Yerine kayyım atanan Sıddık Akış’ın davası yeniden görülecek
Tutuklanan ve yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış hakkındaki cezanın bozulmasının ardından yarın yeniden hakim karşısına çıkacak. Akış'ın avukatı Azad Özer, "Sürece uygun hukuki karar verilmesi gerekiyor. Eşbaşkanın görevine iade edilmesi gerekiyor" dedi.
Artı Gerçek- Tutuklandıktan sonra yerine kayyım atanan Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın "örgüt yöneticisi olmak" iddiasıyla yargılandığı ve 19 yıl 6 ay hapis cezası verildiği dosyan Van Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi’nde bozuldu. Akkış ve beraberindeki 11 kişinin yeniden yargılanmasına yarın (3 Aralık) Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
İstinafın kararı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesinin ardından mahkeme, ara karar kurarak, bozmaya gerekçe olarak gösterilen eksikliklerin tamamlanmasını istedi. Mahkeme, Kürtçe konuşma çözümlemelerinin usulüne göre yapılmaması, siyasetçilerin hangi eylemlerinin suç oluşturduğu hususu açık ve ayrıntılı bir şekilde gerekçeli karara yazılmaması, siyasetçilerin örgütle aralarında organik bağ oluşup oluşmadığının belirlenmemesi sırasında eksik hüküm kurulması, iddianame ile ekleri okunmadan usulüne uygun şekilde savunması alınmayarak hüküm kurulmak suretiyle sanıkların savunma hakkının kısıtlanması ve son olarak sanıklar hakkında iletişim dinlenmesi kararının olup olmadığının belirtilmemesi hususlarındaki eksikliklerin giderilmesini istedi.
ÇEVİRİLER YANLIŞ YAPILMIŞ
Görülecek ilk duruşma öncesi mahkemenin talep ettiği birçok belge de dosyaya ulaştırıldı. Özellikle Kürtçe konuşmaların polis tarafından yanlış çevrildiği bilirkişi raporunda yer aldı. Bilirkişi raporunda Kürtçe olarak söylenen "il örgütü" ifadelerinin "örgüt" kısmının PKK olarak çevrildiği belirlendi. Yine "Birêz Ocalan/sayın Öcalan" ifadelerinin "Birayêmin/kardeşim Öcalan" şeklinde çevrildiği ortaya çıktı.
'SÜRECE UYGUN KARAR VERİLMESİNİ İSTİYORUZ'
Dosya avukatlarından Azad Özer, "Eşbaşkan Akkış yarın fiziki olarak duruşmayla getirilecek. Dosyada çok fazla usulsüzlük var. Hüküm verilen tüm maddeler neredeyse hatalıdır. Siyasi parti çalışmalarının tümü neredeyse örgütsel faaliyet sayılmış. Yine birçok noktada hukuksuzluk olduğu için istinaf dosyayı bozdu. Tercümelerin büyük bir bölümü hatalı. Yarın verilecek olan karar sürecin ruhuna uygun olmalıdır. İrade gaspının artık sona ermesi gerekiyor. Türkiye’de yaşanan bu sorunların çözümü için şuan bir süreç yürüyor. Bu tür siyasi dosyalarda sürece uygun hukuki karar verilmesi gerekiyor. Biz bu dosya ile ilgili hukuki bir karar verilmesini ve eşbaşkanın görevine iade edilmesi gerekiyor. Tüm demokratik kamuoyunu ve meslektaşlarımızı duruşmaya destek çağrısı yapıyoruz" dedi.
NE OLMUŞTU?
Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, 3 Haziran 2024'te gözaltına alındıktan sonra görevden uzaklaştırıldı ve yerine kayyım atandı. Akış, 2014 yılından bu yana devam eden davanın 5 Haziran'da görülen karar duruşmasında, 'örgüt yöneticisi olmak' iddiasıyla 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. İçişleri Bakanlığı ise bu karara dayanarak belediyeye kayyım atadı. Akış ile birlikte yargılanan 11 siyasetçiden İzzet Belge, Hıfzullah Kansu, Kadriye İlbaş, Mikail Atan, Seyhan Şahin ve Faruk Yıldız’a 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis, Tahir Koç, Hüsna Sağın ve KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Hamdiye Çiftçi Öksüz’e ise 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından avukatlar dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı.
CEZALAR BOZULDU
Van Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Ceza Dairesi ise yaptığı inceleme sonrası tüm dosya hakkında bozma kararı vererek, yerel mahkemeye gönderdi. İstinaf Mahkemesi, Kürtçe konuşma çözümlemelerinin usulüne göre yapılmaması, sanıkların hangi eylemlerinin suç oluşturduğu hususu açık ve ayrıntılı bir şekilde gerekçeli karara yazılmaması, sanıkların örgütle aralarında organik bağ oluşup oluşmadığının belirlenmemesi sırasında eksik hüküm kurulması, iddianame ile ekleri okunmadan usulüne uygun şekilde savunması alınmayarak hüküm kurulmak suretiyle sanıkların savunma hakkının kısıtlanması ve son olarak sanıklar hakkında iletişim dinlenmesi kararının olup olmadığının belirtilmemesini bozmaya gerekçe gösterdi. (Mezopotamya Ajansı)
Yerine kayyım atanan Akış'ın ilk duruşması görüldü: 'Kayyımın temeli, bu dayanaksız ve hukuksuz soruşturma ile atıldı'Politika
Seçilmiş Hakkari Belediye Eşbaşkanı Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildiPolitika
DEM Parti Hakkari İl Eşbaşkanı Şahin'den kayyım tepkisi: Hukuksuz, kanunsuz bir adım; protesto edeceğizPolitika
Hakkari Belediyesi'ne polis baskını: Eşbaşkan Akış gözaltına alındıPolitika