Zelenskiy: Zaporojye nükleer santralinde ateş açan Rus askerleri hedef olacak

Zelenskiy: Zaporojye nükleer santralinde ateş açan Rus askerleri hedef olacak
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Zaporojye santralini kontrolünde tutan Rusya'yı "nükleer şantaj" yapmakla suçladı. Taraflar bölgedeki çatışmalardan birbirini sorumlu tutuyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy cumartesi akşamı yaptığı açıklamada  "Nükleer santrale ya da santral içinde ateş açan her Rus askerin, özel kuvvetlerimizin ve istihbratçılarımızın özel hedefi olacağını anlaması gerekiyor" ifdelerini kullandı.

Zelenskiy açıklamasında ayrıntı vermedi ancak Rusya'nın kontrolünü aldığı Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporojye'yi "nükleer şantaj" malzemesi yaptığını öne sürdü.

Ukrayna, altı nükleer reaktörün olduğu Zaporojye  santralindeki Rus askerlerinin Dinyeper Irmağı'nın karşı kıyısında bulunan ve Kiev yönetiminin elinde olan kasabaları bombaladığını iddia ediyordu. 

RUSYA: KİEV GÜÇLERİ SANTRAL ÇEVRESİNİ BOMBALADI

Rusya tarafı ise santral çevresinde yaşanan çatışmalardan Kiev güçlerini sorumlu tutuyor.

Sputnik'in haberine göre Zaporojye bölgesindeki askeri-sivil idarenin temsilcilerinden Vladimir Rogov Ukrayna tarafının cumartesi günü santral çevresini bombaladığını söyledi.

Rogov, "Mermilerin bir kısmı termik santral ile nükleer santral arasına, bir kısmı da termik santralin sahasına düştü. Nükleer santral hasar görmedi ve olağan düzende çalışıyor. Rus ordusunun hava savunması, tesisi bir kez daha Ukraynalı aşırı milliyetçilerin sürekli olarak kışkırttıkları nükleer tehditten korudu" dedi.

Santralde Ukraynalı yetkililerin çalışmasına devam etmesine izin veren Rusya, çatışmalar sırasında zarar görüp sızıntı olmasını önlemek amacıyla nükleer saantralin kontrolünü elinde tuttuğunu ve santralde olağandışı bir durumun yaşanmadığını iddia ediyor.

Diğer yandan son olarak perşembe günü G7 ülkelerinin dışişleri bakanları Rusya'nın hemen santralden askerlerini çekmesi çağrısı yapmıştı.

Birleşmiş Millletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de santralin bulunduğu bölgenin askerlerden arındırılması yönünde çağrıda bulunmuştu.

 

Öne Çıkanlar