Coronavirus'ün akciğerdeki yayılımı ilk kez üç boyutlu modellendi
Tüm dünyayı etkisi altına alan, 27 milyonu aşkın insanın hastalanmasına, 819 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Coronavirus'ün akciğerdeki yayılışı üç boyutlu modellendi.
Almanya Göttingen Üniversitesi’ndeki fizikçiler, Hannover Tıp Üniversitesi’nden akciğer uzmanlarıyla birlikte üç boyutlu bir görüntüleme tekniği geliştirdi. Biyomedikal ve yaşam bilimleri alanında araştırmalara yer veren eLife dergisinde yayımlanan bir çalışmada, geliştirilen tekniğin ağır geçirilen COVID-19 sonucunda akciğer dokusunda oluşmuş hasarın yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu temsili görselinin alınmasına olanak tanıdığı iletildi.
AKCİĞER ZARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK
Çalışmada Coronavirus'ün akciğerlerde yayılımı ilk kez üç boyutlu modellendi. Araştırmacılar, özel bir X-ışını mikroskobu tekniği kullanarak koronavirüsün, alveollerin (akciğerdeki küçük hava keselerinin) yapısında ve damar sisteminde ortaya çıkardığı değişiklikleri gözlemlediklediler. Araştırmacılar, oldukça şiddetli seyreden COVID-19 hastalığında alveollerin duvarlarında biriken ve protein ve ölü hücre topluluklarından oluşan, gaz alışverişini zorlaştıran veya imkansız hale getiren damar sistemi, iltihaplanma, kan pıhtıları ve özellikle de "hiyelin (akciğer) zarında" meydana gelmiş önemli değişiklikleri buldular.
Yeni görüntüleme yaklaşımları ile bu değişiklikler ilk defa dokuyu kesmeden, boyamadan ya da dokuya zarar vermeden gerçekleştirildi.
Bu tekniğin küçük kan damarları ve bu damarların dallanmalarını üç boyutta görüntüleyerek iltihaplanma durumunda bölgeye akın eden bağışıklık sistemi hücrelerinin yerini tespit etmek ya da alveollerin duvar kalınlıklarını ölçmek gibi birçok şeyi görüntülememize olanak tanıyacağı duyuruldu.
Coronavirus'ün akciğerdeki yayılımı ilk kez üç boyutlu modellendihttps://t.co/XYmsZoohsD pic.twitter.com/OdYZWjk7Qn
— +GERÇEK (@artigercek) September 8, 2020