Emekliye seyyanen zam kulisi: 3-4 bin lira

Emekliye seyyanen zam kulisi: 3-4 bin lira
Eski SGK başmüfettişlerinden İsa Karakaş, kulis bilgilerine göre temmuzda düşük emekli maaşlarına 3-4 bin lira seyyanen zam planı olduğunu söyledi. Karakaş, asgari ücretin açlık sınırının altına düşmesinin de anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekti.

Artı Gerçek - Emekli ve memurlara temmuz ayında enflasyon farkı zammı yapılacak. Hükümet, asgari ücreti ise bu yıl ara zam yapmama kararı aldı.

Kök maaşı 10 bin liranın altında olan milyonlarca emekli ise düzenleme yapılmaması halinde geçen yıl olduğu gibi hiç zam alamayacak.

Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada kulis bilgilerini aktaran eski SGK Başuzmanı İsa Karakaş, hükümet çevresinde, düşük maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması yönünde baskı olduğunu söyledi. Karakaş, kulis bilgilerine göre hükümetin 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam vermeyi planladığını ifade etti.

EKONOMİ YÖNETİMİ KARŞI

Ancak, ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürme gerekçesiyle seyyanen zamma karşı olduğunu da belirten Karakaş, bu nedenle seyyanen zam verme konusunda çekinceler bulunduğunu aktardı.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINA DÜŞTÜ

Ekonomist ve akademisyenlere hazırlatılan Türk-İş raporuna göre, nisan ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 17 bin 725 TL olurken, yoksulluk sınırı 57 bin 736 TL'ye yükselid. Böylece, 17 bin 2 lira olan asgari ücret henüz yılın dördüncü ayında açlık sınırının altına düştü.

2016 YILINA KADAR ASGARİ ÜCRETE YILDA İKİ ZAM YAPILIYORDU

Asgari ücretin enflasyona karşı eriyen alım gücünü korumak ve sosyal adaleti sağlamak için temmuz ayında mutlaka artırılması gerektiğini vurgulayan Karakaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Asgari ücreti istediğiniz zaman artırabilirsiniz. Bunun için yasa çıkarmaya gerek yok. Yasal engel yok. Mesela 2001 yıllarının başında asgari ücreti 4 kez artırmışız. 1 yılda 4 kez, ondan sonra üç kez de artırmışız. 2016 yılına kadar hem ocak hem temmuz olmak üzere iki kez arttırmışız. Enflasyon düştükten sonra bir kez bir kez belirlemeye başlamışız. 2022 yılına geldiğimiz zaman yüksek enflasyonla birlikte tekrar iki defa artırmak zorunda kaldık."

ANAYASA İHLAL EDİLİYOR

Asgari ücretin sadece gıdayla beslenme ile ilgili bir konu olmadığını, aynı zamanda ulaşımdan kiraya, yeme-içmeden barınmaya ve kültürel ihtiyaçlara kadar birçok kalemleri kapsadığını da belirten sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş, asgari ücretin açlık sınırının altında olması halinde yasanın ve anayasanın ihlal edildiğini söyledi.

Karakaş, asgari ücrete zam yapılmaması halinde çalışanların 6 aylık enflasyon farkı nedeniyle yüzde 25 oranında bir gelir kaybına uğrayacağına dikkat çekti.

İsa Karakaş, en az yüzde 25 oranında bir güncelleme yapılması gerektiğini ve bunun sadece 8 milyon asgari ücret alan kişiyi değil, aynı zamanda asgari ücrete komşu ücret alan milyonlarca kişiyi de kapsayacağını vurguladı.

Öne Çıkanlar