İtalyalı emekçiler, Federe Kürdistan ve Ukrayna'daki savaşa karşı greve gidiyor

İtalyalı emekçiler, Federe Kürdistan ve Ukrayna'daki savaşa karşı greve gidiyor
İtalya'nın dört bir yanından işçiler, emekçiler, akademisyenler, sanatçılar ve sivil toplum örgütleri, Federe Kürdistan ve Ukrayna’daki savaşa hayır demek için greve gidiyor.

İtalya'nın dört bir yanından işçiler, emekçiler, akademisyenler, sanatçılar ve sivil toplum örgütleri, enflasyona, fiyat artışlarına, güvencesiz çalışmaya, işten çıkarmalara, sağlık hizmetlerinde kesintiye neden olan savaş harcamalarına karşı, "Savaşa HAYIR" demek için 20 Mayıs’ta greve gidiyor. 

İtalya'nın Ukrayna savaşındaki dahli, sendikaların yıllardır yaptığı birlik çağrılarının yapamadığını yaparak tüm sosyal kesimleri, hükümet politikaları ve patronlara karşı bir araya getirdi. Pek çok sendika, sivil toplum örgütü, akademisyen ve sanatçı grupları ve hatta pasifistler, 8 Mayıs'ta Roma'da Viale delle Provincie'deki eski Inpdai Genel Merkezi'nde, İtalya genelinde Mayıs’ta gerçekleşecek savaşa karşı genel bir grev düzenlemek için toplandı.

Roma, Milano ve Palermo'da büyük gösterilerin yanı sıra Torino, Bologna, Floransa, Pisa, Caserta, Cagliari, Reggio Emilia, Trieste ve diğer şehirlerde etkinlikler ve yürüyüşler planlandı. Savaşa, savaş ekonomisine, Ukrayna'ya silah gönderilmesine ve askeri harcamalardaki artışa tepki gösterilecek greve, Confederazione Unitaria di Base (CUB), Sindacato Generale di Base Bologna (SGB), L'Unione Sindacale Italiana - Confederation International de los Trabajadores (USI-CIT), Confederazione dei Comitati di Base (COBAS) gibi sendikalar, sivil toplum temsilcilerinin yanısıra, ünlü karikatürist Vauro Senesi ve filozof Donatella Di Cesare, demokratik hukukçular, vicdani redciler, silahsızlanmacılar ve hatta pasifist gruplar da destek verecek. 

SAVAŞ TÜM DÜNYAYI ETKİLİYOR

Grevin örgütlenmesinde görev alan CUB Ulusal Sekreterliği'nden Walter Montagnoli, Ukrayna'da ölümlere ve yıkıma neden olmasının yanı sıra devam eden savaşın, gıda, enerji ve malzeme tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması nedeniyle tüm dünyadaki nüfusu nasıl etkilediğini anlattı. Savaşa ayrılan bütçenin fabrikaları çalışamaz hale getirdiğine, işten çıkarmalara neden olduğuna ve sosyal hizmetleri kesintiye uğrattığına değinen Montagoli, "Dünyada silah, ölüm ve yıkım araçları üretmek için yılda iki trilyon milyar harcanıyor. Yeter diyoruz, insanları öldürmek yerine beslemek için daha az kılıç ve daha fazla saban üretmeliyiz" dedi. 
 
ZORUNLU ASKERLİK TEKRAR GÜNDEME GELEBİLİR

USI-CIT'den Angelo Mulè de savaş ekonomisine karşı çıktı. "20'sinde, sadece Ukraynalılar için değil, tüm dünyadaki işçiler için de bir felaket olan savaşa karşı grev yapıyoruz" dedi. Gençlere hitap eden Mulè, İtalya'da zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılmadığını, yalnızca askıya alındığını hatırlatarak, İtalya'nın Rusya'ya karşı savaşa girmesi durumunda, hükümetin zorunlu askerlik yasasını tekrar devreye sokabileceğini hatırlattı.

‘YAPTIRIMLAR NEDEN ERDOĞAN'A UYGULANMIYOR’

Kürdistan Enformasyon Bürosu'ndan bir temsilci, Ukrayna'daki savaşın emperyalist amaçlar için başlatılan tek savaş olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Türkiye halen Osmanlı İmparatorluğu hayalleri kuruyor ve sınırlarını genişletmek için Suriye ve Irak'ın bazı bölgelerini işgal ederek bu imparatorluğun bir parçası olmak istemeyen Kürtleri yok etmeye çalışıyor. İşgalci Putin'e karşı yaptırım uygulmaya bu kadar hazır olan Avrupa, İşgalci Erdoğan'a karşı neden yaptırım uygulamıyor? Batının görmezden geldiği emperyalist savaşları yürüten tek ülke Rusya ve Türkiye de değil. Macron'un Fransa'sı hala Afrika'daki Fransız imparatorluğunun hayallerini kuruyor ve bunu gerçekleştirmek için 8 yıl önce Mali'yi işgal etti. Direnişçileri yok etmek için bütün köyleri yaktı. Ama İtalya'da kimse Mali'de yanan köylerden gelen dumanın kokusunu almadı. Suudi Arabistan; Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da geniş bir Sünni imparatorluğu hayal ediyor. Bunu gerçekleştirmek için 7 yıldır Yemen'i vahşice bombalıyor ve batı'da hiç kimse devam eden soykırımı durdurmak için yaptırım uygulamıyor. Ancak bildiğimiz gibi, Türkiye, Fransa ve Suudi Arabistan - son yıllarda birçok üçüncü ülkeyi işgal eden ABD'den bahsetmiyorum bile - müttefik ülkeler ve bu nedenle Putin'in yaptığını özgürce ve cezasız bir şekilde yapabiliyorlar. Yalnızca Vladimir Putin'in emperyalist şehvetlerinden kaynaklanmış gibi görünen Ukrayna'daki savaş, gerçekte Batı'nın başlattığı emperyalist savaşın devamıdır. Sekiz yıl önce Ukrayna'yı işgal eden ve işgal etmeye devam eden Batı'dır. Bunun görülmesi gerekiyor. Putin'in işgali şüphesiz bir savaş suçudur. Bunun için greve gidiyorsak, Erdoğan, Macron, Prens bin Salman ve tüm ABD başkanlarının emperyalist işgallerinin savaş suçu olarak görülmesi için de yürümeliyiz."
 
Toplantının ardından, "20 Mayıs'ta TÜM savaşlara ve TÜM emperyalistlere HAYIR demek için sokaklara" çağrısı yapıldı. (MA)
 

Öne Çıkanlar