ABD'nin YPG kartına Türkiye'den S-400 resti

ABD'nin YPG kartına Türkiye'den S-400 resti
Başbakan Yıldırım: ABD’ye diyoruz ki 'PYD ve YPG terör örgütüdür, işbirliği yapmayın', bize, 'Bu bir bir mecburiyet' diyorlar. Ben de, 'S-400’ler bir mecburiyet diyorum.

HABER MERKEZİ- Başbakan Binali Yıldırım, Londra'daki temasları kapsamında, Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsünde (IISS) düzenlenen "Türkiye'nin Ortadoğu Perspektifi, Tünelin Sonunda Işık Var mı?" konulu panelde konuşma yaptı.

'NATO'YU ZAYIFLATMA GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK'

Yıldırım, Türkiye'nin NATO'nun en önemli üyelerinden biri olduğunu hatırlatarak, "Bizim NATO'yu zayıflatma gibi hiçbir niyetimiz yok.

NATO, bölgede gerekli rolü oynamayı sürdürdüğü sürece biz NATO ile çalışmaya bağlıyız" diye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ YANLIZ BIRAKTINIZ

Sputnik'in haberine göre, NATO'nun, maruz kaldığı dış tehditler karşısında Türkiye'nin yanında yer almadığını belirten Yıldırım, özellikle hava savunma sistemi konusunda Türkiye'nin çağrılarının karşılıksız kaldığını söyledi.

"NATO'nun gelmesi ve toprağımızı koruması çağrısında bulunduk ancak kimsenin geldiği yok. NATO şimdi bir rol oynamayacaksa ne zaman oynayacak?" diyen Yıldırım, buna karşın Türkiye'nin 50 yıldan fazladır üyesi olduğu NATO ile çalışmaya devam edeceğini ve verdiği sözü tutacağını bildirdi.

'TOPRAKLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ'

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füze sistemiyle ilgili bir soru üzerine Yıldırım, "Cevap basit. Nasıl biz Amerika'ya diyoruz ki 'PYD ve YPG terör örgütüdür, bunlarla DEAŞ'ı yok etmek için işbirliği yapmayın', bize dönüp diyorlar ki 'Bu bir seçim değil, bu bir mecburiyet.' Ben de diyorum ki S-400'ler bir seçim değil, bir mecburiyet" yanıtını verdi.

"Topraklarımızı korumak zorundayız" ifadesini kullanan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu, NATO ile yapmak isteriz. Bunun için de çok gayret ettik. Ama maalesef sesimizi duyuramadık. Bakın biz Patriot'u almak istedik, olumlu cevap almadık. Eurosam almak istedik, olumlu cevap almadık. Bize sadece satmak istiyorlar. Tamam da biz satın almak istemiyoruz. Biz, madem NATO'nun bir üyesiyiz, stratejik ortağıyız, biz bu teknolojiye birlikte sahip olmak istiyoruz. Bütün buralardan sonuç alamayınca mecbur kaldık" dedi.

YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

"Çin'e de gittik, Rusya'yla da görüştük ve Rusya'yla da S-400 konusunda mutabık kaldık." diyen Binali Yıldırım sözlerini şöyle noktaladı: "Büyütecek birşey değil. Bu bizim NATO üyeliğimize, NATO sisteminin entegrasyonuna zarar verecek bir iş de değil. Örneği de var. Yunanistan'da S-300 var. Orada sorun olmuyor da neden Türkiye'de sorun oluyor bunu anlamakta zorlanıyorum."

Öne Çıkanlar