Yüzde 4,8 küçüldü: ABD ekonomisi ilk çeyrekte çakıldı

Yüzde 4,8 küçüldü: ABD ekonomisi ilk çeyrekte çakıldı
Koronavirüs salgınının ilk etkileri görülmeye başladı. ABD ekonomisi 2020'nin ilk çeyreğinde yüzde 4,8 daraldı. Beklenti yüzde 3,5 daralma yaşanacağı yönündeydi.

ABD ekonomisi, koronavirüs salgınının olumsuz etkileriyle 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.8 daraldı. Beklentiler yüzde 3,5 daralma olacağı yönündeydi. Açıklanan yüzde 4,8'lik daralma, 2008'den bu yana en sert küçülme verisi olarak kayıtlara geçti.

ABD ekonomisi son olarak 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1 küçülmüştü. Böylece, ülke ekonomisi altı yıl sonra ilk kez daralmış oldu. ABD'de tüketici harcamaları ise yüzde 7,6 küçüldü. Tüketici harcamalarının da yüzde 3,6 azalması bekleniyordu.

ABD ekonomisinin 2020’nin ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,8 küçülmesiyle birlikte, koronavirüs salgınının ekonomik büyüme üzerindeki ilk etkisi de görülmüş oldu.

Bloomberg, son 80 yılın en derin krizinin gelmekte olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın en büyük ekonomisinde yüzde 4,8’lik küçülme, 2008’de başlayan finansal kriz sonrasındaki en sert daralma oldu. Bu ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki ilk ekonomik küçülme oldu.

Salgın nedeniyle birçok işletme ve fabrika kapanırken ya da düşük kapasiteyle çalışırken, ABD’de beş haftada 26 milyon kişi işsiz kaldı.

ABD, 1 milyonu aşan vaka, 58 bini aşan ölüm sayısıyla salgının en çok etkilediği ülke konumunda bulunuyor.

ABD ekonomisinde salgının asıl etkisinin ikinci çeyrekte görülmesi bekleniyor. Bloomberg Economics yüzde 37, Unicredit yüzde 65 küçülme öngörüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar