Paris Olimpiyatları'nda sahne alabilir: Şarkıcı Aya Nakamura'ya ırkçı hakarete soruşturma

Paris Olimpiyatları'nda sahne alabilir: Şarkıcı Aya Nakamura'ya ırkçı hakarete soruşturma
Fransa'nın en ünlü pop starı Nakamura, Paris Olimpiyatları'nın açılış töreninde sahne alacağı iddiası üzerine Fransa'nın aşırı sağcı siyasetçilerinin ırkçı saldırılarına maruz bırakıldı. Paris savcılığı konuya ilişkin soruşturma başlattı.

Artı Gerçek - Aşk ve ihanet gibi temalarda yazdığı şarkılarla 7 milyar dinlenme alan ve geçen yıl Paris'te verdiği üç konserin biletleri 15 dakika içinde tükenerek tarihe geçen Aya Nakamura, aşırı sağcı siyasetin ve ırkçı söylemlerin hedefinde.

IRKÇI TACİZLER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bu sene Paris Olimpiyatları'nda sahne alması beklenen şarkıcıyı hedef alan aşırı sağcı Fransız politikacılarına karşı Paris savcılığı harekete geçti. Savcılık, Fransa merkezli Irkçılık ve Antisemitizme Karşı Uluslararası Birlik'in şikâyetine dayandırdığı ırkçı hakaretler hakkında soruşturma başlattı.

OLİMPİYATTA SAHNE ALMASINI MACRON İSTEDİ İDDİASI

Ancak tartışmaların odağına yerleşen iddialardan biri olan; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Nakamura'nın, Fransa'nın ulusal simgelerinden de biri haline gelen kaldırım serçesi lakaplı sanatçı Edith Piaf'ın şarkılarını Olimpiyat açılışında seslendirmesini ve açılış töreninde başrolü üstlenmesini isteyip istemediği henüz doğrulanmadı.

The Guardian'ın haberine göre, sağcı politikacıların ve televizyon yorumcularının Nakamura'nın yeterince Fransız olmadığı yönündeki sözleri, oyunlara gölge düşürme tehdidi yaratan ırkçılık ve sınıf önyargısının derin fay hatlarını ortaya çıkardı.

KÜLTÜR BAKANI'NDAN 'SAF IRKÇILIĞA' KARŞI UYARDI

Kültür Bakanı Rachida Dati "saf ırkçılığa" karşı uyarıda bulunurken, eski futbolcu Lilian Thuram da şunları söyledi:

"İnsanlar Aya Nakamura'nın Fransa'yı temsil edemeyeceğini söylerken bunu hangi kriterlere dayandırıyorlar? Kriterleri biliyorum, çünkü ben futbolcuyken de bazıları bunun Fransız takımı olmadığını çünkü çok fazla Siyah olduğunu söylüyordu."

28 yaşındaki Nakamura, Paris'in kuzey banliyölerinden Seine-Saint-Denis'de, tam da Paris Olimpiyatları'nın vitrine çıkarmayı vadettiği toplulukların yaşadığı bir sitede büyüdü.

Malili bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Aya Danioko, Fransa'ya bebekken geldi. Aulnay-sous-Bois'da kardeşleri ve kendisi de Malili bir şair ve şarkıcı olan annesiyle birlikte yaşadı. Nakamura sahne adını süper kahraman dizisi Heroes'dan aldı ve 19 yaşında internette şarkılar yayınladıktan sonra yeteneği fark edildi. Aşk ve ilişkiler üzerine telefonunda yazdığı cesur şarkı sözleri kısa sürede büyük bir takipçi kitlesi topladı.

KÜRESEL ETKİSİ EDİTH PİAF'TAN BÜYÜK

Fransız müzik eleştirmenleri, Fransa tarihinde başka hiçbir kadın şarkıcının, İkinci Dünya Savaşı sonrası kaldırımlarda söylediği Fransa Ulusal Marşı ile askerlere ve topluma moral olarak yıldızlaştığı söylenen Piaf'ın bile Nakamura'nın küresel erişimine sahip olmadığını, her kıtada, her sınıftan, geçmişten ve yaştan hayranları olduğunu savunuyor. Nakamura'nın en bilinen şarkısı Djajda, yalnızca YouTube'da bir milyara yakın kez dinlendi.

Daft Punk gibi Fransa'dan çıkan dünyaca ünlü gruplar bile İngilizce şarkı söylemeyi tercih ederken, Nakamura Fransızca şarkı söyleyerek büyük bir küresel hayran kitlesi oluşturduğu ifade ediliyor.

OLİMPİYAT KOMİTESİ: IRKÇI SALDIRILAR KARŞISINDA ÇOK BÜYÜK ÇOK İÇİNDEYİZ

Olimpiyat Organizasyon Komitesi, şarkıcıya yönelik yorumlara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Aya Nakamura'ya yönelik ırkçı saldırılar karşısında çok büyük çok içindeyiz. Dünyada en çok dinlenen Fransız sanatçıya tam desteğimizi sunuyoruz." (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar