Yılın son AB zirvesi başlıyor: Ukrayna ve Belarus ana gündem

Yılın son AB zirvesi başlıyor: Ukrayna ve Belarus ana gündem
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de 2021 yılının son AB Liderler Zirvesi için bir araya gelecek.

Rusya Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığı konusundaki iddiaları reddediyor olsa da Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasının ardından Rusya’yı, Ukrayna’ya karşı düşmanca bir eylemde bulunması durumunda "ağır bedeller" ödeyeceği konusunda uyardı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 15 Aralık çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Aklınıza gelebilecek tüm farklı alanları hedef alan ek yaptırımlar planladık. Mesaj çok açık, Rusya Ukrayna’ya karşı daha fazla saldırgan eylemde bulunursa, bunun bedeli ağır olacak ve sonuçları ciddi olacaktır" dedi. Yaptırım paketinin neler içerdiği henüz belli olmasa da, Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının yaptırımlardan etkilenmesi bekleniyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz konu ile ilgili açıklamasında, Rusya-Ukrayna sınırındaki durumun endişe verici olduğunu ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ihlalinin ağır sonuçları olacağını söyledi.

RUSYA'DAN AVRUPA GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNERİLER

Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, görüşmeler için Moskova’da bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried‘e Avrupa’nın güvenliğine ilişkin bir öneriler listesi teslim etti. Rusya, NATO’nun doğuya doğru genişlemesine ve sınırına yakın yerlerde silah konuşlandırılmasına karşı yasal olarak geçici garantiler istediğini belirtirken, NATO ise faaliyetlerinin savunma amaçlı olduğunu belirtiyor.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov ise çarşamba günkü açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerleri geri çekmediğini fakat olası bir Rus işgalinin de yakın zamanda yaşanacağına dair bir işaret bulunmadığını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna sınırında hali hazırda 92 bine yakın asker bulundurduğunu fakat Ukrayna’yı işgal etmek için çok daha fazlasına ihtiyacı olacağını belirten Danilov, bu sayının 500 ila 600 bin arasında olması gerektiğini sözlerine ekledi. Danilov, Kiev’in olası bir işgalde de Batı’dan askeri teçhizat konusunda yardım isteyeceğini söyledi.

ZELENSKİ PUTİN İLE GÖRÜŞMEYE HAZIR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Brüksel’deki açıklamasında, Ukrayna’nın Rusya ile müzakere masasına oturmak için hazır olduğunu belirterek, Batı’nın da Moskova’ya karşı güçlü yaptırımlar uygulaması gerektiğini söyledi.

 

Öne Çıkanlar