan filmleri izleyicilerle yeniden buluşuyor. Pek çok türde Yeşilçam filmi, çeşitli Youtube kanallarında izleyicilerin erişimine açıldı.

ARZU FİLM

Yönetmen Ertem Eğilmez’in Nahit Ataman ile birlikte kurduğu Arzu Film, 1964 yılından bu yana Yeşilçam’a damgasını vuran film şirketlerinden biri olarak öne çıktı. Arzu Film, Youtube hesabından Kemal Sunal, Şener Şen, Münir Özkul, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kartal Tibet ve Hülya Koçyiğit gibi oyuncuların filmlerini arşiv niteliğinde paylaşıyor.

Instagram hesabını da bir sosyal medya arşivi olarak kullanan Arzu Film, o döneme göndermeler yaparak, filmlerden fotoğrafları takipçilerin beğenisine sunuyor.

ERMAN FİLM

Türkiye’nin en eski film yapım ve dağıtım şirketlerinden birisi olan Erman Film, Youtube hesabında aralarında Hayat Bayram Olsa, Petrol Kralları, Baba Kartal, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Alın Yazısı, Kin ve Aslan Bacanak’ın bulunduğu birçok filme yer veriyor.

MOROĞLU FİLM

Uzun yıllara dayanan film yapımcılığı tecrübesiyle birçok filmi izleyicilerle buluşturan Moroğlu Film’in Youtube sayfasında, Reis Bey, Zeynepler Ölmesin, Kan Çiçeği, Küçüksün Yavrum ve Sesini Arayan Kadın filmleri bulunuyor.

"Sinema Engel Tanımıyor" sosyal sorumluluk projesiyle görme ve işitme engelliler için çalışmalar yapan şirket, Necip Fazıl Kısakürek’in eserinden Mesut Uçakan tarafından senaryolaştırılıp yönetilen, başrolünde Haluk Kurdoğlu’nun yer aldığı Reis Bey’in sesli betimleme eklenen halini de yayınlıyor.

FEZA FİLM

Feza Film’in Youtube kanalında, yönetmen koltuğunda Yücel Çakmaklı’nın oturduğu Minyeli Abdullah, İsmail Güneş’in yönettiği Çizme filmlerinin yanı sıra Sürgün, Benim Zaferim ve Garip Bir Koleksiyoncu gibi birçok film paylaşıldı.

Yönetmen Yücel Çakmaklı’nın, Şule Yüksel Şenler’in Huzur Sokağı eserinden uyarladığı Birleşen Yollar filminin restorasyonlu hali de SinemaGo kanalından izleyiciye ulaşıyor.

Çakmaklı’nın yönettiği Oğlum Osman, Zehra ve Kızım Ayşe filmleri de yaklaşık 5 yıl önce dijital yayın platformu olarak yayın hayatına başlayan ve kategoriler halinde hem eski hem güncel filmleri yayınlayan Fanatik Film kanalında yer alıyor. Ömer Kavur’un Karşılaşma filminin de olduğu kanalda Ayhan Işık, Murat Soydan, Orhan Gencebay, Fatma Girik, Tarık Akan, Fikret Hakan, Müslüm Gürses, Öztürk Serengil ve Sadri Alışık filmlerine de ulaşılabiliyor.

ERLER FİLM

Türker İnanoğlu tarafından 1960’da kurularak, bugüne kadar önce beyaz perdede ardından da televizyon alanında çalışmalarıyla öne çıkan "Erler Film", 60 yıllık arşivini sergiliyor. Filmleri izleyenlerin mutlu olduğunu hissetmek için arşivi hayattayken açtığını ifade eden İnanoğlu, şirketin Youtube hesabında filmleri yayınladı.

Erler Film’in arşivdeki yapımları arasında Ayrılık Saati, Silahlı Paşazade, Hüzünlü Aşk, Evcilik Oyunu, Ne Umduk Ne Bulduk ile Yabancı Damat, Böyle mi Olacaktı?, Sibel ve Çiçek Taksi dizilerinin tüm bölümleri yer alıyor. Kanalda ayrıca Zengin Mutfağı, Oyun Bozan, Selamsız Bandosu, Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni filmleriyle Yumurcak ve Kara Murat serisi bulunuyor.

ATADENİZ FİLM

Yılmaz Atadeniz’in 1967 yılında kurduğu "Atadeniz Film" de Belanın Kralı, Tanrı Sevenleri Korur ve Küçük Mutluluklar filmlerinin yanı sıra Muhsin Ertuğrul, Hekimlerin Piri ve Sultanı İbn-i Sina, Sami Hazinses, İzzet Günay belgesellerini Youtube hesabından yayınladı.

SİSTEM FİLM

1960’lı yıllardan çok sayıda siyah beyaz filmin yanı sıra Yeşilçam dönemi yapımlarına yer veren Sistem Film’in arşivinde Namı Diğer Parmaksız Salih, Irgat, Şirvan, Irmak, Hz. Yusuf, Gönüller Sultanı Mevlana, Kafkas Kartalı, Bir Millet Uyanıyor, Toprağın Gelini, Yemende Bir Avuç Türk, Deliler Koğuşu gibi filmler yer alıyor.

ŞEREF FİLM

Şerafettin Gür’ün 1958’de kendi adına kurduğu Şeref Film, YouTube kanalında Türk sinemasının önemli filmlerinin restore edilmiş hallerine yer veriyor. Başta Selvi Boylum Al Yazmalım filmini HD kalitede yayınlayan şirketin dijital arşivinde Kemal Sunal’ın başrollerde yer aldığı Kapıcılar Kralı, Köşeyi Dönen Adam, Düttürü Dünya ve Yoksul adlı yapımlar yer alıyor.

BURÇ FİLM

Fedai Öztürk tarafından, 1978’de kişisel kurum olarak hayata geçen ve sinemacılık ile televizyon alanında faaliyetlerini devam ettiren Burç Film, Youtube hesabından Türkan Şoray, Cüneyt Arkın, Münir Özkul ve Kadir İnanır gibi isimlerin yer aldığı filmlerin yanı sıra unutulmaz Yeşilçam repliklerinin yer aldığı birçok bölümü izleyicilere sunuyor.

MURAT FİLM

Külkedisi Sindirella, Şoför Nebahat, Rabia, Nefret adlı yapımlar da Orhon Arıburnu, Lütfi Akad, Atıf Yılmaz gibi yönetmenlerle çalışan, aynı zamanda Türk sinemasının ilklerinden biri olarak işaret edilen yapımcı Naci Duru’nun oğlu Süreyya Duru tarafından 1957’de kurulan Murat Film’in Youtube kanalında yer alıyor.

Kanalda ayrıca siyah beyaz filmlerin yanı sıra Süreyya Duru’nun 1966’da çizgi romandan uyarlama tarihsel macera dizisinin ilk örneği olan Malkoçoğlu serisi de yayınlandı.

GÜLŞAH FİLM

Selim Soydan ve Hülya Koçyiğit’in ortak olduğu 1974’te İstanbul’da kurulan Gülşah Film de Youtube hesabında Meraklı Köfteci, Sakar Şakir, İbo ile Güllüşah, Üç Kağıtçı, En Büyük Şaban ve Tarzan gibi Kemal Sunal filmlerinin yanında Cüneyt Arkın, Müjde Ar, Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit filmlerinin restore edilmiş versiyonlarıyla Ferdi Tayfur ve Müslüm Gürses’in başrollerde olduğu arabesk türündeki yapımlar bulunuyor.

Öne Çıkanlar