Zaho bombardımanı Van'da protesto edildi

Zaho bombardımanı Van'da protesto edildi
HDP Van İl Örgütü, düzenlediği basın açıklamasıyla Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırlarında bulunan Zaho'da 9 kişinin öldüğü saldırıya tepki gösterildi.

HDP Van İl Örgütü, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Duhok vilayetinin Zaho ilçesindeki Perex köyünde dokuz sivilin ölümüyle sonuçlanan bombardımanla ilgili açıklamada bulundu. Van Sanat sokağında yapılan basın açıklamasıyla saldırıyı kınadı.

 Açıklamaya, Tevgera Jînen Azad (TJA) aktivistleri, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan yanı sıra partililer katıldı. Açıklamayı okuyan HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Bayram Çiçek, Zaxo’daki katliamının ikinci Roboski katliamı olduğuna dikkati çekerek, sivil yerleşim alanlarının bombalamasının insanlık ve savaş suçu olduğunu ifade etti. Katliamın uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğu kaydeden Çiçek, "Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamın gerçekleşmesinde payı olanlar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir. Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir" dedi.  

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Polisin yoğun önlem aldığı sokakta yapılan açıklamada HDP Erciş İlçe Eş Başkanı avukat Bayram Çiçek, "Zaho’da Roboski benzeri bir katliam daha yaşandı" dedi.

Çiçek şöyle konuştu: "Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bilindiği üzere daha önce de aynı yöntemlerle Şengal, Mahmur gibi yerleşim bölgelerinde siviller katledilmişti. En son 26 Mayıs’ta Bamernê’ye yönelik saldırıda 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirmişti.

2015’ten bugüne Mahmur ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik gerçekleştirilen hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur. Uluslararası sözleşmelere taraf olan ve imzası bulunan ülkeler bu sözleşmelere uymakla mükelleftirler. Uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınan 'her halkın kendi kaderini tayin etme hakkı'nın çıkar hesaplarıyla ve savaş politikalarıyla engellenmesi savaş iklimin bu yoğunlukla sürmesinin sebebidir.

Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamın gerçekleşmesinde payı olanlar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir.

Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir. Savaşa hayır barış hemen şimdi."

ORHAN: KDP DE SORUMLU

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Savaşla çözüm olmaz. Diyalogla müzakere ile çözüm yapılmalı. Türkiye devletinin ve özellikle AKP-MHP iktidarının da Kürt halkına yönelik Rojava ve Başur’daki bu operasyonlara bir önce son vermesi gerektiğini söyledik. Önümüzde bir seçim var. İktidar gittikçe kan kaybetmektedir. Yine kendini ayakta tutmanın tek yolunun savaş olduğunu ve savaştan beslenerek yıllardır iktidarını koruduğunu Türkiye halkları çok iyi gördü. Özellikle son yıllarda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde olan KDP ile AKP iktidarının siyasi ilişkileri, rant ilişkileri, ticari ilişkileri halkın bu şekilde katledilmesinin yolunu açıyor. Bu zaten KDP’nin kendi halkına yönelik, Kürt halkına yönelik, ihanetle eşdeğer tutumundan kaynaklanıyor. Yani KDP, AKP iktidarı ile iş birliği ile bu olayların önünü açan bir pozisyonda yer alıyor. Bunun tek çözümü halkların bir araya gelerek bu savaşlara dur demesidir."

Zaho'da dün yaşanan bombardımanın ardından Kürdistan Bölgesi yetkilileri saldırının Türkiye tarafından yapıldığını açıklamış, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise TSK tarafından böyle bir saldırı yapılmadığını söylemişti.

Öne Çıkanlar