Êzîdî Soykırımı 6. yılında: Katliamı unutursak kadın mücadelesini unuturuz

Êzîdî Soykırımı 6. yılında: Katliamı unutursak kadın mücadelesini unuturuz
Irak'ın Şengal bölgesinde IŞİD'in çoğu erkek 7 binden fazla kişiyi katlettiği 5 bin çocuk ve kadını kaçırıldığı soykırımın yıl dönümünde

IŞİD, 2014’ün haziran ayında Irak’ın Musul kentine saldırarak kenti ele geçirmesinin ardından 3 Ağustos’ta Şengal’i hedef alarak büyük bir katliam yaptı. Binlerce kadın, kız çocuğu köle pazarlarında satıldı, tecavüze uğradı, erkekler kurşuna dizildi, ibadet yerleri yıkıldı.

Açıklanan rakamlara göre 2014'ten bu yana hala 2600 kişi kayıp. Tespit edilebildiği kadarıyla bunlardan 720'si çocuk ve kayıp olan bu kişilerin akıbeti hala bilinmiyor.

Êzîdîler, Şengal’de yaşadıklarını, daha önceki katliamların bir devamı olarak nitelendirip "74. Ferman" diye adlandırıyorlar. Bugün yapılan katliamın 6. yıldönümünde hayatını kaybedenler anılıyor.

Konuyla ilgili Anha'ya değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca , Şengal’in boşaltılmasının hedeflendiğini söyledi.

‘ÊZİDÎ KADINLAR ŞAHSINDA TÜM KADINLAR HEDEF ALINDI’

Şengal katliamını kara gün olarak niteleyen Feleknas, "Şengal katliamında sadece kadınlar hedef alınmadı. Amaçları Êzidî inancını ortadan kaldırmaktı. 74’üncü fermanın amacı Şengal’i Êzidîlerden almak Şengal’i boşaltmaktı. Bu ilk değildi. Tarihten bu yana bu deneniyordu" dedi.

Şengal’de Êzidî kadınlar şahsında tüm kadınların iradesinin kırılmak istendiğini vurgulayan Feleknas, şöyle devam etti: "Dünyanın gözü önünde 7 bin Êzidî kadın DAİŞ tarafından kaçırıldı. Dünyanın gözü önünde pazarlarda bu kadınlar satıldı. Sadece Musul’da değil dünyanın birçok yerinde bu kadınlar pazarlık konusu edildi. Olayın en trajik boyutu ise halen 3 bin Êzidî kadının akıbetinin bilinmiyor olmasıdır. Onlarca Êzidî toplu mezarı bulundu. Bütün bu saldırılar Êzidîler şahsında tüm Ortadoğu halklarına yapıldı."

KATLİAMI UNUTURSAK KADIN MÜCADELESİNİ UNUTURUZ’

Êzidî kadınların saldırıya uğramaya devam ettiğine işaret eden Feleknas, "Dili, kültürü ve toprağı savunan kadındır. İşgalciler kadını yok ederse toprak elde edebileceğini, tarihi yok edeceğini, dili ve kültürü asimile edebileceğini zannediyor. Efrîn’de de önce kadınlar hedef alındı. Kürdistan’ın her yerinde kadınlar bunların hedefi oluyor.  DAİŞ’in kadınlara yönelik izlediği politikaları benimsiyorlar. Şengal’de kadınlara yapılan katliamı unutursak kadın mücadelesini unuturuz" ifadelerini kullandı.

HDK VE DTK'DE AÇIKLAMA YAPTI

Êzidîlere dönük gerçekleşen katliamın yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan HDK ve DBP, Êzidîlerin varlığının halen tehdit altında olduğunu belirterek, "Uluslararası toplulukların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir" çağrısı yaptı.

 

Öne Çıkanlar