Ankara Tabip Odası'ndan kritik uyarı: Uygunsuz tedavi yapılıyor
Ankara Tabip Odası, salgının son durumuna ilişkin yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın temaslı kişilere yönelik ilaç uygulamasının uygunsuz bir tedavi olduğunu söyledi.
ATO tarafından yapılan yazılı açıklamada Ankara'daki son duruma ilişkin çarpıcı veriler paylaşıldı. İl genelinde iki hastane hariç tüm hastanelerin pandemi hastanesine dönüştürüldüğünü açıklayan ATO, hastanelerdeki servislerin dolduğunu, Covid-19 polikliniklerinin önünde kuyruklar oluştuğunu belirtti.
İnsanların test yaptırmaktan vazgeçtiği, durumu ağır olan hastaların acil servislerde tedavi almaya çalıştığı aktarılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı şeffaf şekilde verileri açıklayarak durumun ciddiyetini ortaya koymamakta ısrar ediyor" denildi.
'SAHADAN ALDIĞIMIZ BİLGİLER DURUMUN VEHAMETİNİ ORTAYA KOYUYOR'
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Sağlık Bakanlığı salgın kontrolünde yaşanan sorunları göze almış olacak ki ağustos ayı başında ve geçtiğimiz hafta yayınladığı genelge ile filyasyon ekiplerini arttırdı ve pek çok hekim ve sağlık çalışanı filyasyon ekiplerine dahil edildi. Sahadan aldığımız bilgiler ise durumun vahametini bir kez daha ortaya koyuyor. Filyasyon ekiplerince evlere ilaç dağıtılıyor ve pek çok Covid-19 hastasına evde hidroksiklorokin ve favipravir tedavisi alıyor. Sağlık Bakanlığı yayınladığı algoritma ile sadece Covid-19 hastalarına değil bu hastaların test yapılmamış ya da testi negatif olsa dahi temaslı olduğu kişilere de bu tedavi uygulamalarını başlattı.
'UYGUNSUZ BİR TEDAVİ İZLENİYOR'
Bu filyasyon uygulaması değil; tanı konulmamış ve ayırıcı tanı yapılmamış kişilere yönelik uygunsuz bir tedavi uygulaması olup halk sağlığına ilişkin çok büyük riskler barındırmaktadır.
Hidroksiklorokin tedavisi güncel verilere göre Covid-19 nedeniyle hastanede yatan hastalar için önerilmemektedir. Bugüne kadar toplanan veriler klinik yararı olmadığı yönündedir. Üstelik diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı artan yan etki profili nedeniyle önerilmemektedir.
Favipravir tedavisi ise daha önce bazı Asya ülkerinde influenza tedavisi için kullanılmakta olan bir ilaçtır. Henüz Covid-19 hastalığı için bilimsel olarak etkinlik ve güvenlik verisi sınırlıdır. Filyasyon uygulamaları kapsamında bu ilaçların evdeki hastalara dağıtılması doğru değildir.
"Nitekim hem sahada tedavi alan hastalardan hem de sağlık emekçilerinden aldığımız bilgiler Covid-19 nedeniyle evlerde izlenen hastaların büyük sorunlar yaşadığını göstermektedir.
"Öyle ki basına da yansıdığı gibi Covid-19 nedeniyle evde izlenirken kaybettiğimiz vatandaşlarımız dahi mevcuttur. Hastalar gerekli tedavileri sağlık çalışanlarının gözetiminde laboratuvar ve klinik olarak gözetim altında almalıdır. Veriler şeffaf şekilde açıklanmalı ve oluşturulan rehavet ortamı bir an önce sonlandırılmalıdır."