Şiir ve eleştiri dergisi 'Natama'nın 41. sayısıyla raflarda

Şiir ve eleştiri dergisi 'Natama'nın 41. sayısıyla raflarda
Gelenek, özne ve şiir arasındaki ilişkinin incelendiği, İkinci Yeni şiirinin kronolojik sürecinin detaylarıyla ele alındığı yazıların bulunduğu 'Natama'nın yeni sayısına Didem Gülçin Erdem, Güven Turan, Mehmet İşten gibi isimler katkı sunuyor.

Artı Gerçek - 'Natama' dergisi bu sayısında 17. İstanbul Bienali Şehir Hattı Programı kapsamında düzenlenen ve Natama editörlerinin söz aldığı 'Şiirde Yeni' oturumunun devamı niteliğindeki bir
soruşturmayı okurla buluşturuyor.

Aysu Akcan editörlüğünde hazırlanan 'Şiirde Yeni' soruşturması Didem Gülçin Erdem, Elif Sofya, Furkan Çalışkan, Güven Turan, Mehmet İşten, Necmiye Alpay ve Osman Özbahçe’yi Natama sayfalarına konuk ediyor.

Bu sayıda yer alan yazı ve şiirler şöyle:

Enis Akın “İkinci Yeni Poetikası” başlıklı yazısında zamanın dergileri, şairleri ve eleştirmenlerinin duruş, söylem ve etkileşimleri üzerinden İkinci Yeni şiirinin kronolojik sürecini detaylarıyla ele alıyor.

Ali K. Metin gelenek, özne ve şiir arasındaki ilişkiyi, “Tarihe Çıkamayan Gelenek ve Özne Arayışı” başlıklı yazısında ele alıyor. Bu yazısında Metin, geleneği değiştirerek ilerlemenin, tarihin içinde olmakla tarihin öznesi olmak arasındaki farkın altını çiziyor.

Bu sayının çeviri şiir dosyasında Gün Ayhan Utkan Yerli Amerikan şiirinin öncülerinden ve ABD’de devlet şairi seçilen ilk Yerli şair Joy Harjo’nun şiirlerini çeviriyor.

Çağla Bölek’in 'Non Plus Ultra - Uzayda ve Uzamla Doymayı Bilmek' başlıklı ön yazısıyla Şule Nur Alev’in Vision Art Platform’daki ilk kişisel sergisi olan 'Non Plus Ultra / Ötede Bir Şey Yok’tan eserleriyle görsel dosya sayfalarında. Alev, makine parçaları, geometrik şekilleri ve organik formları aynı anda var ederken desen çizimlerini kendi rüyalarından yola çıkarak yaratıyor. Eserlerinin oluşumunda sorduğu sorulardan biri: “Hiçbir şeye benzemeyen bir yer nasıl görünürdü?”

Popüler kültür yazıları köşesinde Çağnam Erkmen, Anthony Hopkins, Kemal Şahin ve Gianlucca Vacchi gibi hazırda ünlü olan ve artık onaylanmaya ihtiyacı olmayan isimlerin Instagram profillerinde nasıl yeni birer imaja büründüklerinden örneklerle açtığı “Kanalıma hoş geldiniz.” başlıklı yazısında; sosyal medyanın yarattığı yeni ünlü olma algısından, ünlü olmayı, popüler olmayı bir zümrenin elinden alıp herkesin sahip olabileceği bir noktaya taşımasından söz açıyor.

Bu sayının şairleri arasında Enis Akın, Canan Yaka, Yücel Kayıran, Betül Aydın, Aysu Akcan, Gökhan Bakar, Melda Köser, Alptuğ Topaktaş, Umut Cemal, Murat Çelik, Cuma Duymaz, Yusuf Koşal, Diyar Atak, Hasan Cem Çal, Niels Hav, Osman Özçakar, Furkan Güney ve Merve Sena Sevindik yer alıyor.

Kitap değerlendirmeleri bölümünde Emin Metin, Burak Ş. Çelik’in 'Kukafaru' adlı şiir kitabını değerlendiriyor.

Bu sayının son sayfalarında Natama’nın 10 yıllık toplamında çıkan 40 sayının yazar, başlık, sayı ve tür sıralamasıyla listelendiği bir dizin de yer alıyor. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar