'Kamu bankaları 1-1.5 milyar dolar sattı, TL'deki düşüşü frenledi'

'Kamu bankaları 1-1.5 milyar dolar sattı, TL'deki düşüşü frenledi'
ABD-İran geriliminde TL dolara karşı sadece yüzde 0.24 değer kaybetti. Bloomberg’e göre kamu bankaları 1-1.5 milyar dolar satarak TL’deki düşüşü engelledi.

ARTI GERÇEK - Geçtiğimiz cuma günü hem dünya, hem de Türkiye piyasaları için kabusa döndü.

ABD'nin düzenlediği hava saldırılarında Irak'ta bulunan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi öldürmesi, küresel piyasalarda yeni bir endişe kaynağı yaratırken, iki ülke arasındaki gerilimin etkileri piyasalarda hemen görülmeye başladı.

Ortadoğu’da yükselen tansiyon petrol fiyatlarını yukarı iterken, riskli varlıklardan hızlı bir kaçış başladı.

Petrol, cuma günü Süleymani’nin öldürülmesi ve bunun sonucu dünyanın en önemli petrol üretim bölgesi Ortadoğu'da gerginliğin daha da artacağı endişelerinin yoğunlaşması sonucu sıçrama yaparak varil başına 70 dolara yaklaştı.

Altın fiyatları da, ABD'nin düzenlediği hava saldırısı sonucu İran'ın en güçlü generallerinden birinin öldürülmesi ve bunun sonucu Ortadoğu'da gerginliğin artması ve buna bağlı olarak güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebin güçlenmesi ile birlikte altı yılın en yüksek seviyesine doğru yükseldi.

Bu yükseliş trendinden döviz de nasibini aldı. Ancak, dolar ve eurodaki artışın sınırlı kaldığı, gelişmelerle birlikte TL'deki düşüşün sadece yüzde 0.24 ile sınırlı kaldığı görüldü.

Türkiye’de ise yükselen petrol fiyatları ve aralık ayında 4.7 milyar dolara tırmanan dış ticaret açığı döviz üzerindeki kaygılarda etkili oldu.

TL dolara karşı sadece yüzde 0.24 değer kaybetti, fakat Bloomberg’in bir haberine göre kamu bankaları bu düşüşü 1-1.5 milyar dolar civarında döviz satarak TL’nin düşüşünü frenledi.

Bloomberg’in, "Turkish State Banks Sell $1 Billion to Spare Lira From Rout" başlıklı haberinde, bu bilginin konuyu yakından bilen ancak adını vermek istemeyen üç kişiden alındığı ifade edildi. Satışların, ABD ve İran arasındaki gerginlik arttıkça, küresel bir hareketle uçuşa geçtiği belirtildi. 

Borsada ise TCMB’nin FX cinsinden zorunlu karşılıklardan komisyon tahsil etme kararı banka hisselerinden başlayan bir tepkiye neden oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar