'YPG'liler revir olarak kullanıyor' denmişti

'YPG'liler revir olarak kullanıyor' denmişti
Birçok haber sitesinin geçtiği video-haber yalanlandı.

HABER MERKEZİ - Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, TSK tarafından Afrin’de ele geçirilen bir deponun YPG tarafından revir olarak kullanıldığı iddia edildi.

Video, Oda Tv, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Yeni Akit ve Haberler.com gibi internet siteleri tarafından da haberleştirildi.

Bir kullanıcı tarafından Facebook’ta 24 Ocak’ta paylaşılan video yaklaşık 11 bin kullanıcı tarafından tekrar paylaşıldı.

29 Ocak'ta da bu video ve haberi DHA abonelerine geçti.

Ancak Teyit.org'un haberine göre videonun, Afrin’de ele geçirilen ve YPG’ye ait olduğu belirtilen sığınağı gösterdiği iddiası doğru değil. Video bir süredir çeşitli iddialarla birlikte dolaşımda. Ocak ayının başlarında videonun "Kızıl Haç kutularında kara para bulunduğu iddiasıyla" kullanıcılar tarafından YouTube’a yüklendiğini görmek mümkün.

KIZIL HAÇ 18 OCAK'TA VİDEO İLE İLGİLİ HABER YAPMIŞTI

Kızıl Haç’ın, görüntülerin ortaya çıkmasından sonra 18 Ocak’ta bir açıklama yaparak, videonun son iki yıldır periyodik olarak internette dolaştığını belirttiği görülebiliyor. Kızıl Haç açıklamasında, videonun kullanıldığı iddialarla bir ilgisinin olmadığını ifade ederek, logosunun gayrimeşru olarak kullanılmasını kınamıştı.  

Kızıl Haç kutuları içinde ortaya çıkan paranın dünyada da yankı uyandırdığını söylemek mümkün. Haberlerde söz konusu paraların, 2011 yılında devrilen Libya Devlet Başkanı Kaddafi’nin mirasının Afrika’ya kaçırılmasıyla ilgili olduğu belirtiliyor.

1 Haziran 2017’de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yayınlanan bir raporda, Kaddafi’nin varlıklarının dünyada serbestçe dolaştığı belge, fotoğraf ve röportajlarla aktarılıyor.

Doğrulamacı Antoine Krempf de görüntülerin tam olarak nerede çekildiğinin bilinmediğini ancak videonun internette Brezilya’daki yolsuzluk görüntüleri ve ABD’nin yolsuzluğu teşvik etmek için Haiti’ye gönderdiği paralar olduğu iddiasıyla paylaşıldığını belirtiyor. Ayrıca görüntülerin Suriye ve Nijerya’dan olduğu iddiasıyla paylaşıldığını da görmek mümkün.

Sonuç olarak videonun Afrin’den olmadığını söylemek mümkün ancak videodaki paraların akıbeti hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamıyor.

Öne Çıkanlar