3D yazıcı teknolojisinde bir ilk: 'Kasları' ve 'kemikleri' olan robotik el geliştirildi

3D yazıcı teknolojisinde bir ilk: 'Kasları' ve 'kemikleri' olan robotik el geliştirildi
İsviçreli araştırmacılar, üç boyutlu yazıcı teknolojisini bir adım ileriye taşıdı. Yumuşak malzemelerin de kullanıldığı bir teknoloji ile yapay kemik ve tendonları bile içeren bir robotik el, tek seferde 'basıldı'.

Artı Gerçek - İsviçre'deki ünlü Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nden (ETH) araştırmacılar, bir ilki gerçekleştirerek üç boyutlu yazıcı ile 'kemikleri', 'kıkırdakları' ve 'tendonları' bulunan bir robotik el yarattı. Robotik el, üç boyutlu yazıcı teknolojisini lazer tarayıcı ve yapay zeka ile birleştiren yeni bir teknoloji sayesinde geliştirildi.

'METAL ROBOTLARDAN DAHA AVANTAJLI'

Araştırmacılar, bükülebilen malzemeler ile sert malzemeleri biraraya getiren bu teknoloji ile daha karmaşık ve "daha canlı" görünen robotların geliştirilebileceğini söyledi. ETH Zürih'te robotik profesörü olan ve araştırmayı yürüten Robert Katzschmann, "Geliştirdiğimiz el gibi yumuşak malzemelerden yapılan robotlar, geleneksel olarak metalden yapılan robotlardan daha avantajlı. Yumuşak oldukları için insanlarla birlikte çalıştıklarında yaralanma riski daha düşük ve hassas eşyalar için daha uygunlar" dedi.

'İNSANLIĞIN UZUN SÜREDİR SAHİP OLDUĞU BİR HEDEFTİ'

Söz konusu araştırma, sadece protez alanında değil, aynı zamanda farklı parçaların ayrı ayrı basılıp birleştirilmesi yerine tek seferde çıkması nedeniyle üç boyutlu yazıcı teknolojisinde de önemli bir yenilik sayılıyor. Katzschmann, üç boyutlu yazıcılarda bugüne dek kullanılan malzemelerin hızlı soğumaları nedeniyle bunun daha önceden mümkün olmadığını da anlattı.

Ayrıntıları Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, "Doğal organizmaların karmaşık yapılarını ve fonksiyonlarını sentetik bir formda yeniden yaratmak, insanlığın uzun süredir sahip olduğu hedeflerden biriydi" denildi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar