4 bin 200 yıl önce İskoçya'da yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı
Artı gerçek - İskoçya'da 4200 yıl önce taşlarla kaplı mezara çömelmiş bir şekilde gömülen kadının yüzü rekonstrüksiyon teknikleri kullanılarak tekrar canlandırıldı.
1997 yılında bir taş ocağında kazı makineleri kemiklerini çıkarana dek orada gömülü kalan ve kemiklerinin çıkarıldığı Yukarı Largie taş ocağına ithafen Yukarı Largie kadını diye adlandırılan bu kadının yüzü rekonstrüksiyon çalışmaları sayesinde Erken Tunç Çağı'nda nasıl göründüğü ortaya çıkarıldı.
İSKOÇYA'DA KİLMARTİN MÜZESİ'NDE GÖSTERİME SUNULDU
Arkeofili'nin haberine göre, İskoçya’daki Kilmartin Müzesi’nde gösterime sunulan rekonstrüksiyon, örgülü koyu renk saçları ve geyik derisinden yapılma kıyafeti olan genç bir kadını tasvir ediyor. Ve bu genç kadın, yakınlardaki birine bakıyormuş gibi görünüyor.
Kadının yüzünü canlandıranlardan biri olan İsveçli adli sanatçı Oscar Nilsson, “Rekonstrüksiyon yaparken genelde onların dünyasına baktığımızı düşünüyorum. Bu gerçekle biraz daha oynayarak onun bizi aslında gerçekten de görebildiğini düşündüm. Gördüğünüz gibi bizi hafiften eleştiriyor gibi görünüyor ki bunun için onu suçlayamayız.” dedi.
Nilsson ayrıca, rekonstrüksiyon işleminin, 3D yazıcıyla modellenmiş kafatası ile model macunu katmanları kullanılarak yapıldığını belirtti.
İSKELET VE DİŞ ANALİZLERİNDEN 20'Lİ YAŞLARDA ÖLDÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI
Kazıdan sonra yapılan iskelet ve diş analizine göre kadının 20'li yaşlarında öldüğü ve hastalık ya da yetersiz beslenme gibi dönemler geçirdiği ortaya çıktı. Yapılan radyokarbon tarihleme sonucunda ise kadının Erken Tunç Çağı sırasında, MÖ 1.500 - 2.200 yılları arasında yaşamış olduğu belirtildi.
Bununla birlikte kadının yüzünü canlandırma sürecinde çalışan ekip, kadının DNA’sını çıkaramadığı için ten rengi, göz rengi ve saç rengi ve etnik kökeni şimdilik bilinmiyor. Rekonstrüksiyon çalışmalarında ise aynı dönem ve bölgede yaşamış insanların mezarlarından alınan DNA örnekleri baz alınarak kadının cilt, saç ve göz rengi belirlendi. (KÜLTÜR SANAT)