Goldman Sachs'tan Türkiye için faiz ve enflasyon analizi

Goldman Sachs'tan Türkiye için faiz ve enflasyon analizi
ABD'li bankacılık devi Goldman Sachs, TCMB'nin açıkladığı 500 baz puanlık sürpriz faiz artışı ile ilgili bir analiz kaleme aldı. Artışın tek seferlik olduğu öngörüsünde bulunan banka, "faiz artırımı döngüsü başlangıcı olmadığını" belirtti.

Artı Gerçek - ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın (TCMB) gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz artırımına ilişkin analizinde "tek seferlik" yorumu yaptı. Banka, "enflasyon ve para biriminde değer kaybı beklentilerine yönelik tek seferlik bir adım atıldığını, bunun bir faiz artırımı döngüsünün başlangıcı olmadığını" belirtti.

'MERKEZ BANKASI'NIN GÜVENİLİRLİĞİ ARTACAK'

Goldman Sachs, öte yandan kararın fiyatlarda istikrarı sağlama ve ortodoks para politikasına geçiş açısından "Merkez Bankası'nın güvenilirliğini artıracağı" yorumu yaptı.

2024 SONU İÇİN ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 32.5

Analizde, Türkiye'de yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısında keskin bir düşüşe geçebileceği öngörüsü de yer aldı. Metinde, "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 33'e gerilemesini ve TCMB'nin üçüncü çeyrekten itibaren para politikasını gevşetmeye başlayarak 2024 sonunda yüzde 32.5'e ulaşmasını beklemeyi sürdürüyoruz" denildi.

TCMB, ekonomik krizin gölgesinde düzenlenecek yerel seçimlere yaklaşık 10 gün kala sürpriz bir adım atarak politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti. Faizlere ilişkin beklenti, mart ayında bir haftalık repo faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağı yönündeydi. TCMB böylece geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından bugüne kadar 4 bin 150 baz puan faiz artışı gerçekleştirmiş oldu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar