YouTube yasadışı olarak çocukların verilerini topluyor

YouTube yasadışı olarak çocukların verilerini topluyor
Çocuk hakları ve gizlilik savunucusu sivil toplum örgütleri, YouTube'u çocukların gizliliğini koruyan yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD Federal Ticaret Komisyonu'na şikayet etti.

HABER MERKEZİ - Çocuk, tüketici ve mahremiyet hakkı savunucularının yer aldığı 23 kurumun oluşturduğu grup, Google'ın sahibi olduğu YouTube'u, 13 yaş altındaki çocukların kişisel bilgilerini toplayıp, çocuklara yönelik reklam yaparak onları koruyan yasaları ihlal etmekle suçladı ve ABD Federal Ticaret Komisyonu'na 59 sayfalık bir yazılı şikayette bulundu.

GOOGLE VE YOUTUBE ÇOCUKLARIN BİLGİLERİNİ TOPLUYOR

Guardian'ın haberine göre, aralarında 'Reklamsız Çocukluk için Kampanya' (CCFC) ve 'Dijital Demokrasi Merkezi'nin de olduğu 23 organizasyon, Google'ın YouTube'un 13 yaş ve üstündekiler için uygun olduğunu iddia etmesine rağmen, 13 yaşından küçük çocukların siteyi kullandığını bildiğini savundu.

Google'ın yer, cihaz bilgileri ve telefon numaraları gibi kişisel verileri toplayıp, çocukları farklı internet siteleri ve servisleri vasıtasıyla izlediğini savunan hak savunucuları, Google'ın bu eylemlerden önce 'ABD Çocukların Çevrimiçi Mahremiyetinin Korunması Yasası' (Coppa) kapsamında ebeveynlerinden almaları gereken izinleri almadığını işaret etti. 

gizlilik ve çocuk hakkı savunucuları FTC'nin soruşturmasını ve Google'a yöneltilen bu suçlamalardan dolayı yaptırım uygulanmasını talep etti.

GOOGLE MİLYARLARCA DOLAR CEZA ALABİLİR

Google henüz söz konusu suçlamaya yanıt vermezken, resmi şikayetin kendilerine ulaşmadığını açıklayan YouTube sözcüsü, "Aileleri ve çocukları korumak bizim için her zaman yüksek öncelikli olmuştur. Şikayeti titizlikle inceleyecek ve geliştirebileceğimiz bir şey var mı değerlendireceğiz" sözleriyle suçu kabul etmedi ancak reddetmedi.

Eğer ABD Federal Ticaret Komisyonu, Google'ın yasaları ihlal ettiğine karar verirse şirket milyarlarca dolar cezaya çarptırılacak.

Öne Çıkanlar