Türkiye Varlık Fonu'ndan ilk uluslararası İslami finansman işlemi

Türkiye Varlık Fonu'ndan ilk uluslararası İslami finansman işlemi
Türkiye Varlık Fonu, Sharjah Islamic Bank ile 3 yıl vadeli olmak üzere 100 milyon dolar değerinde murabaha finansmanı anlaşması imzaladı. Varlık Fonu böylelikle ilk İslami finansman işlemini gerçekleştirdi.

Artı Gerçek - Türkiye Varlık Fonu (TVF), ilk uluslararası İslami finansman işlemini tamamladı.

TVF'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Sharjah Islamic Bank (SIB) ile 3 yıl vadeli olmak üzere 100 milyon dolar değerindeki murabaha finansmanı anlaşmasıyla ilk İslami finansman işlemini gerçekleştirdi.

Doğan Yatırım Bankası, işlemde finansal danışman ve koordinatör olarak yer aldı.

'TVF ADINA İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

Doğan Yatırım Bankası'ndan yapılan açıklamada da görüşlerine yer verilen TVF Genel Müdürü Arda Ermut, işlemin TVF adına ilk kez gerçekleştirildiğini vurguladı.

Ermut, "İşlem, finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi destekleme misyonumuz ile sürdürülebilir kalkınma vizyonumuzun bir parçası olarak öne çıkıyor. Ülkemizin İslami finansın önemli bir aktörü olması, bu alandaki enstrümanların çeşitlendirilmesi ve bereketli bir döngü oluşturulması için TVF olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Süreçte emeği geçen tüm paydaşlarımıza içtenlikle teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

SIB Üst Yöneticisi (CEO) Mohamed Abdalla da dünya genelinde 'ilk defa' bir devlet varlık fonuna yönelik ikili bir murabaha finansmanı sağlayarak, Türkiye'yi desteklemekten memnuniyet duyduklarını söyledi.

Abdalla, "Bu işbirliğinin, Türkiye'de uluslararası İslami finansman fırsatlarının derinliğinin artmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağı inancındayız. Bu aynı zamanda Türkiye gibi ülkelerin stratejik kuruluşlarının finansman ihtiyaçlarına yanıt verme kararlılığımızın da bir göstergesi niteliğindedir" açıklamasını yaptı.

MURABAHA NE DEMEK?

Murabaha, İslam hukukunda kullanılan akitler arasında yer alıyor. Bir malı peşin alıp vadeli satmak anlamına geliyor. Katılım bankacılığında murabaha yöntemi, üretilmiş ve kullanıma hazır olan ürünlerin peşin olarak banka tarafından satın alınması ve üzerine kâr konularak vadeli olarak müşterisine satılması şeklinde uygulanmaktadır. Katılım bankaları murabaha yöntemini hem ithalat hem de ihracat alanında dış ticareti finanse etmek amacıyla kullanmaktadırlar. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar