Ülkenizden gitmek istiyor musunuz?

İnsanlar ülkelerinden gitmek istiyor. Dünya nezdinde dikkat edilen, önlem alınan, vize verilmeyen, pasaportunun itibarı kalmamış bir göç ülkesidir artık Türkiye. Ülkesinde savaş olan insanlara kıyasla daha fazlası göç eden bir ülkedir artık Türkiye.

2017 yılından bu yana Berlin’deyim. 2024 yılına girmemizle beraber politik göçmenliğimde yedinci yılımı doldurmuş oldum. Bu yedi yıl içerisinde genel seçimler, yerel seçimler, başkanlık seçimleri, salgınlar, depremler, krizler, savaşlar, işgaller yaşandı. Hem memlekette hem dünyada geleceğimizi belirleyen devasa olaylara şahit olduk.

Kendi hayatımda da büyük değişiklikler yaşadım elbette. Yazılarımda kişisel hallerimi yazmamaya gayret ediyorum. Fakat tahmin edilebilecek bin bir hal geldi başıma. Ailem, arkadaşlarım ödenen bu “bedeller” için hep teselli etti beni. Ülkede kalsaydım daha kötü olacakmış dediler hep.

Fakat bu durum değişti artık. Teselli edilecek bir halimiz yok bence. Memleketin başka bir ülkede yaşama fırsatını yakalayan şanslı azınlığı haline geldik bizler. Burada ne yaşarsak yaşayalım “memlekette olmaktan daha iyi” hale geldi hayatlarımız.

Eminim ki sizler de yakın çevrenizden örnekler verebilirsiniz. Gençler, kadınlar, LGBT+’lar, Kürtler, Aleviler, Hristiyanlar, depremzedeler, depremde evlerinin başlarına çökeceğinden korkanlar, herhangi geçerli bir diploması olanlar, rejimle başları belaya girenler, rejimle başları belaya girme ihtimali olanlar, çocuğu olanlar, çocuk yapmayı düşünenler, yoksullar, hasta olanlar, işsizler, nefes almak isteyenler, insanca yaşamak isteyenler…

Herkes ama herkes başka bir ülkeye göç etmeyi düşünüyor, çoğu bunu istiyor, çoğu bunu deniyor. Artık memleketten sohbet ettiğimiz dostlarımızı bizler teselli ediyoruz. Ülkesinde yaşamanın ödettiği “bedeller” fazla geliyor insanlara.

TÜRKİYE ARTIK 'İLTİCACI ÜLKELER' LİSTESİNDE

İnsanlar ülkelerinden gitmek istiyor…

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre 2023 yılında Almanya'ya iltica başvurusu yapanlar içinde ilk sırada 104,561 başvuru ile Suriyeliler yer alırken, Türkiye'den başvurular 62,624 başvuruyla ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'yi 53,582 başvuru ile Afganistan, 12,360 başvuru ile Irak ve 10,206 başvuru ile İran'dan gelenler izliyor.

İngiltere'deki resmi veriler, Manş Denizi'ni kaçak yollarla geçerek ülkeye ulaşan yasa dışı göçmenler arasında Türklerin Afganistan ve İran'ın ardından üçüncü sırada olduğunu gösteriyor. İngiltere'ye kaçak yollarla giren Türklerin sayısının hızla artması üzerine Londra, Ankara'yla görüşme kararı aldı.

Amerikan Gümrük ve Sınır Koruma Dairesinin 2023 Haziran ayındaki verilerine göre Meksika sınırını geçtikten sonra ABD’ye iltica başvurusunda bulunan Türk sığınmacı sayısı son 18 ayda 33 bin kişiye yükseldi. Bu rakam şimdilerde daha da artmış durumda.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Departmanı verilerine göre 2023 yılının ilk yarısında mülteci talebinde bulunanların geldiği ilk beş ülke Meksika, Haiti, Türkiye, Kolombiya ve Hindistan. Türkiye, Kanada’nın “ilticacı ülkeler” listesinde.

Bu listeye İsveç, İsviçre, Belçika, Fransa, Finlandiya gibi ülkeleri de rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Üstelik Türkiye’nin doğusundaki ve nispeten az gelişmiş ülkelerin verilerine bakacak olursanız oralara kaçan insanların sayısının da devasa boyutlara ulaştığını görebilirsiniz.

İnsanlar ülkelerinden gitmek istiyor…

Dünya nezdinde dikkat edilen, önlem alınan, vize verilmeyen, pasaportunun itibarı kalmamış bir göç ülkesidir artık Türkiye.

Ülkesinde savaş olan insanlara kıyasla daha fazlası göç eden bir ülkedir artık Türkiye.

Gidenlerin büyük bir çoğunluğunun asla geri dönmeyeceği bir çoraklık haline geldi memleket.

Ya siz?

Sizler de ülkenizden gitmek istiyor musunuz?


Hayko Bağdat: 1976 yılında Rum bir anne ve Ermeni bir babanın dördüncü çocuğu olarak İstanbul’da doğdu. 1994’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü‘ne başladı. Babasının beklenmedik vefatı sebebiyle eğitimini tamamlayamadı. 2002'de Yaşam Radyo’da Türkiye’de ilk azınlık sorunlarını gündeme taşıyan “Sözde Kalanlar” programı ile gazeteciliğe başlayan Bağdat, Türkiye’nin önemli basın organlarından gazetecilik, köşe yazarlığı ve yorumculuk yaptı. 2007'de katledilen Hrant Dink’in ardından kurulan ve adalet arayışını sürdüren “Hrant’ın Arkadaşları” ekibinin kurucuları arasında yer alan Bağdat’ın “Türkiye’de Ermeni ve öteki olmayı” anlatan ilk kitabı ‘Salyangoz’ 2014’te, ikinci kitabı ‘Gollik’ 2015 yılında, üçüncü kitabı ‘Kurtuluş Ҫok Bozuldu’ ise 2016 yılında okurlarıyla buluştu. Kitabından esinlenerek kurguladığı tek kişilik gösterisi Salyangoz, 2016’da seyirci ile buluştu. 2017’de Almanya’ya taşınan Bağdat, Berlin’de gazeteci...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hayko Bağdat Arşivi