Gabriel Garcia Marquez'in yarım kalmış romanı, ölümünden 10 yıl sonra yayımlandı

Gabriel Garcia Marquez'in yarım kalmış romanı, ölümünden 10 yıl sonra yayımlandı
Gabriel Garcia Marquez'in demans hastalığıyla mücadele ettiği dönemden kalan ve ölümünden 10 sene sonra çocuklarının girişimiyle yayımlanan romanı 'Ağustosta Görüşürüz' 12 Mart'ta dünya genelinde satışa çıkıyor.

Artı Gerçek - Güney Amerika'da başlayan, büyülü gerçekçilik akımının en önemli temsilcilerinden Nobel Ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez'in daha önce yayımlanmamış kitabı 'En Agosto Nos Vemos' (Ağustosta Görüşürüz) bu hafta İspanyolca olarak yayımlandı. Kitap Türkiye'de Can Yayınları etiketiyle satışa çıktı.

'ÇOCUKLAR BUNUN İÇİN VAR'

Gabo lakabıyla da bilinen yazarın, son günlerinde oğullarına romanın yok edilmesi gerektiğini söylediği bilinyordu.

BBC'ye konuşan Garcia Marquez'in oğlu Gonzalo, babasının ölümünden önce "eserleri hakkında sağlıklı karar verebilecek durumda olmadığını, sadece kusurları görüp ilginç şeyleri göz ardı ettiğini" söyledi.

Yakın zamanda metni tekrar okuduğunu söyleyen Gonzalo, "Gabo'nun düşündüğü kadar kötü olmadığını", yeni bir tarafını göstermesi ve "benzersiz" olması nedeniyle çalışmalarına değerli bir katkı olduğunu ifade etti.

"Kesinlikle onu yok etmeyecektik. 2022'de bir taslağını alıp okuduk ve bu konuda gerçekten çok fazla tartışma olmadı" diyen Gonzalo şöyle devam etti:

"Kitabın tamamlanmış olduğunu fark ettik, çok fazla düzenleme yapmamız gerekmiyordu. Herhangi bir ekleme veya büyük değişiklik yapılmadı. Bunun aileme, babamın isteklerine bir ihanet olup olmadığını üç saniye kadar düşündük ve şuna karar verdik: evet bu bir ihanetti ama çocuklar bunun için var."

Kitabın eninde sonunda yayınlanacağını söyleyen Gonzalo, bu nedenle ailenin onayladığı ve telif haklarının korunduğu bir versiyonu yayımlamak istediklerini söyledi.

'BÜYÜK SORUMLULUK GEREKTİREN BİR GÖREV'

Kitabın editörü Cristobal Pera, "Bitmemiş romanı düzenlerken karşılaştığımız en büyük zorluk, Gabriel Garcia Marquez'in eserine tam anlamıyla gereken saygıyı göstermekti" dedi.

2001 yılından beri Garcia Marquez'in editörlüğünü yapan Pera aynı zamanda, yazarı bu romanı bitirmesi için cesaretlendiren isimlerdendi.

"Bu çok büyük sorumluluk gerektiren bir görevdi. Tek bir kelime eklemem gerekmedi" diyen Pera, Marquez'in 2004 yılında ilk taslağı yazdığını belirterek, "2011 yılına kadar hafızasını kaybetmeye başlamıştı ve artık roman üzerinde çalışmıyordu" diyor ve devam ediyor: "Ama kendini bir kelimeyi, bir cümleyi düzeltmeye, onları geliştirmeye adamıştı ve dehası bu küçük düzeltmelerde anlaşılıyordu."

Pera, kenarlarında Garcia Marquez'in değişiklik ve önerilerini içeren el yazısıyla yazılmış notları bulunan beşinci taslak üzerinde çalıştığını söyleyerek, kitabın yayına hazırlık sürecini "Bıraktığı ipuçlarını takip etmem gerekiyordu. Örneğin üzeri çizilmiş bir ifadeyi silme kararını vermek gibi." sözleriyle anlattı.

AİLE YARIM KALMIŞ ROMANIN YAYIMLANMASI FİKRİNE BAŞTA SICAK BAKMADI

Marquez'in Kolombiya merkezli Cambio dergisinde, 1999 yılında, o dönem hazırlık aşamasında olan kitabıyla bağlantılı olduğu bilinen bir kısa öyküsü yayımlanmıştı.

Cambio dergisinde yayınlanan öyküden beri, Marquez'in okurları söz konusu eserin varlığından haberdardı ancak roman okura daha önce hiç ulaşmamıştı.

Gabriel Garcia Marquez Vakfı direktörü Jaime Abello, Marquez'in ailesinin yarım kalmış bir romanın yayımlanması fikrine pek sıcak bakmadıklarını ancak taslağı görünce fikirlerini değiştirdiklerini söyledi.

Kitapları İspanyolca'dan diğer dillere en çok çevrilen yazar olan Marquez'in çocukları Rodrigo ve Gonzalo García Barcha, cuma günü yaptıkları açıklamada, eseri Márquez'in büyülü gerçekçilik hikayelerinden etkilenen Kolombiya'dan ve dünyadan saklanamayacak kadar değerli bulduklarını söylediler.

KİTAP HAKKINDA

En Agosto Nos Vemos (Ağustosta Görüşürüz), Ana Magdalena adlı orta yaşlı ve evli bir kadının, annesinin mezarını ziyaret etmek için gittiği bir Karayip adasında, otelde tanıştığı bir adamla yaşadığı erotik ilişkiyi ve karakterin bu deneyim etrafında şekillenen arayışını konu alıyor. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar