Zorda kalan müteahhit yine destek istiyor

Zorda kalan müteahhit yine destek istiyor
Türkiye Müteahhitler Birliği, konut talebindeki canlanmanın kalıcı olmayacağı yönündeki endişelerin arttığını, sektöre desteklerin sürmesi gerektiğini belirtti.

EKONOMİ - Zor bir dönemden geçen müteahhitler destek talebini bir kez daha dile getirdi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) yayınladığı Ocak 2018 İnşaat Sektörü Analizi'nde, "Göstergeler, geçtiğimiz yılın belirli aylarında artış gösteren konut talebindeki canlanmanın kalıcı olamayabileceğine yönelik endişeleri artırmaktadır" ifadesine yer verildi.

Müteahhitler, yurt içinde yükselen enflasyon, faiz oranları ve döviz kurları ile harcanabilir gelirde beklenen düşüşün talebi önümüzdeki dönemde de sınırlayabileceğini düşünüyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği, "2018 yılına yönelik projeksiyonlar, gayrimenkul stoku, dövizdeki dalgalanma nedeniyle tüm girdi maliyetlerinde oluşan artışın yanı sıra, aylık yüzde 1 seviyesinin üzerine çıkmış bulunan konut kredisi faizlerinin de yükseliş eğilimi dikkate alındığında, sektörün desteklenmeye devam etmesi önem arz etmektedir" dedi.

KONUT FİYATLARI ENFLASYONA YENİLDİ, SATIŞLAR GERİLEDİ

Konut fiyatları eylül ayından bu yana enflasyonun gerisinde artış kaydediyor. Kasım ayı ile birlikte konut fiyatlarındaki reel kayıp dönemi 3 aya yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, kasım ayında konut fiyatları aylık olarak yüzde 0,41 arttı. 

Yine Merkez Bankası'nın verilerine göre, konut kredisi faizleri yıllık ortalama olarak 19 Ocak haftası itibariyle yüzde 14,30 ile 15 Nisan 2016 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, aralık ayında Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,7 oranında azalış göstererek 34 bin 29 oldu. 

Aynı ayda toplam konut satışları ise yıllık olarak yüzde 6,8 düşüş göstererek 132 bin 972 oldu ve böylece konut satışlarında gerileme dönemi üçüncü ayına girdi.

Öne Çıkanlar