Kaymakamdan Uğur Kaymaz ismine ret: Terör örgütü ile ilişkili

Kaymakamdan Uğur Kaymaz ismine ret: Terör örgütü ile ilişkili
Derik Belediyesi, parka Uğur Kaymaz adını verdi. Ancak Kaymakamlık, 12 yaşındayken öldürülen Uğur Kaymaz'ın 'Terör örgütüyle ilişkili' olduğunu iddia ederek kararı reddetti.

Mardin'in Derik Belediyesi tarafından 26 Mayıs 2006 yılında açılan ve Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004'te babası Ahmet Kaymaz'la birlikte polis tarafından öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın adının verildiği parkın adı İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım olarak atanan Kaymakam Hasan Kafkas tarafından değiştirilmişti. Kayyım yönetimince parka dünyanın en uzun insanı olan Derikli Sultan Kösen'in adı verilmişti. 31 Mart yerel seçimlerinde Derik Belediyesi'nin yeniden Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesinin ardından parka eski adı verildi. Derik Belediye Meclisi'ne sunulan öneri AKP'lilerin 'ret' oylarına karşı oy çokluğuyla kabul edilerek, Kaymakamlığa bildirildi.

Kaymakamlık, Uğur Kaymaz isminin parka verilmesini Emniyet kayıtlarında yer alan bilgileri gerekçe göstererek reddetti. Kaymakamlık gerekçesinde Derik İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün 29 Nisan 2019 ve 2019/164 sayılı yazısına değinilerek, "Ahmet Kaymaz isimli şahsın 2004 yılında PKK örgütü ile ilişkili olduğundan dolayı 21 Kasım 2004 tarihinde ikametinde yakalanmak istendiği esnada iki şahsın polisin dur ihtarına uymadıkları, sonradan isimleri öğrenilen Ahmet Kaymaz ve Uğur Kaymaz'ın göreceli memurlara silahla ateş etmeleri üzerine görevli polislerin kendilerini korumak ve saldırıyı bertaraf etmek amacıyla şahıslara karşılık verilmesi neticesinde çıkan çatışmada Ahmet Kaymaz ve Uğur Kaymaz ölü olarak ele geçirildiği anlaşılmıştır" iddiasına yer verildi. 

Kaymakamlık ret gerekçesinin devamında şu ifadelere yer verildi:

"Sultan Kösen isminin Guinness rekorlar kitabında yeryüzünün yaşayan en uzun insanı olduğu, aynı zamanda dünyanın en büyük el ve ayaklarına sahip olması ve sadece ilçemizin değil ülkemizin de tanıtımına katkı sağlayan bir şahsiyet olması dünyaca tanınan bir değer olması, Sultan Kösen isminin kalıcı bir isim olduğu gibi ilçe sakinlerimiz tarafından kabul görmesi ve sahiplenmesi ayrıca meclis kararı ile yeni belirlenen park isminin 'terör örgütü' ile ilişkili olabileceği değerlendirildiğinden, 'Sultan Kösen' park isminin ‘Uğur Kaymaz’ olarak değiştirilmesi kaymakamlığımızca uygun görülmediğinden ilgili meclis kararı onaylanmamış olup söz konusu meclis kararı yazıda iade edilmiştir" denildi.

Kaymakamlığın kararı üzerine Derik Belediye Meclisi, parkın isminin Uğur Kaymaz olarak değiştirilmesi için yeniden karar aldı. Oy çokluğuyla kabul edilen karar bir kez daha aynı haliyle Kaymakamlığa bildirildi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar