Afganistanlı kadınlar: Evlerimiz teker teker basılıyor, tehlikedeyiz

Afganistanlı kadınlar: Evlerimiz teker teker basılıyor, tehlikedeyiz
Taliban tarafından evleri basılan kadınlar, 'Taliban şu anda sokakta bizi arıyor ve sağa, sola ateş ediyor. Her an gözaltına alınabiliriz' diyerek BM ve kadın örgütlerine çağrıda bulundu.

Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban'ın, kadınlara yönelik baskısı sürüyor. Kadın haklarına yönelik ihlalleri protesto eden kadınları gözaltına alan ve tutuklayan Taliban, sokakta yakalayamadı kadınların yaşadıkları evleri tespit ettikten sonra baskın düzenliyor. Wahida Amiri, "Taliban gün geçtikçe daha vahşi, daha acımasız oluyor, kadınları ve aktivistleri evlerinden teker teker topluyor. Son derece tehlikeli bir durumdayız" ifadesini kullandı. Gözaltına alınan kadınlar, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm kadın kurumlarına çağrıda bulunarak, öldürülmekle karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı’na ulaşan kadınlar, gönderdikleri videolar aracılığıyla yardım çağrısında bulundu.

‘SESİMİZİ TÜM DÜNYAYA DUYURUN’

 Çektiği videoyla sesini duyurmaya çalışan kadınlardan Shakire Baresh, "Sesimi duyan tüm kadınlardan, tüm insanlardan yardım istiyorum. Ben Shakire Baresh. Kabil'in düşüşünden sonra sokağa çıkan eylemci kadınlardan biriyim. Kendi haklarımız için, çocukların hakları için, kız ve erkek kardeşlerimizin hakları için Taliban'ın ölüm tehditlerine rağmen sokağa çıktık. Şu anda nasıl bir baskı ile karşı karşıya olduğumuzu sosyal medyadan görüyorsunuz. Korkunç gün ve gecelerden geçtik, geçmeye devam ediyoruz. Dünyanın sonu gelmiş gibi hissediyoruz. Sesimizi duyuramıyoruz. Sığınabileceğimiz hiçbir yer yok. Bu terör grubuyla burada sıkışıp kaldık. Lütfen sesimizi duyun ve bizi savunun. Bu terör grubunun karşısında bizi görmezden gelmeyin. Sesimizi tüm dünyaya duyurun" dedi.

‘GÖZALTINA ALINANLAR HAYATTA OLUP OLMADIKLARI BELİRSİZ’

Video gönderen kadınlardan Arifa Fatimy, birlikte sokağa çıktığı dört kadının Taliban tarafından gözaltına alındığı bilgisini paylaştı. Arifa Fatimy, kadınların hayatta olup olmadıkları yönünde bilgi sahibi olmadığını belirterek şunları söyledi: "Muhtemelen başka evler de basıldı ve başka kadınlar da gözaltına alındı. Kaç kişinin gözaltında olduğunu, hayatta olup olmadıklarını bilmiyoruz. Halkımızdan, özellikle erkeklerden uyanmalarını talep ediyorum. Gece uzun. İçinde bulunduğumuz bu karanlık çok derin. Eğer sesinizi şimdi yükseltmezseniz her birimizi teker teker evlerimizden alacak ve öldürecekler."

 ‘ULUSLARARASI ÖRGÜTLERİ SES ÇIKARMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

 Uzun süredir twitter hesabından yaptıkları eylemlerin videolarını yayınlayan ve Afganistanlı kadınların sesini duyurmak için çabalayan Wahida Amiri ise, saklandığı evin penceresinden kendilerini arayan ve etrafa ateş eden Taliban milislerinin videosunu çekerek, Mezopotamya Ajansı’na ulaştırdı. Amiri, çektiği videoda şunları dile getirdi: "Taliban gün geçtikçe daha vahşi, daha acımasız oluyor, kadınları ve aktivistleri evlerinden teker teker topluyor. Son derece tehlikeli bir durumdayız. Taliban özellikle kadın eylemcilere ayrı bir şiddet uyguluyor. Birleşmiş Milletler ve kadın hakları savunan diğer uluslararası örgütlerden kendi ülkelerinde ses çıkarmalarını, ülkelerinin Taliban'a baskı uygulamasını sağlamalarını istiyoruz" çağrısında bulundu.

 'MİLYONLAR TALİBAN TEHDİDİ ALTINDA'

 Her an gözaltına alınabileceğini söyleyen Wahida Amiri, "Gördüğünüz gibi videoda Taliban şu anda sokakta bizi arıyor ve sağa sola ateş ediyor. Şu anda evde bir arada bulunduğum Tamana Pariani, Parwan, Mercan ve ben Taliban tarafından her an gözaltına alınabiliriz. Burada tehdit altında olan tek kişiler biz de değiliz. Milyonlar Taliban tehdidi altında. Lütfen sesimizi duyun ve ülkenize Taliban'a baskı yapması için baskı yapın" dedi.

‘GECE YARISI EVLER BASILIYOR’

 Gözaltına alınan birçok kadının akıbetine ilişkin bilgi edinilemezken, Taliban’ın baskın düzenlediği evlerdeki kadınlardan Tamana Zaryabi Paryani, baskın sırasında çektiği videoyu sanal medya hesabında yayınladı. Paryani, "Taliban kapımıza dayandı. Evde kız kardeşlerim var" diyerek endişesini paylaştı. Gece yarısı evleri basılan ve Taliban güçlerine, "Lütfen yarın gelin, yarın gelin konuşalım, şu an konuşamayız, kapıyı açmak istemiyoruz, açmayız" diyen Paryani, Taliban tarafından gözaltına alındı.

 ‘KADINLAR HERGÜN ADRES DEĞİŞTİRİYOR’

 Gözaltına alınan Paryani’nin arkadaşları, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm kadın kurumlarına çağrıda bulunarak, öldürülmekle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Kabil'in 15 Ağustos 2021'de düşmesinin ardından kurulan Afganistan'ın Savaşçı Kadınlarının Kendiliğinden Hareketi (SMAWW) imzasıyla tahliye talep eden kadınlar, yazdıkları metinde şu ifadelerde bulundu:

"Taliban'ın şiddetine ve zulmüne karşı herkesin sustuğu bir dönemde sesimizi yükselttik. İnsani değerleri savunduk ve insanlara hakları için mücadele etmeleri için umut verdik. Hareketimiz kısa sürede farklı illerdeki kadınları sokağa çıkmalarında, şiddete karşı durmalarında ve insan hakları talep etme yönünde motive etti. Faaliyetlerimizin genişlemesi ve kadınlar üzerindeki etkimiz nedeniyle Taliban hareketlerimizi kısıtlamaya başladı. Fakat daha fazla risk alarak ve yeni mücadele yolları bularak sokakta varlık göstermeye devam ettik. Mücadelemizi bugüne kadar sürdürdük. Geldiğimiz noktada Taliban kapılarımıza dayanıyor. Hayatlarımız tehlike altında ve bu tehlike çok gerçek." Her gün adres değiştirdiklerini anlatan kadınlar, Afganistan'dan çıkabilmek için yardım istedi.

Öne Çıkanlar