Yıldırım Kaya: CHP'ye değil demokrasiye yönelen bir saldırı var

Yıldırım Kaya: CHP'ye değil demokrasiye yönelen bir saldırı var
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasını ‘Tek başına Cumhuriyet Halk Partisi’ne değil demokrasiye yönelen bir saldırı var’ sözleriyle değerlendirdi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliği düşürülerek tutuklanmasının nedenini "Demokrasiyi savunduğumuz için" şeklinde açıkladı. Kararın hukuksuz olduğunu belirten Kaya, saldırının asıl olarak demokrasiye olduğunu söyledi.

CHP’nin yol haritası, demokrasi bloğu ve HDP’nin eleştirilerine dair de açıklamalar yapan Kaya’nın Artı Gerçek’in sorularına verdiği yanıtlar şöyle: 

‘FAŞİZME KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE KAÇINILMAZ’

3 milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi ve tutuklanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Uzun süredir bekletilen teskereler neden şimdi getirildi?

20 Temmuz darbesi devam ediyor. Adalet ve Kalkınma Partisi 20 Temmuz sivil darbeyi gerçekleştirdi. Bu darbenin devam ettiğini defaten söyledik. Bu, Türkiye demokrasisine yapılan bir darbedir. 2 yıldır gündeme getirilmeyip, hukuksuz bir şekilde bugün gündeme getirilmesinin nedeni; pandemi sürecini yönetemediler. Ülkenin ekonomik gidişatı çok kötü. 8 milyon işsiz, 16 milyona çıktı. Üretici, çiftçi, esnaf perişan. Adalet ve Kalkınma Partisi içinde kaynayan bir kazan var ve parti sürekli dağılma süreci yaşıyor. Saray hükümetinin bakanlar kurulunda birinin söylediğini bir başkanı inkâr ediyor. Bu süreç tüm bunların üzerini örtmek ve toplumu başka bir tartışmaya sürüklemek içindir. Otoriter rejimlerde hep böyle olmuştur. Toplumun gerçek sorunlarından uzak, farklı gündemlerle kendi varlıklarını devam ettirme anlayışı egemen olmuştur. Bu bir faşizmdir. Faşizme karşı birlikte mücadele kaçınılmazdır. 

Enis Berberoğlu kararı Anayasa Mahkemesi tarafından görüşülmekte olan bir karar. 15 gün önce Enis Berberoğlu’nun yapmış olduğu itirazdan dolayı ifadesi isteniyor. Daha ifadesi gelmemiş, sonuçlar ortada yokken böyle bir müdahale var. Yarın AYM Berberoğlu lehinde kararını verdi, ne yapacaklar? Bunu nasıl temizleyecekler? 

Parlamento 45 gün sonra açıldı. Milyonlarca genç YKS sorunun çözün diyor. Toplumun tüm kesimleri sorunumuzu çözün diye bağırıyor. Parlamento, 45 gün sonra Bekçi Yasası ile açılıyor. Şiddeti, baskıyı, zulmü devam ettirecek bir yasa ile geliyor. O da yetmiyormuş gibi toplumun bunu tartışmasının önüne geçmek için böyle bir müdahalede bulunuyor.  

‘SALDIRININ NEDENİ DEMOKRASİYİ SAVUNDUĞUMUZ İÇİNDİR’

Son dönemde Adana ve İzmir’de CHP’lilerin tutuklanması, üzerine Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülerek tutuklanması… CHP’ye yönelik özel bir baskı mekanizması mı işletiliyor?

Tek başına Cumhuriyet Halk Partisi’ne değil demokrasiye yönelen bir saldırı var. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, ‘demokrasiyi savunmak için hangi bedel ödenmek gerekiyorsa bu bedeli ödemeye hazırız’ şeklinde defaten açıklamalar yapmıştır. Partimize yönelik saldırının ana nedeni demokrasiyi savunduğumuz içindir. Ne yaparsalar yapsınlar biz 12 Eylül faşizmine karşı da direndik, baskı ve zulmün olduğu her yerde demokrasi mücadelesi bizim olmazsa olmaz görevimizdir. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları nasıl emperyalizme karşı birlikte mücadele yürütmüşse, bugün de Türkiye demokrasisine saldırı cumhuriyete saldırıdır. Çünkü demokrasi yoksa cumhuriyet yoktur, hak hukuk adalet yoktur. Hak hukuk adalet yoksa kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Biz demokrasiyi savunduğumuz için partililere yönelik saldırılar var. 

‘PARTİLERİN YAN YANA GELİŞİNDEN DAHA BÜYÜK BİR YAKLAŞIM’

Siz de söylediniz; faşizme karşı birlikte mücadele kaçınılmaz, diye. Sayın Kılıçdaroğlu’nun da sık sık demokrasi bloku açıklamaları oluyor. Türkiye’de bir demokrasi bloku mümkün mü?

Sayın genel başkanımız sadece Türkiye’deki değil dünya demokratlarına birleşme çağrısı yaptı. Çünkü pandemi sadece Türkiye’yi değil dünyayı etkiledi. Sosyal devlet anlayışını etkin kılan toplumlar birlikte mücadele yürüttüler. Sosyal devletten uzaklaşmış totoliter yapılar ise toplumdan uzaklaştılar. Türkiye’deki demokrasi güçleri de demokratlar da bir arada durmak zorunda. Bu partilerin yan yana gelişinden daha büyük bir yaklaşım. Demokrasiyi savunuyorsa ve demokrasiye saldırı varsa Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy vermiş seçmen ya da siyaset yapan insanlarımızın da demokrasi için bir arada durması gerekiyor. Demokrasi sadece Cumhuriyet Halk Partililere ihtiyaç değil, tüm insanlığın ihtiyacı. 

‘İSİMLERE İNDİRGEMEMEK GEREKİYOR’

CHP’nin açıklamalarında vekilliği düşürülen HDP’li iki milletvekilinin isminin geçmemesi HDP’de eleştiriye neden oldu. Bu eleştirilere ne diyeceksiniz?

Biz parlamentoya darbe yapılmıştır, demokrasiye darbe yapılmıştır diyoruz. Enis Berberoğlu’na darbe yapılmıştır, demiyoruz. Niye bu kadar isimlere indirgenir, anlamak mümkün değil. Mesele Enis Berberoğlu, Leyla Güven meselesi değil. Demokrasi meselesi. İsimler sayılmış, sayılmamış bunlar çok anlamlı şeyler değil. Bu tür ayrıntılarla uğraşılmamalı. Her parti kendi milletvekilini savunmalı. Kişilere değil demokrasiye bir saldırı var, kişilere indirgememek gerekiyor. 

‘ADALET YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDİYOR’

Enis Berberoğlu ilk tutuklandığında Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a yaptığı Adalet Yürüyüşü büyük yankı uyandırıştı. CHP’nin önünde bugün yeni bir yol haritası var mı?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin önündeki yol haritası demokrasi mücadelesini yükseltmek, hak hukuk adalet mücadelesini yürütmek. Kılıçdaroğlu doktrini dünya ve Türkiye demokratlarıyla birlikte yürüyüşün adıdır. Genel başkanımız tek başına çıktığında nasıl milyonlar birlikte yürümüşse, şimdi de demokrasi için, hak hukuk adalet için yürüyüşümüz devam ediyor. Bu yürüyüş Ankara’dan İstanbul’a fiilen adım atarak gibi değerlendirilemez. Genel Başkanımız İstanbul Maltepe Meydanı’na geldiğimizde ‘yürüyüş burada bitmez’ demiştir. Bu yürüyüş ne zaman biter? Türkiye’ye demokrasi hâkim olduğunda, hak hukuk adalet inşa edildiğinde biter. Türkiye’ye huzur, istikrar gelene kadar yürüyüşümüz devam edecek.

Öne Çıkanlar