Ziraat denetime yakalandı: Yönetim kârdan pay kaptı, Sayıştay geri alıp eleştirdi

Ziraat denetime yakalandı: Yönetim kârdan pay kaptı, Sayıştay geri alıp eleştirdi
Ziraat Bankası Yönetim Kurulu, Genel Kurul’un ‘devredilemez’ yetkisini kullanarak kârdan pay aldı. Sayıştay, bankanın 2018 yılı denetiminin sonuçlarının yer aldığı raporda Ziraat’i uyardı.

Türk Lirası’nın itibarını korumanın hükümetin öncülüğünde "milli mücadele" olarak yansıtıldığı dönemde Ziraat Bankası yöneticilerinin yurtiçi seyahatlerdeki konaklama giderlerini dövize endeksleyerek hesapladıkları saptandı. Yönetim Kurulu, hakkı olmadığı halde kârdan aldığı payı da geri vermek zorunda kaldı.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre bankanın 2018 yılı denetiminin sonuçlarının yer aldığı raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şu kararı anımsatıldı:

"Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz."

Denetim raporunda, dövize endekslenenlerin de Türk lirası olarak yeniden belirlenmesinin istendiğinin altı çizildi.

BANKA ELEŞTİRİLDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da bu yöndeki tebliğler yayımladığı hatırlatılarak bankanın, "Öz Banka, Finans ve Sigorta Çalışanları Sendikası" ile imzaladığı toplu sözleşmelere dayanarak, yurtiçi konaklama giderinin limitini döviz kurunu esas alarak hesaplaması eleştirildi.

GENEL MÜDÜRE LİMİTSİZ

Rapora göre, genel müdür için limitsiz olan konaklama bedeli, Genel Müdür Yardımcısı, Grup Başkanı, Danışman kadrosu için 270 avro, Bölüm Başkanı ve Şube Yöneticisi için 230 avro, Teftiş Kurulu Üyeleri için 130 avro, Operasyon Yetkilisi ve Müşteri İlişkileri Yetkilisi için 115 avro, Müşteri İlişkileri Asistanı, Operasyon Asistanları için 100 avro, Destek Asistanları için de 90 avro olarak belirlendi. Bankanın konaklama bedellerini TL üzerinden ödemesine karşın yine de limitlerin avro üzerinden belirlenmesinin Cumhurbaşkanlığı’nın kararı ile örtüşmediğinin altı çizildi.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ KAR PAYI ALMIŞ

Denetçiler ayrıca, banka Yönetim Kurulu üyelerinin iki aylık ücret tutarında kar payı aldığını da saptadı. Rapora göre, Yönetim Kurulu, Genel Kurul yetkisini kullanarak, aralarında kendilerinin de kişilere 7.9 milyar TL tutarındaki net dönem karının 250 milyon TL’ye kadar olan kısmının kar payı olarak dağıtılmasını kararlaştırdı. Ancak daha sonra toplanan banka Genel Kurulu’nun kararıyla ek ikramiye ödenmesi öngörülmeyen yönetim kurulu üyelerinden aldıkları para tahsil edildi.

SAYIŞTAY ZİRAATİ UYARDI

Sayıştay, banka yönetim kurulunu, genel kurulun "devredilemez" nitelikteki yetkisini kullanmaması gerektiği konusunda da uyardı.

Öne Çıkanlar