Soylu ‘terör destekçisi’ dedi, Bakanlık tazminata mahkum edildi

Soylu ‘terör destekçisi’ dedi, Bakanlık tazminata mahkum edildi
Süleyman Soylu’nun suçladığı, işkence gören ve tutuklanan köylüler mahkemede beraat etti. İçişleri Bakanlığı da köylülere tazminat ödemeye mahkum edildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Kuruköy’de (Xerabê Bava), 11 Şubat - 2 Mart 2017 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında ikisi çocuk toplam 39 kişi gözaltına alınmıştı. Birçok yapının yıkıldığı yasak sırasında gözaltına alınanların yoğun işkenceye maruz bırakıldıkları ortaya çıkmıştı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Abdi Aykut'tan ise uzun bir süre haber alınamamış, sonrasında işkenceye maruz kaldığı fotoğraflar basına yansımıştı. 

SOYLU: TERÖRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre bunun üzerine konu Meclis Genel Kurulu'na taşınmış ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Hukuk devletinin dışında bir şey yapılmıyor. O yaşlı adam teröre ev sahipliği yapıyor" sözleriyle işkenceyi savunmuştu. Soylu’nun sözlerinin ardından işkence maruz bırakılan köylülerden Abdi Aykut, Hatip Tunç, Rıfat Bayhan, Behçet Koçan, İsmail Ay, Abdülmecit Bal ve Vasfi Doğan çıkarıldıkları mahkemece "Örgüte yardım etmek" iddiasıyla tutuklanmış, diğer kişiler de serbest bırakılmıştı. 

MAHKEME ‘İNANDIRICI DELİL YOK’ DEDİ, KÖYLÜLER BERAAT ETTİ

Bir süre sonra, 7 kişi hakkında Soylu’nun öne sürdüğü gibi, "Örgüte yardım etmek" iddiasıyla iddianame hazırlandı. 17 Ağustos 2017 tarihinde ilk kez hakim karşısına çıkan 7 kişi tahliye edildi. 7 kişi hakkında beraat kararı verildi. Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın gerekçesinde ise, "Sanığın üzerine suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği anlaşılmakla CMK’nin 223/2-e bendi uyarınca müsnet suçtan beraatına" denilerek, "delil yetersizliği" gerekçe gösterildi. 

 İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TAZMİNATA MAHKÛM EDİLDİ

Söz konusu kararın ardından, 7 kişi "haksız tutukluluk" gerekçesiyle Mardin İdare Mahkemesi'ne başvurarak, İçişleri Bakanlığı hakkında tazminat davası açtı. Köylüleri haklı bulan mahkeme, aralarında Abdi Aykut’un da bulunduğu 6 ay tutuklu kalan 6 köylüye 18 bin TL, 5 ay tutuklu kalan köylüye ise 15 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

İçişleri Bakanlığı avukatları da, mahkemenin verdiği tazminat kararına, "Sebepsiz zenginleşmeye neden olacağı" iddiası ile itirazda bulundu. Köylülerin tazminatlarını itirazın değerlendirilmesinin ardından alıp almayacakları belli olacak.

14 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA 'HARİTA' SORUŞTURMASI

Öte yandan, yasak sırasında gözaltına alınan çocuklardan çoban V.K. (17) hakkında, "PKK’lilere ekmek verdiği" iddiası ile açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığı öğrenildi. Yine, gözaltına alınan diğer çocuk S.B. (14) hakkında ödev defterine çizdiği Türkiye haritasında, "Türkiye’nin doğu ve güneydoğu illerini boyayarak Kürdistan diye gösterdiği" gerekçesiyle, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla başlatılan soruşturma da tamamlandı. Bu soruşturma hakkında da takipsizlik kararı verildi.

S.B.’nin maruz kaldığı mağduriyete ilişkin açılan tazminat davasından ise, 150 TL tazminat ödenmesine hükmedildi. Gözaltındayken işkenceye maruz bırakılan 30 köylü hakkındaki soruşturmada ise, aradan geçen süreye rağmen herhangi bir ilerleme sağlanmadı.

‘GERÇEĞİ YANSITMADIĞI MAHKEME KARARIYLA ORTAYA ÇIKTI’

Dava hakkında konuşan avukat Hasan Özgen, Abdi Aykut'un da aralarında bulunduğu 7 kişinin üzerine atılı iddiaların gerçeği yansıtmadığının mahkeme kararıyla ortaya çıktığını söyledi. Özgen, o dönem dile getirilen tüm iddiaların iftira olduğunu mahkeme huzurunda kanıtladıklarını kaydetti. 

Öne Çıkanlar