Yüzde 90 engelli tutukluya işkencenin araştırılması talebi

Yüzde 90 engelli tutukluya işkencenin araştırılması talebi
HDP, Bünyan Cezaevi'ne sevk edildiği sırada çıplak arama dayatmasına maruz kalan yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz'a yönelik işkencenin incelenmesini talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 19 Ekim’de "güvenlik" gerekçesiyle Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilirken çıplak arama işkencesine maruz kalan engelli Şaban Kaygusuz’un yaşadıklarını Meclis gündemine taşıdı. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na dilekçe veren Toğrul, Kaygusuz’un ağır koşullar altında cezaevinde tutulduğunu belirtti.

Kaygusuz’un bir eli ve bir bacağı olmadığına, yüzde 90 engelli olduğuna dikkat çeken Toğrul, Kaygusuz’un sevk esnasında çıplak aramayı ret ettiği için gardiyanlar tarafından işkenceye maruz kaldığını belirti. Toğrul, Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne acil bir ziyaret yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Toğrul, ayrıca Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi. Toğrul, Gül tarafından yazılı yanıtlanması talebiyle şu soruları yöneltti:

"* Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Şaban Kaygusuz'a dayatılan çıplak arama ve işkenceden haberdar mısınız?

* Şaban Kaygusuz'a çıplak arama dayatan, işkence eden, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi ve Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Cezaevi gardiyanları ve hapishane idareleri hakkında soruşturma açılmış mıdır?

* Çıplak arama başta olmak üzere insan hak ihlalleri ile ilgili Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde ve Kayseri Bünyan 1 Nolu Tipi Cezaevinde hakkında soruşturma açılan kamu görevlisi sayısı kaçtır? Bu görevliler hakkındaki soruşturmalar nasıl sonuçlanmıştır?

* Bakanlığınızca tüm cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin bu denli artması üzerine hak ihlallerinin tespit edilmesi, gerekli iyileştirmelerin yapılması ve görevi kötüye kullanmak suretiyle suç işleyen cezaevi yetkilileri ve gardiyanlar hakkında idari veya hukuki soruşturma başlatılacak mıdır?

* Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ulusal ve uluslararası sözleşmelerin yok sayılmasına yönelik olarak Bakanlığınızca herhangi bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?  

* Mahpusların ailelerinin ikamet ettiği illerden farklı illere sürgünlerle getirilmeleri nedeni ile hem kendilerinin hem de ailelerinin mağdur edildiği, sevk ve nakil konusunda taleplerinin dikkate alınmadığı bilginiz dahilinde midir? Bilginiz dahilinde ise mahpusların sevk ve nakil taleplerinin dikkate alınmamasının gerekçesi nedir?" 

Öne Çıkanlar