'Yılbaşı büyük ikramiyesi 100 milyon lira olarak açıklandı; bu büyük bir yalan!'

'Yılbaşı büyük ikramiyesi 100 milyon lira olarak açıklandı; bu büyük bir yalan!'
Milli Piyango İdaresi'nin devrinden sonra oyunların yazılımının ve oynama şeklinin değiştiğini söyleyen Deniz Yavuzyılmaz, 'Talih Kuşu rahmetli oldu, milletimizin başı sağ olsun' dedi.

ARTI GERÇEK- Gazeteci Nazım Alpman'ın sunduğu "Gün Başlıyor" programına konuk olan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Milli Piyango'nun değişen yapısını anlattı. Artı TV'de yayınlanan programa canlı bağlanan Yavuzyılmaz, "Daha önce yapılan çekilişlerde AKP talih kuşunun tüylerini yoluyordu, şu anda Sisal Şans'la birlikte vatandaşın kendisini yoluyorlar" dedi. Yavuzyılmaz, mevcut haliyle Türkiye'deki şans oyunlarının, dünyada kazanma olasılığı en düşük oyunlar olduğunu örneklerle açıkladı.

'MİLLİ PİYANGO'NUN DEVRİNDEN SONRA OYUNLARIN KURGULARI DEĞİŞTİRİLDİ'

Yavuzyılmaz, "Milli Piyango, vatandaşlarımızın geçim sıkıntısının yanında bir umut olan, 'Ah bir zengin olsam' dedikleri hayalin bir parçası. Adı üzerinde 'milli' bir piyango. Yani devlet güvencesi verilen, bilet satın alan, kupon dolduran vatandaşların şanslarının eşit şekilde yarıştırıldığı bir oyun. Daha önce zaten Milli Piyango ile ilgili soru işaretleri ve eleştiriler vardı. Ancak Milli Piyango İdaresi, Türkiye Varlık Fonu üzerinden 1 Ağustos 2020'de Sisal Şans'a devredildi. Bunun yüzde 51'i Demirören grubuna, yüzde 49'u Sisal SPA adındaki İtalyan bir firrmaya ait. Bu devirden sonra oyunların kurguları değiştirildi. Çünkü bu grup ihaleyi alırken bir hasılat garantisi verdi, o hasılatın üzerinden de komisyon alıyor. Dolayısıyla tamamen kârlılığa hedeflenmiş durumda" diyerek, Milli Piyango'nun değişen yapısına dikkat çektikten sonra, bu değişimin ayrıntılarını şöyle anlattı:

'YILBAŞI İKRAMİYESİ 100 MİLYON LİRA OLARAK AÇIKLANDI, BU BÜYÜK BİR YALAN!'

"Yılbaşı büyük ikramiyesi 100 milyon lira olarak açıklandı. Çeşitli reklamlarda da görüyoruz, kazanan vatandaşın cebine 100 milyon lira gireceği açıklandı. Bu büyük bir yalan! Neden büyük bir yalan? Çünkü devir işleminden sonra Milli Piyango'nun şans oyunlarını kazanan vatandaşlar için yüzde 20 ilave vergi geldi. Bunun adı İntikal ve Veraset Vergisi. Ben buna aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu Başkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan Vergisi diyorum. Artık, 7 bin 60 liranın üzerinde ikramiye kazanan tüm vatandaşlardan yüzde 20 kesinti yapılacak. Daha önce Milli Piyango İdaresi bu vergiden muaftı. Devlet olarak bu çekilişleri yaptığı için böyle bir cazibesi vardı.  

'BU VATANDAŞI KANDIRMAK, UMUTLARINI İSTİSMAR ETMEK DEMEK'

"Buradaki en büyük yanlışlardan bir tanesi, böyle bir ilave vergi geliyor, ancak bu vergiyi Milli Piyango kamuoyuna duyurmuyor. Herhangi bir biletin önünde veya arkasında ya da internet üzerinde herhangi bir bilgilendirme mesajı da yayınlanmadı. Bu vergi alenen vatandaştan gizleniyor. Bu bir yerde vatandaşı kandırmak, hayallerini, umutlarını istismar etmek demek. Ayrıca, daha önce yapılan çekilişlerde AK Parti talih kuşunun tüylerini yoluyordu, şu anda Sisal Şans'la birlikte vatandaşın kendisini yoluyorlar.

'DÜNYADA EN DÜŞÜK İHTİMALLE İKRAMİYE KAZANDIRAN OYUN'

"Çılgın Sayısal Loto'dan örnek vereyim. Daha önce adı, Sayısal Loto'ydu. Sisal'dan önce kolon fiyatı 1,5 liraydı. Sisal'dan sonra 3 lira oldu. Yani yüzde 100 zam geldi. Daha önce şanslı numaralar 49 sayı içinden çekilerek bulunuyordu, şimdi 90 sayı içinden 6 tutturmak gerekiyor. Daha önce ikramiye kazanma olasılığı 14 milyonda 1'di, Sisal Şans'tan sonra 622 milyonda 1 oldu. Daha önce, 83 milyon kişinin tamamı farklı kupon yapsaydı, 6 kez büyük ikramiye tutturmak bilimsel olarak kesindi. Şu anda bu ihtimal yüzde 13. Şu anda dünyada en düşük ihtimalle ikramiye kazandıran oyun Çılgın Sayısal Loto oldu. Yani vatandaşın kazanma şansı 44 kat azaldı. Bu nedenle daha önce üst üste en fazla 9 kez devreden bu oyun, Sisal'dan sonra üst üste 64 kez devretti. Ve devir tarihi olan 1 Ağustos'tan itibaren kazanan bir kişi bile çıkmadı. Süper Loto'ya bakarsak, 24 ve 27 Aralık'ta, yani 3 gün arayla yapılan çekilişlerde 6 sayının 3'ü aynı geldi. Bu da ihtimalleri çok zorlamaktır.  

'MİLLİ LAS VEGAS İNŞA EDİLİYOR'

"Ayrıca, Sisal Şans'ın internet sitesi aracılığıyla insanlar kumar oynamaya teşvik ediliyor. Yani Türkiye Varlık Fonu aracılığıyla Milli Las Vegas inşa ediliyor. Daha önceden bir küre içerisinden seçilen sayılar vardı ve eşit bir yarışma şekli vardı. Şu anda internet üzerinden bir yazılım aracılığyla yapılıyor çekilişler. Ve kimin hangi miktarda, ne zaman, ne kadar oynarsa nasıl kazanacağı belli. Dolayısıyla ortada eşit şekilde yarışan şans yok. Ortada tamamen yazılımla kurgulanmış bir oyun var. Ayrıca, Sisal Şans'ın şans oyunları oynattığı resmi internet sitesi Türkiye'den erişime 'kumar oynattığı gerekçesiyle' kapalı. Deneyip görebilirsiniz. Yani 1 Ağustos 2020 itibariyle Talih Kuşu rahmetli oldu, milletimizin başı sağ olsun diyorum." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar