Prof. Dr. Osman Bektaş: Kuzey Marmara Fayı ancak 6.4 büyüklüğünde deprem üretir

Prof. Dr. Osman Bektaş: Kuzey Marmara Fayı ancak 6.4 büyüklüğünde deprem üretir
Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul'da büyük yıkıma yola açacağı belirtilen olası Marmara depreminin büyüklüğünün 7'den küçük olacağını savundu. Bektaş, "Kuzey Marmara Fayı ancak M 6,4 depremi üretebilir" dedi.

Artı Gerçek - Marmara'da olası büyük depreme dair uzmanlar farklı tespitlerde bulunuyor. İstanbul'da yıkıma yol açacak depremin büyüklüğü konusunda Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Celal Şengör'ün de bulunduğu çok sayıda deprem bilimci, 7 ve üzeri boyutta depremleri işaret ederken, Prof. Dr. Osman Bektaş bu teze karşı çıkıyor.

Prof. Dr. Bektaş, sosyal medya hesabından yeni paylaşımlarda bulunarak, Kuzey Marmara Fayı'nın 6.4 büyüklüğünde deprem üretebileceğini savundu. Bektaş şunları yazdı:

Marmara Bölgesi'nin, 7 den büyük tarihsel deprem dönüşü 89-163 yıl arasında (Ambraseys,2000). Kuzey Marmara Fayı 87 yıl arayla (1912-1999) 7 den büyük üç deprem üretti. Batıdan doğuya olan 20.Yüzyıl deprem serisinde Kuzey Marmara Fayı 1912 Mürefte M 7,4 depreminden sonra 87 yıl süren 1.SAKİNLIK DÖNEMİNDE 1935 M 6,4 Marmara Adası-Erdek ve 1963 M 6,3 Adalar depremlerini üretmiştir.1999 M 7,4-7,2 İzmit-Düzce depremlerinden sonraki 2. SAKİNLİK DÖNEMİNDE ise 62 yıl içerisinde (87-25), creep, sürünme, yapan Kuzey Marmara Fayı ancak M 6,4 depremi üretebilir."

'7'DEN KÜÇÜK OLACAKTIR'

Prof. Dr. Osman Bektaş daha önceki açıklamalarında da, 7 ve üzerindeki büyüklükte deprem beklendiğini öne süren uzmanları eleştirmişi.

İstanbul için adeta kıyamet senaryosu çizen uzmanların tezlerinin ABD'li jeofizikçi Tom Parsons'ın 2000 yılında yayımladığı makaleye dayandığını söyleyen Bektaş, şöyle konuşmuştu:

"Naci Hoca başta olmak üzere birçok arkadaşım Parsons'ın 2000 yılındaki '30 yılda yüzde 64 olasılıkla 7 ve üzeri deprem olacak' tezini gündeme getirmeye devam ediyor. Ancak Marmara Denizi'nde kırılması beklenen faylara ilişkin 23 yılda birçok yeni veri ve bilgi edildi.

Parsons'ın 2000 yılındaki tezi bilimsel çalışmaların sonucuna göre revize edildi. Artık Batı Marmara'daki fayların enerji biriktirmediğini ve bu fayların sürüklendiği bilimsel yayınlarla ortaya konuldu. Dolayısıyla Naci Hoca ve birçok meslektaşımın 7'den büyük deprem olasılığını düşük görüyorum.

Özetle 2019'dan sonra yapılan çalışmalar gösteriyor ki, Marmara Denizi'nde 150 km uzunluğundaki fay her yerde deprem enerjisi üretmiyor. Dolayısıyla beklenen deprem 7'den küçük olacaktır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar