Yüzlerce maden ihalesine tepki: Yerin üstü ‘altından’ değerlidir

Yüzlerce maden ihalesine tepki: Yerin üstü ‘altından’ değerlidir
766 sahanın maden ihalesine açılmasına Ekoloji Birliği karşı çıktı.

ARTI GERÇEK- Ülke genelinde 766 maden sahasının ihaleye açılacak olması çevre ve doğanın zarar göreceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Ekoloji Birliği yaptığı açıklamayla, "İklim değişikliğinin hızlanması iktidarların ve kapitalist şirketlerin umurunda değil. Onların derdi, kasalarının doldurulması" tepkisini verdi. 

"Karadeniz dağlarından Kazdağı’na, Murat Dağı’ndan Munzur’a, Ege’den Akdeniz’e, Güneydoğu’dan Trakya’ya her taraf talan ediliyor. Şu an topraklar, sular kirletilmiş ve gelecek risk altında. İklim değişikliği tehlikeli biçimde devam ediyor" ifadelerinin yer aldığı açıklamada mevcut maden işletmelerinin kapatılması gerekirken 766 saha için ihale sürecinin başlatıldığına dikkat çekildi.

‘İPTAL İÇİN DAVA AÇACAĞIZ’

"Yerin üstü hepimize yeter, gelecek kuşakların emaneti olan topraklar korunmuş olur" ifadesinin yer aldığı açıklamada, "Bizler toprağımızı, suyumuzu zehirleyecek; tarımı yok edecek; dağların, ormanların yok edilmesiyle iklim değişikliğine neden olacak bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz.  Bu nedenle ülkenin dört bir tarafında 766 alanının maden şirketlerine ihale edilmesinin iptali için Ekoloji Birliği olarak bileşenlerimizle birlikte "İhalenin iptali" için dava açacağız" kararı duyuruldu.

‘KABUL ETMİYORUZ’

İhalelerin iptal talebinin olduğu, "Yerin üstü ‘altından’ değerlidir" denilen açıklamada ‘Kabul etmiyoruz’ başlığı altında:
"İhaleler sonucu iklim değişikliğini tetikleyen çalışmalar başlatılacak,

Bu ihaleler sonucu tarım alanları yok edilecek,

Bu ihaleler sonucu sularımız kirlenecek, zehirlenecek,

Bu ihaleler sonucu dünyanın ciğerleri ormanlarımız yok edilecek,

Doğanın ve yaşam alanlarının emperyalist-kapitalist saldırıyla karşı karşıya kalmasını istemiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar