'Yurtsuzlar' vapurunda: Biz bağımsız üniversitesi öğrencileriyiz, barınamıyoruz

'Yurtsuzlar' vapurunda: Biz bağımsız üniversitesi öğrencileriyiz, barınamıyoruz
'Biz sokakta bırakmaya mecbur edilmiş,  hiçbir sebep yokken gözaltına alınmış öğrencileriz.'

Yağmur Kaya 


ARTI GERÇEK- Fahiş yurt ücreti ve kiraları protesto eden üniversitesi öğrencileri, Kadıköy vapurunda eylem yaptı. 

Üniversite öğrencileri, yüz yüze eğitime geri dönülmesiyle birlikte, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) yurtlarında kalacak yer bulamadıklarını, pandemi sürecinde kapanan özel yurtlar nedeniyle yatak sayısının azalması ve kira fiyatlarındaki ciddi artış yüzünden sorun yaşadıklarını dile getirerek Kadıköy Moda Sahilde 8 gündür nöbet tutuyordu. Ancak dün gece polis müdahale etmiş ve 50 üniversitesi öğrenci gözaltına alınmıştı.

Kadıköy Moda da polis müdahalesi sonrası içerisinde bulundukları duruma dikkat çekmek için yastık ve battaniyelerini alarak Kadıköy Beşiktaş vapurunda sembolik bir eylem düzenleyen öğrenciler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın barınma sorununa ilişkin nöbet tutan öğrencilere yönelik sarf ettiği sözlere işaret ederek bir açıklama yaptı.

Öğrenciler açıklamalarında, "Bizler terörist yaftasıyla yaftalanmış öğrencileriz. Başarısız politikalar yüzünden fahiş ev fiyatlarına mecbur bırakılmış, biz niteliksiz ve sayısız yurtlara mecbur edilmiş, parası olmadığı için okullarını dondurup memleketinden okullarına dönememiş, hiçbir sebep yokken gözaltına alınmış, işkenceye maruz bırakılmış, şarkı ve türküler söylerken tepelerden birilerini rahatsız etmiş olanlarız" ifadelerine yer verdi.

Üniversiteliler, "Barınamıyoruz, yurtsuzuz" diyerek taleplerini yineledi.  Öğrenciler, bağımsız üniversite öğrencileri olarak haklı olduklarını vurguladı ve talepleri yerine getirilinceye kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt ve barınma sorunlarına dikkat çekmek için parklarda geceyi geçiren öğrencilere, "Son zamanlarda bazı park ve bahçelerdeki bankların üzerinde yatanların bir kısmının öğrencilikle alakası yoktur. Bunlar kendilerine göre güya sözde öğrencidir. Bunlar aynen Gezi Parkı olayı neyse onun bir başka versiyonudur" sözlerini sarf etmiş ve Türkiye'nin bir milyonu aşkın yurt kapasitesiyle dünyanın en fazla kamu yurdu ve yatağına sahip ülkesi olduğunu söylemiştim" sözleriyle tepki göstermiştir.

Erdoğan hafta sonu yaptığı konuşmada da eylem yapan öğrencilere tepki göstermiş, "Son günlerde üniversite öğrencileriyle alakalı maalesef çok çirkin bir kampanya sürdürülüyor" demişti.

Öne Çıkanlar