Uzmanlar bakanı yalanladı: Maymun çiçeği solunum yoluyla bulaşıyor

Uzmanlar bakanı yalanladı: Maymun çiçeği solunum yoluyla bulaşıyor
Sağlık Bakanı, 'Maymun çiçeği' virüsünün solunum yoluyla geçmediğini söyledi ama uzmanlar aynı fikirde değil: Hastalık havadaki solunum partikülleriyle geçebiliyor.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- Özellikle Afrika kıtasında yaygın görülen Maymun çiçeği virüsü ilk kez bu kadar yaygın görülüyor. Vakaların çoğu Avrupa ve Kuzey Amerika'da görülürken, Türkiye'de de ilk vaka tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye'de de bir vakanın tespit edildiğini açıkladı.  Koca hesabından yaptığı açıklamada, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor" dedi. 

‘SAĞLIK BAKANINI SÖYLEMLERİ DOĞRU TESPİT DEĞİL’ 

Sağlık Bakanı, hastalığın solunum yoluyla geçmediğini söyledi ama uzmanlar aynı fikirde değil. 

Türkiye’de ilk maymun çiçeği virüsünün görülmesinin ardından Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) 2’nci Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Ökten ile konuştuk. Ökten, öncelikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımı düzelterek, "Bakanın solunum yoluyla geçmez paylaşımı doğruyu yansıtmıyor. O konuda sanırım yeterli bilgisi yok. Hastalık havadaki solunum partikülleriyle geçebiliyor. Aynı odada uzun süre kalmak yine solunum olayıyla bulaşmaya neden oluyor. Bir de cilt lezyonlarına yakın temas ve kişisel eşyaları kullanmakla bulaşabiliyor. Bu anlamda Sağlık Bakanının söylemi doğru tespit değil" dedi. 

BELİRTİLER NELER?
Ökten Maymun çiçeği virüsünün nadir görülen bir virüs olduğunu belirterek, genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görüldüğünü ve virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü olduğunu ekledi. Virüsün belirtilerini de anlatan Ökten, çiçek ve maymun çiçeği arasında sadece benzerliklerin bulunmadığını aynı zamanda belirtilerinin de birbirine benzediğini söyledi. Enfekte olan kişilerde, enfeksiyondan yaklaşık bir ila iki hafta sonra yüksek ateş görüldüğünü belirten Ökten, "Bunun yanı sıra lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve genel yorgunluk da hastalığın belirtileri arasında yer alıyor" dedi. 

VİRÜS NASIL YAYILIYOR?
Virüsün yayılma biçimine ilişkin de bilgi veren Ökten, daha çok hayvandan insana bulaşan virüsün daha sonra insandan insana bulaşma özelliği olduğunu söyledi. Ökten, "Bulaşma şekli daha çok solum yolu, aynı ortamda uzun süre bulunma ve ciltte olan lezyonların direk temasıyla geçiyor. Yine hasta olan kişinin kişisel eşyalarından bulaşma durumu var. Bu nedenle bu hastalığın görüldüğü kişileri ayrı bir yerde takip ve tedavi edilmesi önemli. Buna özellikle dikkat edilmesi gerekiyor" diyor. 

‘SAĞLIK BAKANI BU KONUNDA DERS ÇIKARMALI’ 
Türkiye’nin yakın zamanda covid 19 pandemisiyle mücadele ettiğini hatırlatan Ökten, benzer hataların yapılmaması noktasında da ikazda bulunuyor. Sağlık Bakanının bu konuda ders çıkarması gerektiğine dikkat çeken Ökten, öncelikle maymun çiçeği virüsünde tüm gerçekliğin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin önemini vurguluyor. 

Ökten, "Kamuoyu doğru bilgilendirilirse, insanlarda buna göre önlemini alacaktır. Yoksa rakamları gizleyerek pandemi sürecini yönetemezsiniz. Bu nedenle bilgiler doğru paylaşılmalı. Hatta süreci yakından takip etmek adına şimdiden bununla ilgili kurullar oluşturulmalıdır. Yine virüsün yaygın olduğu ülkeler için ülkeye giriş çıkışlarda önlemler alınmalıdır, PCR testi yapılmalıdır" dedi. 
Maymun çiçeği virüsünün ciddi bir biçimde ele alınması gerektiğini ve yeterli önlemler alınmadığı taktirde pandemiye dönüşebileceğini söyleyen Ökten, daha önce çiçek hastalığının da pandemiye dönüştüğünü hatırlattı. Maymun çiçeği virüsünün klinik tablosunun çiçek hastalığına benzediğini belirten Ökten, çiçek hastalığında kullanılan aşı ve ilaçların bu virüs için de kullanılabileceğini söyledi. 

‘ZAMANINDA ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR’
Maske yasağının erken kaldırıldığını ve covid 19 virüsünde artışın yaşandığını da ekleyen Ökten, "Zamanında ve yeterli önlem alınsaydı bu kadar insan hastalanmaz, hayatını kaybetmezdi. Önlemlerin erken kaldırılması ne yazık ki vaka sayılarının artışına neden oluyor. Zamanında önlem alınmayıp artış yaşandığında önlem aldığımızda da bu yeterli etkiyi sağlamıyor. Önemli olan öncesinde önlem almak. Bu aynı maymun çiçeği virüsünde de etkili. Bizim önceden gerekli önlemleri almamız gerek. Yoksa yaygınlaştıktan sonra önlem almanın hasta sayısını ya da ölen kişilerin sayısını azaltmıyor arttırıyor" dedi. 

‘MUTLAKA ÖNLEM ALINMALI’
Maskelerin çıkarılmasının maymun çiçeği virüsünün yayılmasını hızlandıracağını söyleyen Ökten, yurttaşları bu konuda uyarıyor. Ökten, "İnsanlar kapalı alanlarda mutlaka maskelerini takmayı ihmal etmemelidir. Uzun süre aynı ortamlarda bulunmamalı, sık sık ortamın havalandırılmalıdır. Sağlık Bakanı bu konuda mutlaka önlemler almalıdır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar