Yunanistan'ın maskeli Özel Kuvvetleri'nden Ege’de mültecilere yasa dışı operasyon

Yunanistan'ın maskeli Özel Kuvvetleri'nden Ege’de mültecilere yasa dışı operasyon
Yunanistan'da Özel Kuvvetler'in yasa dışı bir şekilde mültecileri Türkiye karasularına geri gönderdiği görüntülendi.

Yunan gazetelerinden Efimerida ton Sintakton, Ege Denizi’nde göçmenlerin yasa dışı şekilde Türkiye kıyılarına geri itilmesi meselesiyle ilgili yeni bilgi ve kanıtları yazdı.

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın bildirdiğine göre gazetenin haberinde Yunanistan’ın Özel Operasyonlar Ekibi, Denizaltı Misyon Birimi ve Özel Görev Grubu mensuplarının, mültecilerin cep telefonlarındaki çekimlerde tanımlanmamak için maske takarak Ege’de Yunanistan Sahil Güvenlik Kuvvetleri’nin mültecilerin Türkiye kıyılarına geri yönlendirilmesi bilgisi öne çıkıyor.

Birçok Avrupa medya kuruluşunun aylar boyunca süren araştırması özel kuvvetler mensuplarının Atina’dan sözlü emirler alarak Ege’de hareket ettiklerini gösteriyor. Türkiye kıyılarına geri itilme operasyonlarının uluslararası hukuk ile bağdaşmadığı için Atina özel kuvvetlere söz konusu operasyonlar için yazılı emir vermekten kaçınıyor.

BALKANLAR'DA DA DURUM AYNI

Efimerida ton Sintakton gazetesinin bugün Yunanistan’da gündeme taşıdığı mültecilere yönelik yasa dışı faaliyetlerle ilgili dosyası Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti ve Pointer gibi ünlü Avrupa medya kuruluşlarının aylar boyunca süren bir araştırmasının bir ürünü.

Yeni araştırma Yunanistan’ın yanı sıra Hırvatistan ve Romanya’da da mültecilerin karşılaştığı duruma ışık tutuyor. Hırvatistan’da toplumsal olayları önleme grubunun en az dört maskeli silahlı polis memuru bir grup mülteciyi Bosna Hersek topraklarına geri gönderirken büyük araştırmanın bir başlığına dönüşüyor.

Araştırma ayrıca, Romanya’da güvenlik güçlerinin mültecileri yasa dışı bir biçimde Sırbistan’a yönlendirdiğini kayıt altına aldı.

Gazete Atina’nın özel kuvvetler mensuplarını 'prosedür dışı bir şekilde, sadece sözlü emir vermek suretiyle görev alanlarının dışında, Ege’de yasa dışı bir eylem için kullandığı' gerçekliğine dikkat çekiyor.

'SUÇ TEŞKİL EDİYOR'

Yunanistanlı yetkili, özel kuvvetler üyelerinin, sık sık cep telefonlarından video çeken mülteciler tarafından tanınmamak için maske taktıklarını kaydetti. Ayrıca, bu tür operasyonlara katılmak için sözlü emir aldıklarını ve bunun da görev ve kapsamlarının tamamen dışında olan yasadışı eylemler olduğu için rahatsızlık yarattığına işaret etti.

Kaynak ayrıca "Bu operasyonlar için emirler her zaman sözlü şekilde verilir. Bunlar suç teşkil eden eylemler. Özel kuvvetler bu operasyonlara katılmaktadır. Bu onların işi. Çoğu bu durumdan memnun değil" vurgusunda bulunuyor.

Öne Çıkanlar