Kıbrıs'taki sahte diploma skandalı: TRT Temsilcisi Sefa Karahasan üç gün tutuklu kalacak

Kıbrıs'taki sahte diploma skandalı: TRT Temsilcisi Sefa Karahasan üç gün tutuklu kalacak
Kıbrıs'taki sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması kapsamında dün tutuklanan TRT Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan üç gün daha tutuklu kalacak. MHP'li Levent Uysal’ın eşine ait olan üniversitedeki soruşturma giderek genişliyor.

Artı Gerçek - Kıbrıs'ta 'son yılların en büyük skandalı' olarak adlandırılan sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması gazetecilere ve içişleri bakanlığına uzandı. Türkiye basınında uzun yıllardır Kıbrıs muhabirliği yapan ve son olarak TRT Kıbrıs Temsilciliği görevinde bulunan Sefa Karahasan, mezuniyet belgesinde sahtecilik yaptığı ortaya çıkınca tutuklandı. KKTC İçişleri Bakanlığı sekreteri Remziye Seven de, 46 dersin tümüne sahte not girişi yapılarak mezun edildiğinin ortaya çıkması üzerine çıkarıldığı mahkemede kefale ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İDDİALARIN ODAĞINDAKİ OKUL, MHP'Lİ VEKİLİN EŞİNE AİT

MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’ın eşi Ece Uysal’a ait olan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'ndeki sahte diploma skandalı, son iki aydır adanın en önemli gündem maddelerinden biri.

DİPLOMA TÜRKİYE'DE DE GEÇERLİ

Yerel basındaki haberlere göre, 2016 yılında kurulan üniversitenin küçük ortağı olup Genel Sekreterliği'ni yürüten Serdal Gündüz, 600'den fazla kişiye sahte notlarla diploma verildiğini itiraf etmesi sonrasında tutuklanmıştı.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, Diş Hekimliği, Tıp, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sağlık Bilimleri, Eczacılık ve Veteriner Fakültesi’yle eğitim veriyor. Bünyesinde iki ayrı yüksekokul bulunuyor. 2017 yılında da üniversite Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından akredite edilerek denklik aldı. Yani bu üniversitede mezun olanların diplomaları Türkiye’de de kabul görüyor, hekimlik yapabiliyor.

KİMLERİN ADI KARIŞTI?

Soruşturmaya bugüne dek adı karışanlar arasında şu isimler bulunuyor:

Okula giriş tarihi erkene çekilip tez sunmuş gibi gösterilerek işletme bölümünden yüksek lisans diploması verilen Gazimağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel; milletvekili Emrah Yeşilırmak, Cumhurbaşkanlığı Koruma Birimi’nde görevli bir polis; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlık Müdürü Meray Dürüst; eski Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst; Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) mensubu Yarbay Özgür Alp; YÖK’ün Kuzey Kıbrıs muadili Yükseköğretim Planlama, Denetleme ve Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı ve eski yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler; YÖDAK Genel Sekreteri Derviş Refiker.

'KARAHASAN HİÇBİR DERSE KATILMADI'

Tutuklananlar arasına dün de, TRT Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan katıldı. Dün tutuklanan Karahasan, bugün Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı. Kıbrıs Postası'nın aktardığına göre, Güzelyurt Kaza Mahkemesi yargıcı Gülay Süleymanoğlu Uğur davada, işletme yönetimi doktorası bulunan ve KTSU’de bir yıl ders veren Sefa Karahasan’ın hakkındaki şaibeli doktora diploması iddiaları nedeniyle, üç gün süreyle Güzelyurt Polis Müdürlüğünde tutuklu kalmasına karar verdi.

Mahkemede söz alan polis Ali Erdelhun, zanlı hakkındaki soruşturmanın devam ettiğini söyledi. Erdelhun, Karahasan'ın hiçbir derse katılmadığını, aldığı diplomanın notlarında da şaibe olduğunu belirtti.

'İSTERSEM BİR GÜNDE DİPLOMA ALABİLİRDİM'

Yeni Düzen gazetesinin haberine göreyse Karahan gönüllü ifade verdiği soruşturmada "her şeyi şu an cezaevinde bulunan Serdal Gündüz ile birlikte yaptığını" söyledi; "İstersem bir günde diploma alabilirdim" diye ifade verdi.

Soruşturma kapsamında bugün mahkemeye çıkarılan bir diğer isim de, KKTC İçişleri Bakanlığı sekreteri Remziye Seven oldu. Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, bir süredir tutuklu olan Seven'in 50 bin TL nakdi teminat, üç KKTC'linin 750'şer bin TL’lik kefalet senedi imzalaması, yurt dışına çıkış yasağı, seyahat belgelerine el konulması ve haftada bir adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Duruşmada ilgili polis memurunun aktardığına göre, Seven aleyhinde üniversiteden temin edilen bilgide, "zanlının üniversite yetkililerini tahriki sonucu sistem üzerinde İngilizce İşletme Bölümü'ne gerçek kaydının 8 Mayıs 2023’te yapılmasına rağmen 10 Ekim 2019’da kaydının yapılmış gibi sahte kayıt yapılarak, sistem üzerinde toplam 4 yıllık eğitim müfredatında alması gereken 46 dersin tümüne 19 Haziran 2023’te 4 yıllık öğrenim görmüş gibi sahte not girişi yapılarak aynı gün mezun edildiğinin öğrenildiği” belirtildi.

YÖK HEYETİ ADAYA GİTTİ

Birçok bürokratın, polisin ve siyasetçinin adının karıştığı skandala dair konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) destek talep ettik. YÖK'ün Yükseköğretim Planlama, Denetleme ve Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) ile çalışmasıyla sıkıntılar giderilecek. Gereği neyse yapılacak" demişti.

25 Mart itibariyle Kuzey Kıbrıs’ın talebiyle Ada'ya gelen YÖK heyetinin çalışmalarına başladığını söyleyen Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ise şunları söylemişti: "Yaşananlar üzerine KKTC Başbakanı Türkiye’ye, Cumhurbaşkanımıza yazı yazdı ve YÖK’ün burada sistem kurmasını istedi. YÖK heyeti de görüşmek üzere buraya geldi."

Ana muhalefet partilerinden Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ise konuya ilişkin şunları kaydetmişti: "Sadece bu diplomayı verenler açısından değil, yozlaşma toplumun her düzeyine sirayet etmiş durumda. Yani müdür, müsteşar, milletvekili, eski bakan, üniversitelerden sorumlu kurum başkanı, bu bir kategori. İkinci kategori öğretmen, polis, asker aldığı diplomayı da devlete verip kademe derece ilerlemesi, makam-mevki maaş artışı. Şimdi bütün bunları biz gördük şu ana kadar. Toplumdan bağımsız bir şey değil bu. Çürüme, sadece siyasal bir çürüme değil. Toplumun bazı kesimleri de buna ortak olmuş durumda." (HABER MERKEZİ, BirGün, Yeni Düzen, Kıbrıs Postası)

Öne Çıkanlar