Gürcistan'da 'yabancı etkinin şeffaflığı' tasarısını protesto edenler, parlamentoyu basmaya çalıştı: Tiflis savaş alanına döndü

Gürcistan'da 'yabancı etkinin şeffaflığı' tasarısını protesto edenler, parlamentoyu basmaya çalıştı: Tiflis savaş alanına döndü
Gürcistan'da hükümetin 'yeni Ukrayna olmama' gerekçesiyle ısrar ettiği 'yabancı etkinin şeffaflığı' tasarısına karşı protestolar şiddetlenerek parlamento basma girişimine kadar vardı. Brüksel ve Washington, 'Yasalaşırsa AB ve NATO üyesi olamazsınız' dedi.

Artı Gerçek - Gürcistan'da yabancı güçler tarafından fonlanan kuruluşların kütüğe kaydolmasını isterken şimdilik yaptırım getirmeyen 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısı, parlamentoda görüşülürken, dışarıda düzenlenen protestolar yine çatışmaya dönüştü.

Dün gece tasarı ikinci oylamadan da geçerken, protestocular en üst düzey güvenlik seviyesinin ilan edildiği parlamento binasının dış kapılarına ulaşıp içeri girmeye çalışınca, güvenlik güçleriyle çatışma çıktı.

Polis, taş, şişe ve diğer cisimler fırlatan protestocuları tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları kullanarak dağıtırken, 6'sı polis 11 kişi yaralandı.

Yeniden toplanan protestocuların bazıları parlamentonun önünde şenlik ateşi yaktı, diğerleri barikatlar kurarak ana yolları kapattı. Neredeyse bir aydır her gece başkent Tiflis'in sokaklarında dökülen protestocuların sayısını bu kez Batılı haber ajansları "on binlerce" diye aktardı.

CUMHURBAŞKANI: EKİM SEÇİMLERİNDE HÜKÜMETİ GÖNDERİN

Hükümete karşı ana muhalefet rolü oynayan, ancak yetkileri simgesel olan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, protestoculara itidal çağrısı yapan video yayımlayıp "Gerçek görev, ekimdeki seçimlerde hükümeti devirmek" mesajını verdi.

Aynı zamanda Fransa vatandaşı olan Gürcistan Cumhurbaşkanı, "Kaderimiz bu yasa tarafından belirlenmeyecek. Asıl mücadele parlamento seçimlerinde verilecek ve ardından bu yasa ile diğerleri iptal edilecek" dedi.

'ÜLKEMİZİ KAYBETMEMEK İÇİN PROTESTO EDİYORUZ'

Reuters'e konuşan protestocu Sergi Kapanadze, kendisi için protesto hareketinin Gürcistan'ın ulusal hayatta kalma mücadelesi anlamına geldiğini söyledi: "Hangisinden daha çok korkuyoruz? Gazlanmak mı, dayak yemek mi, yoksa ülkeyi kaybetmek mi?"

Aralarında iktidar partisi Gürcü Rüyası'nın milyarder kurucusu ve eski Başbakan Bidzina İvanişvili'nin de bulunduğu tasarı destekçileri ise Batı'nın Ukrayna'dan sonra Gürcistan'ı Rusya ile karşı karşıya getirme girişimleri karşısında ulusal egemenliği güçlendireceğini savunuyor.

Batı-Rusya çekişmesinin yeni sahasına dönüşen Güney Kafkasya ülkesindeki Ortodoks Kilisesi, hükümet ile protestoculara "siyasi krizi" çözmek için görüşmelerde bulunma çağrısı yaptı.

ABD: AB VE NATO ÜYELİĞİ PERSPEKTİFİNİ RİSKE ATIYORSUNUZ

Aralık ayında Gürcistan'a aday statüsü veren AB'nin yanısıra ABD ile Britanya da tasarıya karşı çıktı. AB yetkilileri bunun Gürcistan'ın birliğe entegrasyon yönündeki ilerlemesini durdurabileceğini belirtti. Dün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Gürcistan hükümetinin açıklamaları ve eylemleri, AB-NATO üyeliğinin temelini oluşturan demokratik değerlerle bağdaşmıyor ve Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik entegrasyon yolunu riske atıyor" açıklamasını yaptı.

AB: BU HALİYLE KABUL EDİLEMEZ

Bugün Tiflis'i ziyaret eden Avrupa Komisyonu'nun Genişleme Genel Direktörü Gert Jan Koopman, "Tasarı bu haliyle kabul edilemez ve AB'ye katılım yolunda ciddi engeller oluşturacaktır. Ancak hâlâ zaman var. Önerilerimizi yayımlayacağız. Top hükümette" dedi.

'BATI YARDIMI İÇİN KÖLE OLACAK DEĞİLİZ'

Batı'nın eleştirisine iktidar cephesinden tepki geldi. Gürcü Rüyası'ndan kopanlar tarafından kurulan, ama hükümete dışardan destek veren Halkın Gücü partisinin milletvekili Guram Maçaraşvili, şunları söyledi:

"Küfür, hakaret, parlamento kapıları yakmak Avrupa değeri mi? Şeffaflığı Avrupa değerlerine aykırı olarak nitelendirmeleri, ABD-Gürcistan ilişkilerine zarar veriyor. Herkese yardımları için teşekkür ederiz, ama bizden kölelik isterlerse bunu kabul edemeyiz. Eğer taş, molotof kokteyli, kundaklama ve sabotaj için yardım etmek istiyorlarsa, yardımlarını geri alsınlar."

'ŞEFFAFLIK YASASININ NESİ KÖTÜ, SÖYLEYİN'

Gürcü Rüyası mlletvekili Rati İonatamişvili de "Dost ülkelerin açıklamalarını dikkatle takip ediyoruz, ancak her şeyden önce toplumumuzun ve ulusal güvenliğimizin gerektirdiği şekilde hareket ediyoruz" derken, "bugüne dek hiç kimsenin şeffaflık yasasının neden kötü olduğunu söyleyemediğini" belirtti.

'RUS YASASI' NE GETİRİYOR?

Muhalefetin Rusya'daki öncül "yabancı acenta" yasasına atıfla "Rus yasası" diye nitelediği tasarı, yıllık gelir kaynaklarının yüzde 20’den fazlasını yabancı güçlerden elde eden tüzel kişiliklerin bir kütüğe kaydolmasını ve kendi durumlarını bildirmelerini öngörüyor. Geçen yılın mali durumunu her yıl ocak ayında bildirmeleri istenen kayıtlı tüzel kişiliklerin bildirimleri hakkında adalet bakanlığı soruşturma açabilecek. Bu kapsama giren ama gerekeni yapmayan tüzel kişilikler yaklaşık 10 bin dolar para cezasına çarptırılacak. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar