Finlandiya: Masum insanlar başka bir ülkeye iade edilmez

Finlandiya: Masum insanlar başka bir ülkeye iade edilmez
Finlandiya Meclis Başkanı Vanhanen ve Dışişleri Bakanı Haavisto, Türkiye'nin 'terör' gerekçesiyle iadesini istediği kişilerle ilgili 'hukukun üstünlüğü ilkesi muhafaza edilecek' dedi.

Finlandiya devlet televizyonu YLE'ye konuşan Meclis Başkanı Matti Vanhanen, Türkiye'nin iade talepleriyle ilgili "Türkiye, hukukun üstünlüğüyle ilgili konularda siyasi olarak tavrımızı değiştirmeyeceğimizi anlamalıdır. Masum insanlar başka bir ülkeye iade edilmez, özellikle de gerekçe gösterilmeden hapse atılma veya mahkum edilme riski varsa. Silah ihracatı gibi en pratik konularda ise Türkiye'nin tam olarak ne beklediğini öğrenmemiz gerekiyor" dedi.

'TÜRKİYE'NİN TALEPLERİNİ BİR AN ÖNCE ÖĞRENMEK İSTİYORUZ'

Türkiye'nin veto etme tehditlerine rağmen Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusu konusunda endişelenmediğini belirten Vahnanen, Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusunun kesinlikle uygulanacağını söyleyerek, "Evet, bu kesin. Daha önceki NATO üyelik süreçleri en az dört ay, bazıları ise bir yıldan fazla sürdü. Bunu zaman gösterecek" diye konuştu.

Türkiye'nin taleplerini bir an önce öğrenmek istediklerini kaydeden Finlandiya Meclis Başkanı, iki ülke arasında olası bir çatışmadan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Vanhanen, "Finlandiya ile İsveç arasındaki bağ güçlü. Bunu kesinlikle kırmayacağız; ortaklarımızı terk etmeyeceğiz" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI: PKK, AVRUPA'DA TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİNDE

Gazete Duvar'ın YLE'den aktardığına göre, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da iadesi istenen kişilerle ilgili "hukukun üstünlüğü" ilkesini hatırlattı. "Sorunların çözüleceği konusunda iyimserim" diyen Haavisto, Türkiye'ye PKK'yle bağlantılı kişilerin "daha yakından izleneceği" konusunda güvence verilebileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Haavisto, "Türkiye'ye kesinlikle böyle garantiler verebiliriz. PKK, Avrupa'da 'terör örgütü' listesinde. Finlandiya topraklarında olası terör hazırlığına izin vermemek için üzerimize düşeni yapmamız önemlidir" diye konuştu.

Finlandiya'nın iadesi istenen kişilerle ilgili "hukukun üstünlüğü" ilkesini ihlal etmeyeceğini belirten Haavisto, "Siyasi kararlar yargı sisteminin işleyişini etkileyemez. Bu temel bir ilkedir" dedi. 

Öne Çıkanlar