Dr. İbrahim Halil Mert: Bölgede salgının ağır yaşanmasında kayyım politikaları çok etkili

Dr. İbrahim Halil Mert: Bölgede salgının ağır yaşanmasında kayyım politikaları çok etkili
Diyarbakır Tabip Odası YK üyesi Dr. İbrahim Halil Mert, salgının bölgedeki durumunu değerlendirerek, 'Salgının ağır yaşanmasında kayyım politikaları çok etkili oldu' dedi.

ARTI GERÇEK - Mehveş Evin ile Söz Bizim programına katılan Diyarbakır Tabip Odası Yürütme Kurulu üyesi Dr. İbrahim Halil Mert, Diyarbakır ve bölgede salgına dair son durumu ARTI TV'ye değerlendirdi. Bölgede doktor olan iki belediye başkanının görevden alınarak yerine kayyım atanmasını eleştiren Mert, sayıları daha rahat manipüle edebilmek için sağlık halk sağlığı yönetim sistemindeki hasta verilerinin bilgisinin doktorlara kapatıldığını ifade etti.

'KAYYIM POLİTİKALARI ETKİLİ'

'Sorunu dillendirmezseniz sorun yoktur, test yaptırmazsanız pozitif hasta da yoktur' anlayışının bir kenara bırakılarak daha bilimsel yaklaşımlarla süreci yönetmenin doğru olacağına vurgu yapan Mert, "Bölge için şunu söyleyebilirim. Salgının bölgede bu kadar ağır yaşanıyor olmasının sebeplerinden biri de süre gelen hükümet politikalarının bölge üzerindeki etkilerinden kaynaklanıyor." dedi.

'HEKİM BAŞKANLAR GÖREVDEN ALINDI'

Mert, doktor olan iki belediye başkanının görevden alınarak yerine kayyım atanmasının bölgedeki salgınla mücadele sürecini de etkilediğini belirterek şöyle devam etti: "Kayyum politikalarının salgında çok etkili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü çok uzağa gitmemize gerek yok. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce Tabip Odası Başkanlığı yapmış bir hekim Eşbaşkanı vardı Dr. Selçuk Mızraklı, ya da Batmanın da aynı zamanda yerine kayyum atanan Dr. Mehmet Demir vardı. O da Diyarbakır Tabip Odası üyesiydi. Biz aslında kayyum yerine bu hekim arkadaşlarımızın belediyeleirn başında olsaydı ya da süreci illerde bu arkadaşlarla birlikte yürütülüyor olsaydı. Aslında salgın bu kadar ağır yaşanmayacağı kanatindeyiz.

'DOKTORLAR ARTIK HASTALARIN VERİLERİNE ERİŞEMİYOR'

Ayrıca işin başka bir boyutu sağlık çalışanlaı için söylüyorum hastalar halk sağlığı yönetim sistemi adı altında bir uygulama ile takip ediliyor. Bu sistem ilk kurulduğu zaman hekimler Türkiye'deki bütün hastaların verilerine erişebiliyordu. Kimin takip süreci nasıl temas sayısı nedir görülüyordu. Bunlara artık erişmek mümkün değil. Sanırım sayıları daha kolay manipüle edebilmek için, gerçek sayılara erişimin engellenmesi açısından hekimlerin bile bu sistem üzerinden sadece kendi çalıştığımız hastanede aldığımız testlere, kendi takibimizi yaptığımız hastalara ulaşabiliyoruz."

 

Öne Çıkanlar