Yönetmelik değişti, imamlar da nikah kıyabilecek

Yönetmelik değişti, imamlar da nikah kıyabilecek
Evlendirme Yönetmeliği değişti. Resmi nikah olmadan imam nikahı kıyılması suç olmaktan çıktı. Müftülerden sonra imamlara da nikah kıyma yetkisi tanındı,

HABER MERKEZİ-  Hayat tarzı dayatması, günlük yaşamda ve eğitimde dinselleşme dayatmaları tartışmaları sürerken, Erdoğan'ın, "İsteseniz de istemeseniz de olacak" dediği müftü nikahı resmileşti. 

Müftü nikahının resmileşmesiyle ilgili tartışmalar henüz şiddetini yitirmeden Yenişafak'ın haberine göre bir yönetmelik değişikliğiyle imamlara da nikah kıyma yetkisi tanındı. 

Bununla da kalınmadı, resmi nikah olmadan imam nikahı kıyılması suç olmaktan çıkartıldı. 

 Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle artık müftü ile muhtarların yanı sıra imamlar da resmi nikah kıyabilecek. 

MÜFTÜ YETKİSİNİ DEVREDEBİLİYOR

Evlendirme yönetmeliği değişikliğine göre, İçişleri Bakanlığı il ve ilçe müftülerine ve müftülük personeline evlendirme yetkisi verebilecek.

İl ve ilçe müftülüklerinde evlendirme memurluğu yetkisi verilecek personel de bakanlıkça belirlenecek.

SUÇ TANIMI DEĞİŞTİ

Yeni yönetmeliğe göre mülkiye müfettişlerinin yanı sıra artık İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilecek yetkili memurlar da bütün evlendirme daire ve memurlarını denetleme hakkına sahip olacak. Yeni düzenlemede, 2015’te Anayasa Mahkemesi kararıyla Türk Ceza Kanunu’ndan çıkarılan, 'resmi nikah olmadan imam nikahı yapılması' ve 'evlilik cüzdanını göstermeden imam nikahı yapılması' suçları yönetmelikten de çıkarıldı.

İlçe müftülüklerine ait evlenme kütük defterleri ilçe nüfus müdürlüğü tarafından, il müftülüklerine ait kütük defterleri ise il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri tarafından onaylanacak. Ancak il ve ilçe müftülükleri kendilerine ait evlenme kütük defterlerini kendi arşivlerinde saklayacak.

Öne Çıkanlar