Sağlık çalışanlarının hayatını kaybetmesine tepki: Rutin test yapılmasına ne zaman başlanacak?

Sağlık çalışanlarının hayatını kaybetmesine tepki: Rutin test yapılmasına ne zaman başlanacak?
'Acilen sağlık çalışanı sayısı artırılmalıdır. Yaygın şekilde esnek ve kısa çalışma uygulanmasına geçilmelidir. Atama bekleyen sağlıkçılar derhal atanmalıdır.'

ARTI GERÇEK- Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin şubesi sağlık çalışanları arasında artan Coronavirus vakalarına dikkat çekti. SES tarafından yapılan açıklamada, acilen sağlık çalışanlarının sayısının artırılması talep edilirken "Sağlık çalışanlarına rutin test yapılmasına ne zaman başlanacaktır?" diye soruldu.

İktidarın 1 Haziran'da başlattığı 'normalleşme' süreciyle birlikte sağlık emekçileri arasında da Coronavirus vakaları artış gösterdi, birçok sağlık çalışanı da hayatını kaybetti. Sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığını belirten SES Mersin şubesi, "Vaka artışlarından kaynaklanan pandemi servislerinin artması yanı sıra devam eden normal sağlık hizmetlerini, hastanelerde  birleştirilmiş servislerle sürdürülmesi nedeniyle bakılan hasta sayısı artırırken sağlık çalışanların sayısı azalmıştır. Biz biliyoruz ki artan iş yükü hata riskini  ve Covid-19’un bulaşma riskini de  artırır" ifadelerini kullandı.

'SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SAYISININ ARTIRILMAMASI NE OLURSAN OL ÇALIŞ DEMEKTİR'

SES tarafından yapılan açıklamada, sağlık emekçilerinin sayısını yeterli oranda artırmamanın doğuracağı sorunlar şöyle sıralandı:

"Sağlık emekçilerini uzun saatler, arka arkaya, yorgun şekilde çalıştırmak, salgın döneminin gereksinimi olan dinlenme olanaklarının artırılması, mesai saatlerinin kısaltılması, 24 saat çalışmanın kaldırılması gibi önlemleri uygulanamaz hale getirilmesi demektir. Sağlık emekçilerinin sayısının artırılmaması, yıllık izinlerinin kaldırılması demektir.  Sağlık emekçilerine az test yapılması demektir. Enfekte sağlık emekçilerinin hastalığının az tespit edilmesi demektir.  Temaslı sağlık emekçilerinin, hatta pozitif sağlık emekçilerinin çalıştırılması demektir. İdari izinli sayılması gereken, risk gurubu sağlık emekçilerinin yaşamları riske atılarak çalıştırılması demektir.  Hamile olup enfekte olan sağlık emekçisinin yerine yine bir hamile sağlık emekçisi koymak demektir.  Sağlık emekçileri açık kapatmak için bir gün oraya, bir gün buraya güvensiz şekilde görevlendirilmesi, salgının yayılımı demektir.  Yani, ne olursan ol, yeter ki çalış denmektedir."

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Türkiye'nin enfekte sağlık çalışanı oranı %10-12 ile dünyada ilk sıralarda yer aldığının altını çizen SES, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:

- Acilen sağlık çalışanı sayısı artırılmalıdır. 
- Yaygın şekilde esnek ve kısa çalışma uygulanmasına geçilmelidir. 
- Atama bekleyen sağlıkçılar derhal atanmalıdır
- KHK’lar ile hukukuz görevine son verilen sağlık emekçileri görevlerine iade edilmelidir.  
- Covid-19 hastalığı, bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Düzenleme geriye dönük olarak da geçerli olmalıdır.

Batman’da üç sağlık emekçisi göreve gitmeden önce ekipman istedikleri için, sürgün edildiğini hatırlatan SES, İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nde sendikanın şyeri temsilcisi Günseli Uğur, halk sağlığına ve sağlık emekçilerine haklarına sahip çıkan açıklamalarından dolayı sürgün edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

İL PANDEMİ KURULU'NA SORULDU: HASTALARIN TANI VE TEDAVİSİNE İLİŞKİN BİR PLANI VAR MIDIR?

Açıklamada, Mersin İl Pandemi Kurulu'na şu sorular yöneltildi:

"Mersin’de günde kaç tane test yapılmaktadır? 

- Mersin’de günde kaç tane Covid pozitif vaka tespit edilmektedir?

- Mersin’de yapılan testlerin kaç tanesi yurt dışına çıkanlara yapılan zorunlu testler kapsamındadır. ? 

- Mersin’de de ayrıcalıklı kişilere şikayeti olmadığı halde test yapılıyor mu ?

- Sağlık çalışanlarına rutin test yapılmasına ne zaman başlanacaktır?

- Mersin'de Covid-19 pozitif vaka sayısı ne kadardır? Kaç tanesi hastanelerde yatmakta, kaç tanesi evde izlenmektedir? Ve bu vakaların ilçelere göre dağılımı nedir? Temaslı olduğu düşünülen kişilere test yapılıyor mu?

- Daha önce sağlık çalışanlarına ve halka yapılan testler yaklaşık 24 saatte çıkarken, şimdi yapılan testler neden 4-5 gün de çıkıyor?  Sürenin uzaması ayını zamanda hasta ve sağlık çalışanlarının yakınlarına Covid-19’un bulaşma riskini arttırmıyor mu?

- Covid-19 vaka sayısı hızla artarken, önümüzdeki süreçte kronik hastalığı olan ve sağlık hizmeti almakta  zorlanan hastaların, tanı  ve  tedavileri hangi hastanelerde, nasıl yapılacağı planı var mıdır?" (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar