İbrahim Ekinci

İbrahim Ekinci

Liberal vahşetin Guernica Tablosu!

Afganistan’da, Irak’ta, diğer ülkelerdeki operasyonlarda 5.9 trilyon harcayan ‘büyük’ ülke, maske almayı unutmuş!

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlerin yoksul ülkelerde iyi işlemeyeceğini söyledi. Cenevre’de video konferansla açıklama yapan Ghebreyesus, "Yoksul ülkelerde insanlar günübirlik işlerde çalışıyorlar. Stok yapma ihtimalleri çok düşük. Bu nedenle gıdaya ulaşmak için çalışmak zorundalar, bu insanları evlerinde tutmak zor olacak" dedi. 

Gerçi Türkiye, kendi yurttaşları maskeye bile ulaşmakta zorlanırken 30’dan fazla ülkeye yardım gönderen "gönlü zengin" bir ülke ama

DSÖ Direktörü’nün açıklamasının bize uzandığı da kesin. Geçtiğimiz hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde marketlere koşanların hiç olmazsa bir kısmı, işte bu, "stok yapma ihtimalleri çok düşük" yurttaşlarımız olmalı. Diğer yandan Türkiye orta gelirli bir ülke olarak "yoksul ülke" sayılmasa da 16 milyon civarında yurttaşımızın açlık – yoksulluk sınırında yaşadığını biliyoruz. Dolayısıyla, Direktörün açıklamasının bizi ilgilendirmediği gibi kuruntulu bir kompartmanda duramayacağımızı not ettikten sonra gelelim açıklamaya…
Bu açıklamada neoliberal vahşetin Guernica Tablosu var. 

Çünkü sayın Direktör demiş oluyor ki,

  • Yoksul ülkeler var. 
  • Bu ülkelerde halkın büyük kısmının evinde, buzdolabında birkaç gün idare edebilecek yiyecek stokları bile yok.
  • Günübirlik kazançları, günübirlik tüketimlerini ancak karşılıyor.
  • Dolayısıyla "virüs var, sokağa çıkarsak bize bulaşır, öldürür" kaygısını taşısalar dahi… Hayatlarını tehlikeye atmak, sokağa çıkmak ve çalışmak zorundalar.
  • Dolayısıyla demiş oluyor ki Sayın Direktör, bu pandemide, belki birkaç milyar kişi, işte bu yoksulluk ve yoksunluk nedeniyle, hayati riski göze alarak sokağa çıkmaya devam ediyor.
  • Dolayısıyla belki birkaç milyonu, belki daha fazlası virüs kaparak evlerine dönüyor, evdekilerine de bulaştırıyorlar!
  • Dolayısıyla bunların içinden (% bilmem kaç oranına vurarak söylersek) belki birkaç yüz bini hayatını kaybedebilecektir!

Dünya sahnesinde geçen bir korku filmi gibi canlandıralım:

Bir tek günlük yiyecek temin etmek için kendisini ateşe atan milyarlarca yoksulun ölümcül mesai yürüyüşü!

Her sabah! 

200’den fazla ülke ve bölgenin sokaklarında açlık zebanisinin sivri uçlu cadı bastonlarıyla dürterek yürümeye zorladığı milyarlarca insan…

Virüs kolonileri içinde yürüyor. Kafaları omuzlarına gömülü, sakınık, sessiz adımlarla, panik dolu gözlerle bir diğerinden kaçarak iş yerlerine ulaşmaya çalışıyor. 

Akşam, günlük karın tokluğu parasını kazanmış olarak, sabahki korku yollarından geri dönüyorlar!

Hepsi şanslı değil!

Bazıları yakalandı bile, hayatlarını kaybedecekler!

Ertesi gün aynı yol gidilip dönülecek… 

Sonraki gün tekrar…

Ve her seferinde bugün kimlerin gelemediğini merak ederek bakıyorlar etraflarına…

Neoliberal versiyonunda kapitalizmin azgın, kıyıcı, aleni ve küresel cinayetinin tablosu budur!

Yıllar önce, "genel grev nedir, ne değildir" konulu bir broşür yazmıştım. Son cümlesi şöyleydi: "Kapitalizm, kârını azami ölçülere çıkarmak için gerekseydi, insanları değirmen gibi öğütmekten bile kaçınmazdı."

‘Bu cümle çok sert mi oldu acaba’ diye düşünmüştüm.

Gördük ki cümle değil, tereddüdüm yersizmiş. Kapitalizm, bu pandemide milyarlarca insanı virüs değirmeninin içine sürdü!

İşte bu kan dondurucu tablo nedeniyle "vahşet" sözcüğünü kullandım. Dikkatinizi çekerim, ‘liberal vahşet’, kapitalizmin diğer versiyonlarını aklayan kavramsal bir seçim değil. Emperyalizmin, "kapitalizmin en yüksek aşaması" olması gibi, neoliberalizm de kapitalizmin en vahşi aşaması olarak beliriyor dünya sahnesinde. Onun küresel dünyasında gelir adaletsizliği, yoksulluk düzeyi ve açlıktan ölme, virüsten ölme kaygısını aşan ölçülere varmış bulunuyor! 

‘Bu aşama’nın, büyük cinai işlerine tanıklık ediyoruz! 


Ekvador'da 150 hasta yol kenarlarında çürümeye terkedildi.

***

Bir de diğer tarafına bakalım:

2018’den 2019’a geçerken… Dünya çapında, en zengin 25 ailenin serveti de yüzde 24 (250 milyar dolar!) artarak 1.4 trilyon dolara ulaştı. 

Dün, Pakistan’da, Bangladeş’te, Kenya’da, Mozambik’te, Türkiye’de, Arjantin’de, Nijerya’da, Sudan ve daha onlarca ülkede, milyonlarca kişi, gıda stokları olmadığı için veya hükümetleri ekonomiyi birkaç ay kapatıp onlara birkaç ay gelir desteği sağlamadığı için virüs kolonilerinin içinden geçerek işe giderken… Yine aynı dün, Walmart sahibi Walton ailesinin serveti, her dakikada 70 bin dolar, saatte 4 milyon dolar, günde 100 milyon dolar arttı.

Dün, 1.5 milyar nüfuslu Hindistan’da milyonlarca kişi virüs kolonilerinin içinden geçerek işe giderken, Bay Mukesh Ambani, 40 milyar dolarlık servetinin afyonik huşusu içinde yine mesut bir gün geçirdi.

Yoksulların açlıktan yarasa çorbası içtiği Çin’de her biri 40 – 50 milyar dolar servete sahip olan Bay Ma Huateng ile Bay Jack Ma, Mandarin Otel’in rufunda "Çin’in en zengini" rekabetlerinin kıskanç nefretini gizleyerek, birbirlerinin "başarısı" hakkında konuştular. 

Her yerdeler! Faşist Bolsonaro’nun ülkesinde 30 milyar dolar serveti olan (Jorge Paulo Lemann ) var.

Meksika’da 48 milyar dolar serveti olan (Carlos Slim ) var.

Savaş, açlık ve hastalıktan kırılan Yemen’de 10 milyar dolar servet sahibi olan var.

Aylar önce uyarıldığı halde kılını kıpırdatmadığı için (Sağlık Bakanı durumu "maskeli balo" olarak nitelendirdi ve istifa etti) 600 doktorun dava açtığı sorumsuz Fransız hükümetinin idaresindeki bu "gelişmiş" ülkede 15 binden fazla kişi hayatını kaybetti ama Bay Bernard

Arnult’nun 89 milyar dolar, Bayan Françoise Bettencourt Meyers’in 51 milyar dolar, Chanel’in patronu Wertheimer kardeşlerin 58 milyar dolar serveti var.

Yaşlı huzur evlerinden cesetler toplanan İspanya’da Bay Amanica Ortega’nın 60 milyar doları var. Binlerce yaşlıyı huzurevlerinde ölüme terkeden liberal sarsak Boris Johnson’un ülkesi İngiltere’de 20 milyar dolar serveti olanlar var. Hastalarına bir yatak vermekten aciz İtalya’da, Maria Franca Fissolo’un 30 milyar doları var.

Oligark krallığı Rusya’da Alexey Mordashov’un 18 milyar doları var.

Suudi hanedanın serveti 100 milyar dolar!

122 milyar dolar servete sahip olan ve pandemiden de 24 milyar dolar para yapan Amazon’un sahibi Bay Bezos’un para destelerini taşımak için 150’ye yakın tır gerekiyor! 102 milyar dolar serveti olan Bay Gates’in, 73 milyar dolar serveti olan Bay Buffet’ın, 50 milyar doların üzerinde servet sahibi onlarca milyarderin ülkesi ABD’de ölü sayısı 25 bin! Afganistan’da, Irak’ta, diğer ülkelerdeki operasyonlarda 5.9 trilyon harcayan bu "büyük" ülkenin maske almayı unuttuğu ortaya çıktı!

İran’da binlerce insan öldü. Milyonlarcası risk altında çalışmaya devam ediyor ama bu felaket günlerinde dahi ambargoyu kaldırmayan…

Çin için kendi kelimelerini kullanmayan başkana kızarak, dünya pandemi ile kırılırken DSÖ’ye mali yardımı kesen…

Küba’nın solunum cihazı için anlaştığı şirketleri satın alıp, kritik sevkiyatı durduran emlak milyarderi Bay Trump’ın vicdan nahiyesi bulunmayan bir zombi olduğunu söylemek hakarete girer mi?

Aşağıdaki tablo da bu kibirli, zalim ve gülünç adamın yönettiği zengin ülkeden:

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Ekinci Arşivi