'Yurtsuzlar'dan çağrı: Mücadeleyi büyütelim

'Yurtsuzlar'dan çağrı: Mücadeleyi büyütelim
Devlete ait misafirhane ve konukevlerinin öğrencilere açılmasını talep eden “Yurtsuzlar”, barınma ve geçinme sorunu yaşayan tüm üniversite öğrencilerini mücadeleyi yükseltmeye çalıştı.

Fahiş kira fiyatları ve yetersiz yurtlar nedeniyle parklarda kalarak yaşadıkları sorunlara dikkat çekmeye çalışan "Yurtsuzlar" üyeleri, taleplerini bir kez daha haykırdı.

İSTANBUL 

İstanbul Kadıköy’de bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Misafirhanesi önünde bir araya gelerek devlete ait bütün misafirhane ve konukevlerinin öğrencilere açılması talebiyle yapmak istedikleri açıklama polisler tarafından engellendi. Bunun üzerine buradan Beşiktaş İskelesi’ne yürüyüş gerçekleştirerek, açıklama yaptı. Açıklamada,  "Barınma haktır engellenemez" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Yurtsuzlar aktivisti Ali Sarıbıyık, günlerdir barınma hakkını almak için nöbet tuttuklarını ve basın açıklamaları yaptıklarını ifade ederek, "Burada gözaltına alınmamızın ardından sorun değil çözümün ta kendisi olduğumuzu vurgulamak için geldik. Bugün burada önünde bulunduğumuz misafirhanenin öğrencilerin kullanımına açılması gerektiğini belirtmek ve taleplerimizi bir kez daha dile getirmek istiyoruz" dedi.

‘KİRALARA ÜST SINIR GETİRİLSİN’

Sarıbıyık, öğrenciler olarak taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

*Nitelik ve nicelik açısından yeterli parasız yurtlar istiyoruz.

*Cemaat ve tarikat yurtlarının kamulaştırılarak üniversite öğrencilerinin kullanımına açılsın.

*Tüm kamu misafirhanelerinin ve kuruluşlarının üniversite öğrencilerinin kullanımına açılsın.

*Üniversitelilere kira desteği sağlansın ve kira fiyatlarına üst sınır getirilsin.

‘KARŞINIZDA DİKİLECEĞİZ’

'Yurtsuzlar' olarak taleplerinin niteliksiz devlet yurtlarına dördüncü ya da beşinci yatakların atılması olmadığının altını çizen Sarıbıyık, "Bizler bu memleketin sorun yaratanları değil, sorunlara çözüm, adres gösterenleriyiz. Taleplerimiz ve çözüm önerilerimiz karşılık bulana ve Türkiye’de barınma sorunu olan tek bir üniversite öğrencisi kalmayana kadar eylemlerimizle karşınıza dikilmeye, sokakta olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sarıbıyık son olarak "geçinemiyoruz, barınamıyoruz" diyen tüm  öğrencileri mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu.

ADANA 

Çukurova Üniversitesi Emek Gençliği de parasız, bilimsel, demokratik eğitim ve ücretsiz barınma talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama öncesi polis öğrencileri Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirdi. Barajyolu Gençlik Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamada Çukurova Üniversitesi yönetiminden kampüs içerisine ücretsiz  yeni yurtlar yapılması, her öğrencinin sağlıklı koşullarda barınabilmesi için sorumluluk alması talep edildi.

Çukurova Üniversitesi’nde 4 Ekim itibariyle başlayacak olan eğitim öncesi yapılan basın açıklamasını okuyan Tuğba Eroğlu, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminin  pek çok belirsizlikle başladığını belirterek barınma sorununun çözülmesini ve alınacak kararlara öğrencilerin dahil edilmesini talep etti. 

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesinin sevindirici olduğunu ancak önlemlerin yeterli olup olmayacağı konusunda endişeler taşıdıklarını söyleyen Eroğlu,  "Yaklaşık 55 bin öğrencisi olan Çukurova ve Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversiteleri için şehrimizdeki yurtların kapasitesinin 11 bin 182 olması, her sene binlerce öğrencinin yurtlarda yer bulamamasına neden oluyor. Öğrenciler barınma sorunlarıyla karşı karşıya bırakılıyor. Öğrencilere fahiş kira fiyatlarıyla üçerli beşerli eve çıkmak çözüm olarak gösteriliyor. Ancak pandemi sürecinde kiraların zamlanması, evlerin koşullarının oldukça kötü olması ve hayat pahalılığının her geçen gün artması bunu da sağlıklı ve nitelikli bir seçenek olmaktan çıkarıyor. Ev kiralamak zorunda kalan öğrenciler giderlerini karşılayabilmek için çalışmak zorunda kalırken, binlerce öğrenci ise özel yurtların, tarikat ve cemaat yurtlarının kucağına itiliyor" diye konuştu.

'PANDEMİDE EĞİTİM KOŞULLARI NEDEN SAĞLANMADI?'

Yurtların tam kapasite açılacağının duyurulmasının önlemlerin alınması için hazırlık yapılmadığının göstergesi olduğunu dile getiren Eroğlu, "Soruyoruz! Okulların kapalı olduğu 1,5 yıl boyunca barınma ve pandemiye ilişkin neden hiçbir önlem alınmadı? Kampüsün içerisine yeterli sayıda yurt inşa edilmemişken neden pandemi süresince kullanmıyor olduğumuz yurtlara neredeyse yüzde 50 oranında zam geldi? Pandemi koşullarında eğitim görebileceğimiz derslikler, sağlıklı barınabileceğimiz yurtlar neden oluşturulmadı?"

Taleplerinin açık olduğunu ifade eden Eroğlu, tüm öğrenciler gibi taleplerinin aynı olduğunu belirtti. (MA)

Öne Çıkanlar