Kripto borsaları-günümüzün banker skandalı

Bitcoin gibi ‘mucizevi’ kazanç kapıları kural olarak kitleselleşince batar, iflas eder ve kapanır. Ama sınıf dayanışması kitleselleşince tüm emekçilerin yaşamını değiştirir, güzelleştirir.

Thodex ve Vebitcoin adlı kripto para borsalarındaki çöküş bir dolandırıcılığı da ortaya çıkardı. Goldxcoin’in de çöktüğü belirtiliyor.

Türkiye'de her mali kriz dönemini bir dolandırıcılık skandalı simgeler. Bu dolandırıcılıkların hiçbiri gizli saklı yapılmamıştır. Failler kamuoyunca iyi tanınan siyasi iktidarla ilişkili kişilerdir. Bu şekilde 1982-83 dünya borç krizini Türkiye'de banker skandalı simgeler. Banker Kastelli’nin ‘Güvenli bir gelecek için Kastelli’ ilanları hala hatırlardadır. Bankerlerin vadettikleri çılgın faizler emekçi sınıfların birikimlerini soymalarına hizmet etmişti. Aynı şekilde 2001 krizini de Cem Uzan'ın ‘dövize yüksek faiz’ vadeden İmar Bankası'nın çöküşü simgeler. 2018 mali krizinin Çiftlik Bank skandalı simge'ler vb.

Kapitalist üretkenliğin dibe vurduğu, işsizliğin tavan yaptığı, yatırımların durağan ya da gerileyen bir seyir izlediği dönemlerde finansal balonların şişirildiğine tanık oluruz. Emeksiz yemek hatta dünyada cennet vadeden dolandırıcılar peydah olur. Kısa sürede yüksek getiri hayal eden yüzbinlerce insanın küçük birikimlerini toplarlar. Sonra da ortadan kaybolurlar.

Ancak Thodex ve Vebitcoin gibi kripto para borsalarında yaşanan dolandırıcılık doğrudan Bitcoin ve türevlerinin kendisinden kaynaklanmıyor. Normal işlevi coin alım satımı olan ve bu satıştan komisyon alan bu platformlar anlaşılan o ki teknik bilgi yetersizliğinden dolayı Bitcoin cüzdanı (vallet) almayan ve Bitcoin değerini bu platformlarda muhafaza eden (ettiğini sanan) vatandaşların varlıklarını el altından satmışlar ya da vatandaş Bitcoin alımı yaptığını sanarken aslında böyle bir alımı yapmamışlar. Sadece kendi sistemlerinde alım yapılmış gibi göstermişler.

Ancak Merkez Bankası kripto paralarla alışverişe yasaklama getirince çok sayıda vatandaş bu platformlardaki Bitcoinlerini satıp TL'ye dönüştürmek isteyince o kripto paraların aslında orada olmadığı da ortaya çıkmış. Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer kripto varlıkları yanına alıp yurt dışına kaçınca 420 bin dolayında insanın soyulduğu belirtiliyor. Muhtemelen bu insanların hemen hiçbirinin kendilerine ait Bitcoin cüzdanları yoktu. Bitcoin varlıkları sadece Thodex’de kayıtlıydı. Thodex fişi çekince bu ‘varlık’lar da yok oldu gitti. Ödedikleri paralar ise bu postmodern tosuncuğun cebinde şu anda. Soygunun çapı için 2 milyar dolar gibi muazzam bir rakam telaffuz ediliyor. Bitcoin’de yaşanan spekülatif değer köpüğünün cazibesine kapılan insanları ‘bedava coin’ dağıtarak Thodex’e çeken bu zamanın Kastelli’si iddia o ki kurduğu paralel bilgisayar sistemi ile insanlara coin satmadan satmış gibi göstermiş.

Bitcoin ve türevleri bu haftayı yaklaşık 10.000 dolarlık değer kaybı ile kapattılar. Uluslararası mali sermayenin Bitcoin’i kapsama onu meşru bir ödeme aracı olarak tanıma yönlü hamleleri ile 65 bin dolara kadar çıkan Bitcoin, Türkiye'nin yasak kararı, Hindistan'ın aynı yöndeki hamleleri ile bir anda 55 bine geriledi. Bitcoin fiyat artışı dalgasını yakalamak umuduyla 65 binden Bitcoin alanlar endişeli bir bekleyiş içinde. Demek ki sanıldığı gibi altın yumurtlayan bir tavuk değilmiş Bitcoin.

Neoliberalizmin parçaladığı, güvencesizleştirdiği hayatlarımızın, işsizliğe yazgılanan hayatlarımızın çaresi Bitcoin gibi spekülatif araçlar değil. Güvenceli bir yaşam, çalışma hakkı, sendikal örgütlenme için birleşmek ve mücadele etmek… Bitcoin gibi ‘mucizevi’ kazanç kapıları kural olarak kitleselleşince batar, iflas eder ve kapanır. Ama sınıf dayanışması kitleselleşince tüm emekçilerin yaşamını değiştirir, güzelleştirir. 1 Mayıs’ınız kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi