Afganistan'da ailesinin sattığı 9 yaşındaki kız çocuğu kurtarıldı

Afganistan'da ailesinin sattığı 9 yaşındaki kız çocuğu kurtarıldı
Afganistan'da ailesinin borçları için 55 yaşındaki bir adama satılan 9 yaşındaki kız çocuğu kurtarıldı.

Pervane Malik, kasımda babası Abdul Malik tarafından 55 yaşındaki Kurban'a 200 bin Afgan Afganisi (yaklaşık 28 bin 500 TL) değerinde nakit para, koyun ve toprak karşılığında satılmıştı.

24 Kasım'da CNN'in satışın görüntülerini kaydetmesiyle olay gündem oldu ve birçok tepki geldi. Bunun üzerine Kurban'ın kaçarak saklandığı ve Pervane'nin de ailesinin yanına döndüğü bildirildi.

Pervane, 5 kardeşi ve annesi Reza Gül, ABD merkezli kar amacı gütmeyen yardım kuruluşu Too Young To Wed (Evlenmek İçin Çok Genç -TYTW) tarafından güvenli bir eve götürüldü. İki hafta önce babası kendisini satarken Pervane, "Babam ekmeğimiz, pirincimiz ve unumuz olmadığı için beni sattı" demişti.

Kurban da bunun "ikinci evliliği" olduğunu ve kız çocuğuna iyi davranılacağını söylemişti. Öte yandan annesi, kızının eve dönmek ve okula gitmek için babasına yalvardığını belirtmişti. Yerinden edilmiş aile, 4 yıldır Badgis eyaletindeki bir kampta yaşıyordu. Annesi, kızının kendisini dövdüklerini ve Kurban'ın yanına tekrar dönmek istemediğini söylediğini de anlatmıştı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Pervane, "Bana kötü davrandılar. Küfür ediyorlardı, beni erkenden uyandırıp çalıştırıyorlardı" demişti. Kardeşleri ve annesiyle güvenli bir evde kalan Pervane, "Bu evde çok mutluyum. Bana yeni bir hayat verdiler" ifadelerini kullandı. Öte yandan aile hala Kurban'a borçlu. Baba Abdul, kızının satışından aldığı parayı başka borçlarını ödemek için kullanmıştı. Ayrıca Pervane ve ailesi için uzun vadede nasıl bir koruma sağlanacağı henüz belli değil.

TYTW yetkilisi Stephanie Sinclair, ailenin güvenliğinin sağlanabilmesinin kuruluşun alacağı fonlarla mümkün olacağını söyleyerek "Afganistan'daki kadınları ve kız çocuklarını yalnız bırakmamak uluslararası topluluk için ahlaki bir görev. Her hayat önemlidir" dedi.

Baba Abdul ise şu anda Badgis'teki kampta borçlarını ödemek için çalışıyor. Kızlarını ve eşini güvenli bir yere yerleştirmeleri için TYTW yetkililerine izin veren Abdul, "Pervane kurtarıldığı için mutluyuz" dedi.

15 yaş altındakilerin evlenmesi ülkede yasadışı olmasına rağmen, özellikle kırsal kesimlerde çoğunlukla ekonomik sebeplerden ötürü yıllardır böyle evlilikler düzenleniyor.

Afganistan'ın ekonomik durumu, ABD birliklerinin çekilmesi ve Taliban'ın ağustosta ülkenin yönetimini ele geçirmesinin ardından daha da kötüleşti. ABD, ülkeden çekildikten sonra Afganistan'ın uluslararası bankalardaki hesaplarını bloke etmiş, Afganistan Merkez Bankası'ndaki yaklaşık 9 milyar doları (yaklaşık 107 milyar TL) da dondurmuştu.

Öne Çıkanlar