Araştırma: Sinovac aşısı 'Brezilya mutasyonuna' karşı yeterli etkiyi gösteremeyebilir
Türkiye'nin de aldığı Çinli Sinovac'ın Covid-19 aşısının ilk olarak Brezilya’da tespit edilen Coronavirus varyantına karşı yeterli antikor oluşturamayabileceği belirtildi.
İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görüldükten sonra mutasyona uğrayarak İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da ortaya çıkan Coronavirus varyantları sadece salgının hızını artırdıkları için değil, aşıların üzerlerinde etkili olamayacağı yönündeki haberler nedeniyle de endişe yaratıyor.
Brezilya'da yapılan son klinik araştırma da söz konusu kaygıları doğrular nitelikte.
Aşı, P.1 mutasyonunu yeterli şekilde etkisiz hale getiremedi
Çalışmada, Sinovac'ın CoronaVac aşısı uygulanan sekiz kişiden alınan plazma örnekleri koronavirüsün P.1 adlı verilen "Brezilya mutasyonunu" yeterli bir şekilde etkisiz hale getirmede başarısız olduğu görüldü.
Başkentteki Sao Paulo Üniversitesi, ABD'deki Washington University School of Medicine ve diğer bazı kurumlardan araştırmacılar, "Bu sonuçlar P.1 virüsünün, CoronaVac aşısı tarafından sağlanan antikorların nötrolize edici etkisinden kaçabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Brezilya'da yapılan önceki klinik deneylerde de CoronaVac vurulan sekiz kişiden alınan antikorlar test edilmiş, aşı ile üretilen antikorların, P.1 varyantını durdurmada diğer tiplere göre daha az etkili olduğu bulunmuştu.
P1 şu anda Brezilya'nın geri kalanına yayılıyor ve 24 ülkede daha görüldü.
SİNOVAC VARYANTLARA KARŞI YENİ BİR AŞI GELİŞTİREBİLİR
Türkiye, Endonezya, Çin ve Brezilya'da toplu aşılamalarda kullanılan aşının üreticisi Sinovac konuyla henüz bir açıklama yapmadı.
Ancak şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yin Weidong, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında yaptığı açıklamada, şirketin, gerekirse varyantlara karşı yeni bir aşı geliştirmek için mevcut araştırma ve üretim kapasitesini "tam olarak" kullanabileceğini söyledi. (Euronews)