Murat Dağı’nda altın arayacak firma fazlasını istedi: Kütahya ve Uşak maden bölgesi olsun

Murat Dağı’nda altın arayacak firma fazlasını istedi: Kütahya ve Uşak maden bölgesi olsun
Murat Dağı’nda altın madeni projesi bulunan firmanın, Kütahya ve Uşak’ın bütünüyle altın/gümüş maden bölgesi ilan edilmesi için başvuru yaptığı ortaya çıktı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Ege’nin en yüksek dağı olan ve Türkiye deprem haritasına göre 1. derecede tehlikeli deprem bölgesi içerisinde yer alan Murat Dağı altın madeni tehdidiyle karşı karşıya. Bölgede 20 şirket daha maden işletme ruhsatı almış durumda. 

Gediz Havzası’nda kalan Karaağaç Köyü yakınındaki altın madeni nedeniyle 2 milyon ağacın kesileceğini belirten uzmanlar içme ve yer altı sularının yok olacağını belirtiyor. 
Altın madenini işletecek olan firma 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yeğeni Bahattin Özal’ın sahibi olduğu Odaş Enerji’ye bağlı Anadolu Export Maden firması. Firma bu yıl 8 Mayıs tarihinde projenin onayı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan "ÇED Olumlu" kararı almıştı.

MADEN FİRMASI DAHA FAZLASINI İSTEDİ: KÜTAHYA VE UŞAK MADEN SAHASI OLSUN

Odaş Enerji’nin diğer iştiraki olan Suda Maden A.Ş. ile birlikte Anadolu Eksport’a ait maden projelerini daha kapsamlı ve beraber işletebilmek amacıyla Kütahya ve Uşak için "bütünüyle altın ve gümüş maden bölgesi" ilan edilmesi için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurduğu ortaya çıktı.

Odaş Enerji’nin Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan 14 Ocak 2019 tarihli açıklamasında yönetim kurulu kararına ilişkin şu ifadeler yer aldı: 

"İştiraklerimizden Anadolu Export Maden Sanayi Ticaret A.Ş. ve Suda Maden A.Ş., uhdelerinde bulunan ve değerli metal rezerv/kaynak arama çalışmalarını yürüttüğü Kütahya ve Uşak bölgesindeki 5 ruhsatıyla, değerli metal potansiyeli bulunan diğer bölge ruhsatlarını daha kapsamlı ve verimli şekilde beraber işletebilmek için "Maden Bölgelerine ve Ruhsatların Taşınmasına İlişkin Yönetmelik"  kapsamında Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne altın ve gümüş maden bölgesi ilan edilmesi için başvuru yapılması konusunda yönetim kurulu kararı almışlardır."

FİRMA BEŞ AY ÖNCEDEN "ÇED OLUMLU" KARARININ ÇIKACAĞINI BİLİYORMUŞ

KAP’ta aynı tarihte yer alan başka dikkat çekici noktalardan biri ise 8 Mayıs tarihinde "ÇED olumlu" kararının 5 ay önce yani ocak ayında olumlu sonuçlandığına dönük ifade. Yazıda bununla ilgili şu ifade yer alıyor: "Diğer taraftan; ÇED raporunun olumlu sonuçlandığı Karaağaç ruhsatı…"  

Öte yandan çevre örgütleri, barolar ve sivil toplum örgütleri Murat Dağı’nda yapılması planlanan altın madenine karşı dava açtı, bilirkişi incelemesi 19 Ağustos günü yapılacak.

AKCURA: 20’YE YAKIN ŞİRKETİN İŞLETME RUHSATI VAR, İKİ İL MADEN SAHASI OLURSA TABLO VAHİM

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’ndan Funda Öz Akcura maden firmasının iki ille ilgili "maden sahası ilan edilsin" başvurusu için Artı Gerçek’e şunları söyledi:

"Murat Dağı volkanik bir dağ. Bu nedenle yerüstü kadar altın/gümüş, nikel, demir, bor, antimuana kadar yer altı da zengin. Nitekim son 15 yılda 20’ye yakın şirket bu dağda maden işletme ruhsatlarını almış; ama birçoğu bugüne dek herhangi bir faaliyette bulunmamış. Anadolu Export, ÇED raporu onaylanan Karaağaç bölgesinde şimdilik toplam bin hektarda altın/gümüş arayıp işleyeceğini söylüyor. Ancak 14 Ocak 2019’da Cebrail ve Uğurluca mevkilerindeki altın/gümüş rezervlerinin de değerlendirilerek toplamda beş ruhsatının birleştirilmesini ve bu bölgenin "altın/gümüş maden sahası" ilan edilmesini talep etmiş. Böyle bir karar alınırsa diğer şirketlerin önü de açılmış olacak. Oluşacak tablo çok vahim." 

MADEN ÇALIŞMASIYLA YER ALTI SU KAYNAKLARI YOK OLACAK 

Akcura, Murat Dağı’nın 1. Derece deprem bölgesinde yer aldığını belirterek olası bir çalışmada yer altı sularının yok olacağına dikkat çekerek "Murat Dağı için siyanürden çok daha tehlikeli olan şey madenciliğin fıtratında olan dinamitle patlatmalardır. Çünkü dağın kapladığı alan 1. derece deprem bölgesi. Kırık fay hatlarından oluşuyor. Patlatmaların yaratacağı depremlerle bölgenin deprem haritası değişecek.  Altın ve gümüş yerin 460 m altından başlıyor. Rezervi çıkarmak için 1 kilometre derine kadar inmek zorundalar. Yüzlerce metrekare alanda bunun yaşandığını düşündüğümüzde binlerce dinamit ve sıralı patlatma ile yeraltı su yatakları yok edilecek. 

Murat Dağı’nın su zengini olmasını sağlayan unsurlar birbiri ardına yok olacak. Önce yağışı çeken bitki örtüsü tıraşlanacak. Ardından suyun biriktiği yer altı yatakları. Yüzlerce hektarlık alanda dağın yüksekliği bitirilecek" dedi. 

Öne Çıkanlar