Yargılanan gazetecilere bir de 301. Madde kıskacı

Yargılanan gazetecilere bir de 301. Madde kıskacı
Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir hakkında 'örgüt propagandası'ndan ceza isteyen savcı, ayrıca TCK 301'den suç duyurusunda bulundu. Adalet Bakanlığı'ndan izin istenecek.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Gazeteciler ile HDP yöneticilerinin Afrin paylaşımları nedeniyle yargılandığı davada savcı mütalaasını sundu.

Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş, gazeteci Hayri Demir, insan hakları savunucusu Nuray Çevirmen ile HDP'lilerin de içinde olduğu 11 kişinin tutuksuz olarak yargılandığı davanın 4. duruşması Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sibel Hürtaş, Hayri Demir ve Bengü Aslı Bayramoğlu ile avukatları duruşmada hazır bulunurken, duruşmayı AB delegasyonu, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya büyükelçiliklerinden temsilciler de takip etti.

Duruşmada mütalaasını sunan savcı, Bengü Aslı Bayramoğlu, Hüseyin Gökdemir, Osman Konukçu, Lezgin Tekay, Muhammed Barış Ceyhan ve Saim Serin'in Afrin paylaşımları nedeniyle 'örgüt propagandası' suçlamasıyla cezalandırılması istendi.

İDDİANAMEDE YER ALMAYAN HABER İÇİN CEZA İSTEMİ

Gazeteci Hayri Demir hakkında ise 'İşte devletin faili belli cinayetleri: Önce fişlendiler, sonra bir bir katledildiler' paylaşımı nedeniyle 'örgüt propagandası'ndan ceza istendi. Söz konusu paylaşım iddianamede yer almazken, Demir'in bu haberi 2014'te DİHA'da yayınlanmıştı. Demir, resmi bir belgeye dayanan haberi nedeniyle daha önce Diyarbakır'da yargılanmış ve verilen ceza ertelenmişti.

TCK 301'DEN SUÇ DUYURUSU

Savcı diğer 4 kişi hakkında herhangi bir mütalaa sunmazken, tüm sanıklar için ayrıca TCK 301. maddeden suç duyurusunda bulundu. Sosyal medya paylaşımları ile 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçlarının oluştuğunu iddia eden savcı, Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesi halinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Hayri Demir, savunma için süre isterken, suçlamaya konu olan paylaşımın resmi belgelere dayalı, birçok basın kuruluşunda da yayınlanan bir haber olduğunu söyledi. Demir, aşağılama kastı bulunmadığını dile getirdi.

Sanık avukatları da savunma için süre talep ederken, TCK 301. Maddeden soruşturma istenmesine tepki gösterdi.

TCK 301 MECLİS'İN KURULUŞ İLKELERİNE AYKIRI

Avukat Alişan Şahin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş iradesinin 1. Meclis'te oluştuğunu ve bu Meclis tutanaklarında 'Lazistan mebusu, Kürdistan mebusu' ifadelerinin yer aldığını hatırlattı. 1. Meclis'in, farklı halkların temsilcilerinin yer aldığı bir meclis olduğunu belirten Şahin, 301. Madde'nin sadece Türklüğü korumayı hedef almasının kurucu Meclis ilkeleriyle bağdaşmadığına işaret etti. Şahin, TCK'de böyle bir madde bulunmaması gerektiğinin altını çizerken, "İddianamede sevk maddeleri halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve propaganda iken 301'den savcılığa suç duyurusunda bulunması talebini anlayabilmiş değiliz. İçinde tahrik olmayan beyanlar nasıl 301. Madde'nin unsularını oluşturacak" dedi.

Avukat Nuray Özdoğan da AİHM'in Taner Akçam kararını hatırlatarak, TCK 301. Madde yönünden yapılacak her türlü işlemin hukuka aykırılık taşıyacağını söyledi.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN SORUŞTURMA İZNİ İSTENECEK

Mahkeme heyeti, savcının talebini kabul ederek, paylaşımların TCK 301. maddedeki suçu oluşturma ihtimali bulunduğunu belirtti. Heyet, Adalet Bakanlığı'na yazı yazılarak kovuşturma izni verilip verilemeyeceğinin sorulmasına karar vererek, duruşmayı 3 Temmuz 2019 tarihine erteledi.

Bakanlık soruşturma izni verirse dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar