Yunanistan ve BAE 4 milyar euroluk yatırım fonu kuruyor

Yunanistan ve BAE 4 milyar euroluk yatırım fonu kuruyor
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinde Veliaht Prens Zayid el Nahyan'la başta enerji, teknoloji olmak üzere çeşitli alanlarda 9 anlaşmaya imza attı.

Yunanistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 4 milyar euroluk ortak yatırım fonu kurulması kararlaştırıldı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Ortadoğu'dan Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatında ana kapı olma" hedefini dile getirdi.

DW'de yer alan habere göre, BAE Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan ile Miçotakis arasındaki görüşmede başta enerji, teknoloji ve sağlık olmak üzere çeşitli alanlarda dokuz anlaşmaya imza atıldı.

'DOĞAL GAZ SEVKİYATINDA ANA KAPI OLABİLİRİZ'

Başbakanlığı döneminde BAE'ye üçüncü ziyaretini gerçekleştiren Miçotakis, AB ile BAE arasında yenilenebilir enerjiler alanında iş birliğinin daha da geliştirilebilmesi için potansiyel bulunduğunu belirterek "Yunanistan, coğrafi konumu dolayısıyla Ortadoğu'dan Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatında bir ana kapı olma potansiyeline sahiptir. Stratejik iş birliğinin daha da geliştirilmesi ve BAE'den fonların bu yönde katılımı konusunda olanakları araştırmak isteriz" dedi.

Yunanistan Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, görüşmede Ukrayna savaşının etkileri ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda istişarelerde bulunulduğu belirtilerek "Hellenic Development Bank ile Mubadala Investment Company arasındaki başarılı iş birliğinin yenilenmesi ve 4 milyar euroluk yatırımlar için ortak girişimde bulunulması çok büyük önem taşımaktadır" denildi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFİ

Enerji tüketiminde yenilenebilir enerjinin payını 2030 yılına kadar yüzde 23'ten yüzde 35'e çıkarmayı hedefleyen Yunanistan, bu hedef doğrultusunda kıyı açıklarında 2 gigawattlık enerji üretebilen rüzgar enerji parkları kurmak istiyor. Bunun için 6 milyar euroluk yatırım ihtiyacı bulunuyor.

Veliaht Prens de görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, iki ülke arasında 2020 yılı Kasım ayında imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının önemine vurgu yaparak, anlaşma sonrasında iki ülke arasında ticaret hacminin yüzde 76 oranında arttığını kaydetti. El Nahyan, enerji, teknoloji, sağlık ve gıda güvenliği alanlarında ikili iş birliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

Öne Çıkanlar